Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kol vakcinų kūrėjai lenktyniauja, Rusija rengia dezinformacines atakas: ypač aktyvi Rytų Europoje

Kai neseniai per kelias dienas buvo paskelbta apie dvi greičiausiai itin patikimas ir užtektinai patikimas vakcinas apie koronaviruso, pasaulis džiaugėsi – juk tai didelę planetos dalį paralyžiavusios pandemijos pabaigos pradžia. Rusija, tiesa, optimizmu netrykšta, ir vykdo pasaulinę dezinformacijos kampaniją, rašo „Politico“.
Rusiška vakcina „Sputnik V“ jau yra pasiekusi Vengriją
Rusiška vakcina „Sputnik V“ jau yra pasiekusi Vengriją / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šio portalo pakalbinti dezinformacijos ekspertai, nuolat analizuojantys Kremliaus išlaikomus ir su valstybine rusų žiniasklaida susijusius informacijos šaltinius, teigė, kad tokią kampaniją Rusija užkūrė dar vasarą.

Tokių veiksmų tikslas – menkinti Vakarų kompanijų kuriamas vakcinas ir abejoti jų patikimumu, o tuo pačiu aukštinti pačios Rusijos produktą, ekspertų kritiškai vertinamą vakciną „Sputnik V“.

Aktyvumas – Vidurio ir Rytų Europoje

Taktika, ypač nuo to laiko, kai dvi kompanijos paskelbė apie efektyvias vakcinas, tik suintensyvėjo. Pavyzdžiui, RT skelbia straipsnius, kuriais puolami JAV farmacijos milžinės „Pfizer“ vadovai. Tiesa, Kremlius jau senokai siekia įtikinti, kad Rusija geriau tvarkosi su koronaviruso krize nei Vakarai.

Daugybe straipsnių įvairiomis kalbomis Kremlius garsina naratyvą, esą vakarietiškos vakcinos yra eksperimentinės, nesaugios ir nepadės apsisaugoti nuo COVID-19.

„Tikslas – pasėti abejones vakcinomis iš Vakarų, – teigia žiniasklaidos ir skaitmeninės dezinformacijos ekspertas Vokietijos Maršalo fondo ekspertas Bretas Schaferis. – Tai strateginės pastangos sutvirtinti pačios Maskvos geopolitinius interesus.“

Daugybe straipsnių įvairiomis kalbomis Kremlius garsina naratyvą, esą vakarietiškos vakcinos yra eksperimentinės, nesaugios ir nepadės apsisaugoti nuo COVID-19.

Beje, panašu, kad aktyviausiai taikomasi į šalis Vidurio ir Rytų Europoje – regione, laikomame pagrindiniu skaitmeninių dezinformacinių atakų taikiniu.

„Vakarų vakcinų kūrėjai remiasi eksperimentinėmis, menkai išanalizuotomis technologijomis, o per klinikinius bandymus susiduria su kliūtimis“, – „Sputnik News“ skelbia Rusijos tiesioginių investicijų fondo, kuris finansuoja rusiškąją vakciną „Sputnik V“, vadovas Kirilas Dmitrijevas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“

Anot „Politico“ kalbintų ekspertų, analizė liudija, kad strategija paremta dviem metodais, kurie aktyvuojami vienu metu.

Nori paskatinti abejones

Vakarų Europoje ir JAV Maskva stengiasi pabrėžti neva potencialiai žalingus vakarietiškų vakcinų nuo koronaviruso šalutinius efektus. Beje, didžiųjų šalių aukšto rango kariškiai viešai kalba apie tokias Kremliaus priemones.

Antai skelbtas vienas pranešimas, kuriame buvo cituojama nereprezentatyvi apklausa, esą paliudijusi, kad pacientai, pasiskiepiję eksperimentine vakcina, skundėsi galvos skausmais ir karščiavimu.

Dar vienoje žinutėje teigta, kad Vakarų farmacijos kompanijų vadovai, vos paskelbę apie efektyvias vakcinas, skubėjo parduoti turimas įmonės akcijas – kad pasipelnytų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Pfizer“ vakcina nuo koronaviruso
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Pfizer“ vakcina nuo koronaviruso

Teisybės dėlei, apie tai rašė ir Vakarų žiniasklaidos priemonės. Tačiau „Pfizer“ netrukus patikslino, kad akcijos buvo parduodamos, nes pasiekė iš anksto, dar rugpjūtį, nustatytą kainą.

Maskva galiausiai garsina sąmokslo teorijas, esą kompanijos specialiai laukė, kol pasibaigs JAV prezidento rinkimai – suprask, farmacininkai siekė pakenkti Donaldui Trumpui.

Daugeliu šių melagingų publikacijų gausiai dalinamasi feisbuko grupėse, kuriose susibūrę vakcinų skeptikai. Jos taip pat skleidžiamos tviteryje.

Maskva garsina sąmokslo teorijas, esą kompanijos specialiai laukė, kol pasibaigs JAV prezidento rinkimai – suprask, farmacininkai siekė pakenkti Donaldui Trumpui.

Tiesa, kituose pasaulio kraštuose, ypač Rytų Europos šalyse, Lotynų Amerikoje, Indijoje ir Viduriniuose Rytuose Kremliaus remiamos medijos kur kas aktyviau platina sąmokslo teorijas.

Tarkime, Ukrainoje per socialinius tinklus nusirito publikacijos, kuriose teigiama, kad vietos žmonėms pakenkė „amerikietiškų vakcinų bandymai“. O Sakartvele teigiama, kad Vakarai siekia pakirsti pasitikėjimą COVID-19 vakcinomis.

„Jei žmonės manys, kad JAV sukurtos vakcinos neveikia, Rusija bus pasiekusi strateginį tikslą, – mano tyrimų centro „Atlantic Council“ analitikas Jakubas Kalensky. – Siekiama paskatinti žmones abejoti patikimos informacijos šaltiniais ir jais nepasitikėti.“

Siekia ir komercinės naudos

Aišku, Kremlius nori išpešti ir kuo daugiau komercinės naudos. Netrukus po to, kai „Pfizer“ ir „BioNTech“ paskelbė apie pirmąją patikrinto efektyvumo COVID-19 vakciną pasaulyje, Rusija tėškė ir savo pranešimą.

Rusija užsienio tyrėjams atsisako suteikti daugiau duomenų apie tyrimus, o tik taip įmanoma patikrinti, ar pasaulis neklaidinamas.

O jau šią savaitę išdidžiai pranešta, kad „Sputnik V“ klinikinių tyrimų duomenų antroji tarpinė analizė parodė, jog vakcinos veiksmingumas siekia 95 proc. Be to, pabrėžta, kad rusišką vakciną, skirtingai nei vakarietiškas, galima saugoti 2–8 laipsnių temperatūroje, o ne šaltyje.

Nepriklausomi mokslininkai tokias žinias atsargiai pasveikino, bet atkreipė dėmesį, kad analizė paremta mažu tyrimo dalyvių skaičiumi. Be to, Rusija užsienio tyrėjams atsisako suteikti daugiau duomenų apie tyrimus, o tik taip įmanoma patikrinti, ar pasaulis neklaidinamas.

„Scanpix“ nuotr./„Pfizer“ kuriama vakcina
„Scanpix“ nuotr./„Pfizer“ kuriama vakcina

„Rusijos tyrėjai analizavo tik 20 COVID-19 atvejų, o „Pfizer“ – 94“, – pabrėžė britų prekybos grupės „Faculty of Pharmaceutical Medicine“ atstovas Gilliesas O'Bryanas-Tearas.

Bet Rusijos valstybinė žiniasklaida ir jau minėtas Tiesioginių investicijų fondas iškart ėmė trimituoti apie esą itin efektyvią vakciną „Sputnik V“.

Šalies vyriausybė, be to, paskelbė, kad žmonės visame pasaulyje labiau nusiteikę skiepytis rusiška vakcina, o ne kitomis. Prezidentas Vladimiras Putinas prieš kelias dienas pareiškė, kad Rusija yra pasirengusi pasiūlyti „Sputnik V“ kitoms valstybėms.

Televizija „RT Arabic“ reportažuose skaičiuoja, kiek šalių jau užsisakė rusišką vakciną, skamba ir Kinijos lyderio Xi Jinpingo pagyros. Lotynų Amerikoje esą irgi ruošiamasi priimti dideles „Sputnik V“ siuntas, vakcina iš tiesų jau pasiekė ir vis uolesnę Rusijos sąjungininkę Vengriją.

„Rūpintis komercija atrodo visiškai normalu. Bet pagrindinis motyvas ne toks – Rusijos vyriausybei svarbiau skleisti abejones“, – tvirtino J.Kalensky.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius