-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kokių temų vengė kandidatai į JAV prezidentus?

TV debatuose tarp prezidento Baracko Obamos ir jo priešininko rinkimuose Mitto Romney ištarta maždaug 50 tūkst. žodžių, tačiau tarp jų nėra „ginklų kontrolė“, „klimato kaita“, ar „gėjų santuokos“.
Mittas Romney ir Barackas Obama
Mittas Romney ir Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmuosiuose debatuose buvo diskutuojama apie namų ūkius, tačiau čia kandidatai į prezidentus neištarė tokių nepatogių žodžių kaip „naudojimosi teisės atėmimas“. Taip pat nekalbėta ir apie gėjų santuokas, praneša naujienų agentūra AP.

Debatuose abu kandidatai daugiausiai diskutavo apie naujų darbo vietų sukūrimą, tačiau kitų svarbių temų nelietė. Nacionaliniuose debatuose nei B. Obama, nei M. Romney nekalbėjo apie homoseksualų teises, ginklų kontrolę.

Kaip skelbia AP, nors kiek mažiau nei pusė amerikiečių mano, kad klimato atšilimą lemia žmogaus veikla, JAV prezidentas Barackas Obama šiai temai skyrė daug mažiau dėmesnio nei prieš keturis metus. 2008 metais, kai Demokratų partiją jį iškėlė kaip savo kandidatą į prezidentus, B. Obama teigė, kad ateities kartoms tai bus momentas kai „vandenynų vandens nustojo kilti, o planeta pradėjo gyti“.

Tačiau per savo kadenciją B. Obamai tokių rezultatų taip ir nepavyko pasiekti: praeitą birželis sumušė šalies karščio rekordus, šalį kamavo didžiulė sausra. Tačiau šiuose debatuose apie klimato kaitą nekalbėta.

Nepaisant didžiulio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio susilaukusių šaudymų (pasikėsinimas į kongresmenę Gabrielle Giffords ar dešimčių gyvybių pareikalavęs išpuolis Kolorado kino teatre), šių metų debatuose beveik nekalbėta apie ginklų teisės ribojimus ar ginklų kontrolės sugriežtinimą. Šia tema kandidatams į prezidentus klausimą uždavė antrųjų debatų žiūrovas spalio 16 d. M. Romney atsakė, kad jis yra prieš naujus ginklus liečiančius įstatymus, o B. Obama teigė, kad „domėsis, ar koviniams ginklams galima įvesti apribojimus“.

Visuose trijuose nacionaliniuose debatuose kandidatai neužsiminė apie „gėjus“, „tos pačios lyties partnerystę“. Visgi, rašo naujienų AP, B. Obama prisidėjo, jog gėjai ir lesbietės galėtų atvirai tarnauti šalies kariuomenėje. Iki nacionalinių debatų B. Obama taip pat stojo ir homoseksualų santuokų šalininkų pusėn. M. Romney griežtai pasisakė prieš tokio tipo santuokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius