-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 16 /16:32

Nykioje konferencijoje Vladimiras Putinas atsakinėjo į žemdirbių, statybininkų ir vaikų klausimus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praleido visą trečiadienį, ruošdamasis šiandienos tiesioginei spaudos konferencijai, kurioje atsakinėjo į milijonų Rusijos gyventojų klausimus.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Twitter“ nuotr.

Tryliktoji Rusijos prezidento Vladimiro Putino „tiesioginė linija“, trukusi 3 val. 58 min., baigėsi absoliučiu užduotų klausimų rekordu.

Rusijos piliečių klausimus pradėta rinkti vidurdienį lygiai prieš savaitę; per tas septynias dienas ir dar beveik keturias eterio valandas V.Putinui buvo pateikta daugiau kaip 3 mln. klausimų.

Prezidentui pavyko atsakyti maždaug į 55 klausimus. Taigi, prezidento bendravimas su tauta truko beveik lygiai tiek pat kaip ir 2014 metais; anuomet laida tęsėsi 3 val. 56 min. ir V.Putinas atsakė į 70 klausimų.

Absoliutus tokio renginio trukmės rekordas buvo 2013-ųjų „tiesioginė linija“, kuri tęsėsi 4 val. 47 min. ir buvo atsakyta į 85 klausimus.

15:55 val. V.Putinas pradėjo dalintis prisiminimais apie smagius vakarėlius su buvusiu Vokietijos kancleriu Gerhardu Schroederiu.

„Nusivedžiau jį į rusišką pirtį, o ji užsidegė, – pasakoja V.Putinas. – Aš jam sakau, einam, Gerhardai, degame, o jis: „Palauk, pabaigiu gerti alų ir eime“, – kikendamas pasakojo V.Putinas, girdamas G.Schroederio asmenybę.

15:50 val. „Vladimirai Vladimirovičiau, ar norėtumėte save klonuoti, nes šalyje daugiau nėra politikų, kuriais pasitikėtume“, – klausia žiūrovas.

„Ne“, – griežtai nukirto V.Putinas.

15:45 val. Leista užduoti klausimus iš Krymo. Tiesa, juose kalbama apie transporto bilietų brangimą ir pigesnę galimybę turistinio sezono metu pasiekti Krymą.

„Krymo problema – sunaikinta infrastruktūra“, – paaiškino V.Putinas.

15:35 val. Jau daugiau nei pusvalandžiu peržengęs numatytą konferencijos trukmę, V.Putinas pradeda atsakinėti į klausimus apie pensijų reformą. Piktinamasi nauja koeficientais nustatoma būsimo pensijos dydžio sistema.

„Nemanau, kad sistema keičiasi labai greitai. Galbūt ji dar nėra visiškai suprantama žmonėms“, – teisinosi Rusijos vadovas.

V.Putinas pareiškė, kad nemano, jog būtų teisinga dabar keisti Rusijos įstatymais apibrėžtą pensinį amžių. „Mūsų vyrai ir taip gyvena apie 65 metus. Kas tada bus? Atidirbai, į medinę dėžę ir viskas?“ – retoriškai klausė V.Putinas.

15:20 val. Konferencijos vedėjų teigimu, labai daug klausimų sulaukiama apie sveikatos apsaugos sistemos problemas. Šiuo metu Rusijoje stringa sveikatos paslaugų pasiekiamumas, žmonės skundžia augančiomis gydymo paslaugų kainomis.

„Ar teisybė, kad atsisakysime importinių preparatų? – klausė susirūpinusi moteris iš Jaroslavlio. – Kalbama, kad kai kurių žmonių sveikata tik pablogėjo po to, kai buvo priversti naudoti Rusijoje gamintus analogus“, – pridūrė ji.

„Jokių planų visiškai atsisakyti importinių preparatų nėra“, – patikino V.Putinas ir pridūrė, kad bus rūpinamasi ir vietos farmacijos darbu bei vaistų kokybe.

15:10 val. Apžvalgininkai pastebi, kad šioje konferencijoje V.Putinas žymiai daugiau laiko skiria vidaus politikos problemoms ir beveik neužsimena apie išorės priešus.

„Panašu į caro pasitarimą su bojarinais, pirkliais ir keliais tarnais“, – pastebėjo Shaunas Walkeris.

14:55 val. Vladimirui Putinui tenka atsakyti į kosmodromą statančių statybininkų kaltinimus, kad jiems jau keturis mėnesius nėra mokami atlyginimai.

V.Putinas užsirašė šią problemą į savo dienotvarkę ir pažadėjo statybų brigados vadovui Antonui, kad šią problemą spręs iš Maskvos bei padės spręsti nesklandumus vietoje. Ekspertai primena, kad atlyginimai vėlavo, o kai kur ir nebuvo išmokėti Sočio olimpinį kompleksą stačiusiems statybininkams.

„Jūs gausite savo atlyginimus“, – pompastiškai pažadėjo V.Putinas. Panašu, kad klausimus kosmodromo darbuotojams diktavo patys vedėjai. Jie dažnai kliūdavo ir kartodavo diktuojamas eilutes.

14:50 val. „Artimiausiems dvejiems, trejiems metams karinio eksporto portfelis jau suformuotas. Dėl to neturėtumėte išgyventi. Be abejo, lauksime ir naujų užsakymų“, – kalbėjo V.Putinas, ramindamas Irkutsko karinės aviacijos pramonės atstovus. Jis užsiminė, kad naujų sandorių gali būti su Indonezijos valstybe.

14:45 val. Pagaliau klausimą leista užduoti opozicijos atstovui Aleksejui Venediktovui.

„Kas tai? Koks tai simbolinis gestas, kai žmogus yra nušaunamas į nugarą už kelių šimtų metrų nuo jūsų rezidencijos? Kodėl gėlės jo žūties vietoje išmetamos kaip šiukšlės?“ – emocingai klausė A.Venediktovas, pridurdamas, kad Maskvoje vis dar nėra gatvės, skirtos Vladimirui Visockiui.

„Dėl nužudymo aš jau viską paaiškinau... Nemanau, kad dėl gėlių turėtų būti kažkokių problemų. Nematau nieko blogo, kad žmonės atneša ikoną, padeda puokštę. Būtinai pakalbėsiu apie tai su Maskvos meru. Taip pat aptarsime ir V.Visockio atminimą“, – dėstė V.Putinas.

14:40 val. „Iki Sadamo Husseino nuvertimo Irake nebuvo teroristų. Šalyje tik po invazijos prasidėjo chaosas“, – tikino V.Putinas. „Islamo valstybės gretose kaunasi ir buvusios valdžios atstovai. Iš čia ir tas jų profesionalumas“, – sakė jis.

14:30 val. „Yra tokių Europos atstovų, kurie norėtų atvažiuoti švęsti Gegužės 9-ąją čia Maskvoje, bet yra tokių, kuriems tai neparanku ir jie įtikinėja, kad to daryti nereikėtų“, – turėdamas omenyje JAV, kalbėjo V.Putinas.

14:25 val. Antrojo pasaulinio karo veteranas paklausė: „Ar turime sąjungininkų kovoje prieš kylantį fašizmą?“.

V.Putinas patvirtino, kad pasaulyje yra nemažai valstybių ir žmonių, palaikančių Rusijos politiką. Jis paminėjo BRICS sąjungą, kurią sudaro Kinija, Brazilija, Indija ir Pietų Afrika.

„Mes su niekuo nekariausime, bet savo interesus ginsime“, – teigė jis.

„O kas mūsų priešai“, – pasiteiravo vedėja. 

„Mes didelė valstybė, tiek teritorija, tiek savo galia. Priešus aš jau įvardinau – tarptautiniai teroristai ir panašios organizacijos. Mes priešais nieko nevadiname ir kitiems to nerekomenduojame“, – sakė V.Putinas.

14:20 val. „Kaip jaučiatės, kai kalbama apie tai, kad pergalė Antrojo pasaulinio karo metais gali būti vadinama ir okupacija?“ – paklausė laidos vedėja.

„Negalime lyginti stalinizmo ir hitlerinio režimo. Stalino režimas niekada nevykdė masinių žydų, kitų tautybių žudynių. Antra, ir nelabai smagus dalykas mums. Po Antrojo pasaulinio karo mes bandėme perduoti savo gyvenimo modelį ir darėme tai jėga, tai mums garbės nedaro, bet dabar tai daro JAV. Ir jiems tai taip pat nepavyks“, – sakė V.Putinas.

14:18 val. Pranešama, kad Kijeve nužudyta žurnalistas Olesis Buzinas. V.Putinas pavadino tai, kaip ir vakar dienos O.Kalašnikovo nužudymą – politinėmis žmogžudystėmis.

14.10 val. „Patriotizmas ir ksenofobija – visiškai skirtingi dalykai. Patriotizmas – meilė savo tėvynei, o ksenofobija – neapykanta kitoms tautoms. Mes visada kovosime su radikaliu nacionalizmu“, – aiškino V.Putinas.

„O dėl santykių su Vakarais ... Ne mes juos provokuojame. Svarbiausia yra Rusijos interesai. Kai kurios supergalios laiko save tokiomis galingomis, turiu omenyje JAV, kad joms reikalingi tik vasalai. Mes su tokioms sąlygomis nesutiksime. Rusijai tokių sąlygų nereikia“, – sakė jis.

„Mes bendradarbiausime su tais, kurie nebijo su mumis dirbti“, – sakė V.Putinas.

14:05 val. „Karo nebus... Gyvenkite ramiai“, – ramino emocingą moteriškę V.Putinas. Panašu, kad Rusijos lyderis atsitraukia nuo kalbų apie Donbaso nepriklausomybę, primindamas, kad Kijevas turėtų išlaikyti šį regioną ir atkurti su juo normalius ryšius.

14:00 val. Pabėgėliai iš Luhansko teiravosi, kokia jų regiono perspektyva.

„Šie žmonės yra dideli savo mažos šalies (Novorosijos) patriotai. Šie žmonės pabėgo tik dėl krintančių bombų“, – tikino V.Putinas. „Reikia atkurti regionų ekonominį gyvenimą. Tik Minsko susitarimų įgyvendinimas tai padėtų padaryti“, – aiškino jis. 

„Patys žmonės turi nuspręsti, kur ar su kuo jie norėtų gyventi“, – pridūrė jis, kalbėdamas apie galimą prisijungimą prie Rusijos teritorijos. Jau anksčiau Rusijos lyderis dar kartą pakartojo, kad rusai ir ukrainiečiai – viena tauta.

13:55 val. „Tai ne mūsų nesėkmė, tai Ukrainos vidaus politikos nesėkmė. Mes Ukrainai suteikėme pagalbos už dešimtis milijardų dolerių. Mūsų verslo bendradarbiavimas buvo labai glaudus... Kas nutiko... Žmonėms pabodo korupcija, nesąžiningumas, oligarchai valdžioje. O kai valdžia yra tokioje padėtyje, žmonės ieško išeities. Kaltė čia krinta tiems, kurie spekuliuodami kažkokiomis idėjomis, tuo pasinaudoja – nacionalistams. Taip buvo ir pas mus dešimtojo dešimtmečio pradžioje“, – aiškino V.Putinas.

13:50 val. Buvusi opozicijos veikėja Irina Chakamada teiraujasi, ar bus pagaliau išaiškinti Boriso Nemcovo žmogžudystės užsakovai? 

„Opozicija gali ir privalo dalyvauti politiniame gyvenime. Jei jiems pavyks laimėti rinkimus, jie puikiausiai gali atstovauti savo interesams šalies valdžios struktūrose. Kritikuoti viską lengva, bet reikia suprasti atsakomybę“, – sakė V.Putinas. „Žmonės balsuoja, jie ir sprendžia“, – pridūrė jis.

„Borisas Nemcovas buvo griežtas ir man, ir visai šalies valdžiai. Manau, kad tai gėdingas įvykis, jo nužudymas – gėdingas įvykis. Po dienos, pusantros FSB atstovams buvo žinomi žudikai, reikėjo tik nuspręsti, kaip ir kada juos suimti“, – kalbėjo V.Putinas.

„O jei apie Rusijos pajėgas Ukrainoje... Jų ten nėra!“ – griežtai nukirto V.Putinas.

13:45 val. „Kokiomis sąlygomis įmanomas santykių atšilimas tarp Maskvos ir Kijevo?“ – klausia rašytojas S.Šargunovas.

„Šiandien Rusija nieko nelaukia iš Kijevo tik... Mums svarbiausia atkurti įstatymo tvarką ir kad būtų gerbiami rusai, kurie ten gyvena, kad būtų gerbiama jų kalba ir teisės, nepriklausomai nuo to, kas parašyta jų pase“, – sakė V.Putinas.

„Egzistuoja tik politinis šios problemos sprendimas“, – sakė jis.

13:35 val. Vedėja klausia, ką daryti su Ukraina, kai jos prezidentas su visomis pusėmis kalba skirtingai. Ji cituoja vieno ruso klausimą, kuriame teiraujamasi, ar nėra sunku Rusijos lyderiui kalbėti su „žudiku Porošenka“.

„Partnerių nepasirinksi. Reikia remtis ne simpatijomis ar antipatijomis, žiūrėti savo valstybės interesų“, – teigė V.Putinas. „Dabartinė Ukrainos valdžia padarė daug klaidų. Rezultatai bus negatyvūs“, – sakė jis.

„Prezidentas Porošenka turėjo galimybę viską išspręsti taikai, bet pasirinko kitaip“, – aiškino Rusijos lyderis. Jis paneigė gandus, kad P.Porošenka Minske siūlė pasiimti Donbasą. „Ne, tokio pokalbio nebuvo“, – dėstė jis.

13:27 val. Saratovo gyventojas Anatolijus Balašovas piktinasi, kad į jo kaimą nevažiuoja elektrinis traukinys. V.Putinas kalba apie būtinybę spręsti šią problemą, bei pažymi, kad susisiekimas šalyje buvo gerokai apleistas.

13:22 val. Pranešama, kad V.Putino konferencijos metu teisėsauga įsiveržė į Michailui Chodorkovskiui priklausančios žiniasklaidos organizacijos „Atviroji Rusija“ patalpas ir konfiskavo kompiuterius.

13:20 val. Į klausimą, ar nebūtų pats metas sugrąžinti profesionalus į valstybės tarnybą V.Putinas atsakė: „Na žinote, ką tai reiškia, grąžinti ... Valstybės tarnyboje visada turi dirbti profesionalai“, – sakė jis.

„Aš neturiu didelių pretenzijų Centriniam bankui. Tai nėra komercinis bankas, tai – reguliuotojas“, – tikino V.Putinas, pridurdamas, kad galbūt tam tikri sprendimai buvo atlikti pavėluotai, bet palaikymo Centriniam bankui jis neatsisako.

„Valstybė yra tam, kad padėtų žmonėms“, – aiškino Rusijos prezidentas.

13:10 val. „Šiandien Irano partneriai rodo labai didelį susidomėjimą rasti kompromisą dėl savo branduolinės programos. Susitarimas jau beveik pasiektas, reikia išspręsti tik tam tikras technines detales, tad mes priėmėme sprendimą atnaujinti pasirašytą sutartį“, – apie S-300 raketų tiekimą Iranui sakė V.Putinas.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pareiškimų, apie būtinybę laikytis vienybės sankcijų Iranui  klausimu, jis nekomentavo. Jis pridūrė, kad jokio pavojaus Izraelio partneriams dėl šių raketų pardavimo nebus.

13:05 val. Daugiau nei dešimt minučių V.Putinas aiškinasi pieno pardavimo Rusijoje situaciją. Priima linkėjimus iš Stepanovo kaimo.

12:55 val. Klausimą leista užduoti ir prieš 23 metus į Rusiją atvykusiam ūkininkui Johnui Kopiskiui, kuris laužyta rusų kalba su britišku akcentu, skundėsi prasta situacija žemės ūkyje ir sunkiomis galimybėmis gauti paskolą bei klausė, kada atgaus savo mokesčių permoką.

„Ar tikite statistika, kurią gaunate? Gal jums meluoja, nes jūsų bijo? Aš netikiu statistika, man ji nepatinka“, – aiškino žemdirbys J.Kopiskis.

„Kaip čia pas mus atsidūrėte?“ – šypsodamasis klausė V.Putinas. „Cherchez la femme?“, – teiravosi V.Putinas. „Atsiprašau, aš nemoku prancūziškai“, – atsakė Johnas, įstumdamas V.Putiną į nejaukią situaciją.

Atsakydamas į klausimą V.Putinas tikino, kad statistika yra teisinga, ji parodo tikrąją situaciją. Kad ją pagerintų, teks nemažai dirbti ir jau dabar ieškoma kelių, kalbamasi su kolegomis Baltarusijoje, kad tiek žemdirbystės, tiek kiti sektoriai atrastų naujų rinkų.

12:45 val. Laidos vedėja uždavė klausimą apie atsakomąsias sankcijas Vakarams, aiškindama, kad Rusijos žmonės skundžiasi, jog jie vis tiek valgo lenkiškus obuolius, nes verslininkai dažnai tik sukeičia įpakavimus ir pateikia juos kaip kitos šalies prekę.

Novosibirsko žemdirbiai pranešė Rusijos vadovui, kad labai džiaugiasi sankcijomis ir nori, kad jos tęstųsi, nes jų produktų pardavimas šiuo metu smarkiai išaugo.

12:40 val. „Pažvelkite į JAV... Ten valstybės skola jau didesnė nei bendras vidaus produktas. Padėtis, galima sakyti, tragiška“, – aiškino Rusijos lyderis.

A.Kudrinas pridūrė, kad visos ateities strategijos, tokios kaip programa „Rusija 2020“ buvo sustabdytos, nevykdomi jokie struktūriniai pokyčiai, o tai atnešė net daugiau žalos nei bet kokios sankcijos.

12:35 val. Buvęs Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas, pasižymėjęs liberaliomis pažiūromis dėl kurių buvo išstumtas iš vyriausybės, pastebėjo, kad senasis ekonomikos augimo modelis jau nebeveikia, o jokių pokyčių nematyti. Kremlius nesusitvarko su naujais iššūkiais.

„Akys bijo, o rankos daro“, – dar vienu liaudies posakiu savo ketinimus apibrėžė V.Putinas, aiškindamas, kad reikia peržiūrėti daugelį ekonomikos skatinimo galimybių.

„Reikia veikti galva, bet neužmiršti ir širdies. Reikia žiūrėti, kaip gyvena paprastas žmogus“, – atsilošęs kėdėje aiškino V.Putinas, aiškindamas, kad reformos neturi pakenkti socialinių problemų sprendimui, neturi versti bloginti gyvenimo kokybę prasčiausiai gyvenantiems rusams.

12:30 val. „Atlyginimai visiškai sumenko, mes dabar ne gyvename, o bandome išgyventi. Kiek tai dar tęsis?“ – klausė Rusijos gyventoja.

V.Putinas žadėjo, kad per kelerius metus atgautas ekonomikos stabilumas sugrąžins ir algas į normalų lygį. Pasak jo, dabar ypač svarbu išlaikyti pačias darbo vietas. Jaunam verslininkui iš Nižnij Tagilo miesto V.Putinas pažadėjo, kad Rusija ir toliau tęs palankią naujiems verslams politiką. Kol kas Rusijos vadovas išvengė labai nepatogių klausimų.

12:20 val. Konferencijos vedėjams pasiteiravus, ar Rusija galėjo elgtis kitaip ir išvengti sankcijų, Rusijos vadovas atsakė: „Manau, kad mes viską darome tinkamai.“

„Rublio vertė stabilizavosi ir tik stiprėja“, – pabrėžė V.Putinas, tikindamas, kad situacija Rusijoje žymiai aiškesnė nei euro zonoje.

12:15 val. „Rusijai negresia tokia situacija, kokia nutiko Iranui. Mes esame didesnė valstybė, didesnė ekonomika“, – atsakydamas į klausimą apie galimą sankcijų trukmę kalbėjo V.Putinas.

Tiesa, V.Putinas taip ir neatsakė, kiek ilgai gali trukti sankcijos. „Turime išnaudoti sankcijas savo pačių augimui“, – teigė jis.

12:10 val. V.Putinas aiškino, kad reikėtų pasidžiaugti Rusijos bankų sektoriaus stabilumu ir patikimumu. Pasak jo, pavyko susitvarkyti su beveik visomis problemomis.

Rusijos prezidentas pasidžiaugė ir pozityvia demografine situacija – sumažėjo mirtingumo statistiniai duomenys.

Atsakydamas į pastabas apie Rusijos piliečių algų lygį pastebimai suirzęs V.Putinas aiškino, kad rublio vertės kaita buvo neišvengiama. Pasak jo, tam įtaką turėjo ne sankcijos, o Rusijos ekonomikos plėtra.

12:05 val. „Šie metai buvo mums broliškos tautos tragedijos metai“, – turėdama galvoje Ukrainą, pabrėžė tiesioginės linijos su Vladimiru Putinu vedėja. Konferencijos vedėjai džiugiai paskelbė, kad jau pasiektas Rusijos lyderiui pateiktų klausimų rekordas – 2,4 milijonų klausimų.

Pirmasis klausimas V.Putinui: „Kokie šių metų rezultatai?“. Rusijos lyderis pasidžiaugė Krymo ir Sevastopolio prijungimu prie Rusijos federacijos bei puikiai organizuota žiemos olimpiada Sočyje.  V.Putinas pasidžiaugė nedideliu, bet visgi pasiektu ekonomikos augimu.

Sulaukė rekordinio klausimų skaičiaus

„Šiemet sulaukėme labai daug klausimų apie užsienio politiką: galimą konfrontaciją su NATO, Vakarų šalimis, Ukraina, apie užsienio politiką apskritai“, – kalbėjo V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

V.Putinas sulaukė 2,4 milijonų klausimų įvairiausiu formatu – nuo trumpųjų žinučių iki vaizdo įrašų. Tikimasi, kad spaudos konferencijoje Rusijos prezidentas įvertins ir Rusijos santykius su Baltijos valstybėmis, kurioms Kremlius pastaruoju metu demonstravo ypatingą priešiškumą.

Taip pat keliami ir Rusijos vidaus politikos probleminiai klausimai: infliacija, valiutos keitimo sąlygos, pensijų sistema, infrastruktūros problemos. Spėjama, kad tiesioginė spaudos konferencija truks maždaug keturias valandas.

VIDEO: Tiesioginė linija su Vladimiru Putinu.

Rusijos opozicijos atstovas Aleksejus Venediktovas pastebėjo, kad socialiniame tinkle „Twitter“ klausimų apie Boriso Nemcovo nužudymą V.Putinui užduodama netgi daugiau nei apie padėtį Ukrainoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius