Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolorade po tragiškų šaudynių gyventojai masiškai perka ginklus

Kolorade, kur vienas ginkluotas užpuolikas praeitą savaitę nušovė 12 žmonių, o dar 58 sužeidė, gyventojai pradėjo masiškai pirkti ginklus, antradienį pranešė dienraštis „The Denver Post“.
Per filmo apie Betmeną premjerą – mirtini šūviai
Per filmo apie Betmeną premjerą – mirtini šūviai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po praeitą penktadienį įvykusių šaudynių sausakimšoje kino salėje Denverio priemiestyje Ororoje užklausų apie ginklus įsigyjančius pirkėjus padaugėjo 41 proc., nurodė laikraštis.

Taip pat padaugėjo žmonių, norinčių mokytis kursuose, reikalinguose siekiant įgyti leidimą paslėptam ginklui nešioti, teigiama straipsnyje.

Beveik visose valstijų viešose vietose pistoletą arba kitokį ginklą civiliams galim nešiotis paslėptą tik turint specialų leidimą. Išimtis yra Ilinojaus, kuri tokie leidimai iš viso neišduodami.

„Tai beprotybė“, – laikraščiui sakė Kolorado miestelyje Parkeryje veikiančios ginklų parduotuvės „Rocky Mountain Guns and Ammo“ darbuotojas Jake'as Meyersas.

Jis pasakojo, kad praeitą penktadienį, praėjus kelioms valandoms po šaudynių Ororoje, jam atvykus į darbą prie parduotuvės jau laukė 15-20 žmonių.

„Daug žmonių sako: “Nemaniau, kad man reikia ginklo, tačiau dabar taip galvoju, – „The Denver Post“ citavo J.Meyersą. – Kai tai nutinka jūsų užpakaliniame kieme, žmonės pradeda svarstyti iš naujo: „Aš juk irgi vaikštau į kiną.“

Kolorade nuo penktadienio iki sekmadienio patikrinus asmeninius duomenis buvo patvirtinti 2 887 ginklų pirkėjai – 43 proc. daugiau nei ankstesnę savaitę ir 39 proc. daugiau, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais, sakoma laikraščio straipsnyje.

Po tragedijos Ororoje vėl suintensyvėjo raginimai peržiūrėti Amerikos ginklų kontrolės įstatymus, kai paaiškėjo, kad įtariamas žudikas Jamesas Holmesas savo ginklus buvo įsigijęs teisėtai.

Per aštuonias savaites jis internetu įsigijo 6 300 šovinių: 3 000 savo pusiau automatiniam .233 kalibro šautuvui AR-15, 3 000 – dviem pistoletams „Glock“ ir 300 šovinių „Winchester“ tipo lygiavamzdžiui šautuvui.

24 metų neurobiologijos doktorantas J.Holmesas taip pat buvo nusipirkęs specialią dėtuvę savo pusiau automatiniam šautuvui. Naudojant tokią dėtuvę, iš AR-15, kuris yra karinio šturmo šautuvo M-16 modifikacija, per minutę galima iššauti 50-60 kartų.

Nors žudynės Kolorade šalyje sukėlė didelį sielvartą, būtų sunku patikėti, kad šalies lyderiams pakaktų politinės valios ir išspręsti jau dešimtmečius vykstančius ginčus dėl prieštaringai vertinamų ginklų kontrolės įstatymų, ypač JAV prezidento rinkimų metais.

Kelių valstijų, tolių kaip Ohajas, Pensilvanija ir Virdžinija, kurių balsai bus itin svarbūs per lapkritį vyksiančius rinkimus, gyventojai tvirtai palaiko savo teisę turėti šaunamųjų ginklų, taip pat įrašytą į Jungtinių Valstijų konstituciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius