Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolorade pralaimėjęs Donaldas Trumpas peikia neva nedemokratišką JAV rinkimų sistemą

Kolorade skaudžiai pralaimėjęs JAV respublikonų prezidento rinkimų kampanijos favoritas Donaldas Trumpas pirmadienį piktinosi šalies rinkimų procesu, sakydamas, kad ta „sistema yra suklastota“ ir nedemokratiška.
Donaldas Trumpas.
Donaldas Trumpas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpo pagrindinis varžovas – ultrakonservatyvių pažiūrų senatorius Tedas Cruzas – šeštadienį susišlavė visus 34 delegatus, kuriuos į liepą vyksiantį Respublikonų partijos nacionalinį suvažiavimą siunčia ši Uolinių kalnų valstija.

Kolorado respublikonai naudoja painią prezidentinės kampanijos rinkimų sistemą – šioje valstijoje rengiamas partijos suvažiavimas ir virtinė apygardų rinkimų.

„Esu pašalietis, atėjau į šią sistemą ir laimiu balsavimus milijonais balsų, bet ši sistema yra suklastota. Ji iškreipta“, – pompastiškų pareiškimų nevengiantis nekilnojamojo turto magnatas sakė televizijai „Fox News“.

Kolorado respublikonai naudoja painią prezidentinės kampanijos rinkimų sistemą – šioje valstijoje rengiamas partijos suvažiavimas ir virtinė apygardų rinkimų.

Kolorade naudojama neįprasta sistema, suteikianti valstijos partiniam aparatui svaresnį balsą partijos kandidato į Baltuosius rūmus rinkimų procese, yra panaši į taikomas kitose valstijose, tarp jų Šiaurės Dakotoje ir Vajominge. Ji gerokai skiriasi nuo labiau įprastų pirminių rinkimų arba bendruomenių sueigų, kur rinkėjai pasirenka kandidatą, o delegatai yra paskirstomi proporcingai.

„Žinote, aš gaunu milijonais daugiau balsų. Ne pora balsų – milijonais balsų daugiau negu Cruzas“, – aiškino D.Trumpas.

„Esu surinkęs šimtais delegatų daugiau ir mes toliau kovojame, kovojame, kovojame. Iš štai turim Koloradą, kur jie, žinot, tiesiog gauna visus delegatus – ir tai nėra sistema. Ten nebuvo jokio balsavimo“, kuriame dalyvautų Kolorado rinkėjai, skundėsi milijardierius.

Jis taip pat kaltino T.Cruzo atstovus, kad jie esą lankėsi Pietų Karolinoje, kur D.Trumpas lengvai laimėjo, ir „mėgino susirinkti tuos delegatus vieną po kito“, kad jie balsuotų už Teksaso senatorių tuo atveju, jeigu liepą vyksiančiame respublikonų nacionaliniame suvažiavime D.Trumpas nebus automatiškai išrinktas partijos kandidatu į prezidento postą.

„Demokratija turėtų veikti ne taip“, – pabrėžė jis.

D.Trumpas skundėsi, kad Respublikonų partijos vadovybė stengiasi užblokuoti jam galimybę būti išrinktam kandidatu ir dėl to sutiko palaikyti T.Cruzą.

D.Trumpo naujasis patarėjas Paulas Manafortas, veteranas, politikos strategas, dabar atsakingas už pirminių rinkimų kampanijos pastangas, sekmadienį žengė dar toliau, sakydamas, kad T.Cruzas naudoja „gestapo taktiką“.

Nekilnojamojo turto magnatas lenkia savo varžovus pagal delegatų, kurie liepos 18–21 dienomis vyksiančiame respublikonų nacionaliniame suvažiavime rinks partijos kandidatą, skaičių. D.Trumpas dabar turi 746 delegatus, T.Cruzas – 538, o Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas – 145, rodo televizijos CNN statistika.

Tačiau T.Cruzas šį atotrūkį mažina, o jo praeitą savaitę iškovotos pergalės Kolorade ir Viskonsine smarkiai apsunkina D.Trumpo pastangas užsitikrinti 1 237 delegatų palaikymą, kad būtų iškart paskirtas kandidatu.

Jeigu nei vienas pretendentas neužsitikrins reikiamos delegatų daugumos, po pirmojo balsavimo Klivlande delegatai nebebus įpareigoti balsuoti pagal pirminių rinkimų jų valstijose rezultatus ir galės rinktis savo nuožiūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius