Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolumbiečiai referendume nesugebėjo priimti griežtų kovos su korupcija priemonių

Kolumbijos gyventojai sekmadienį referendume nepatvirtino taisyklių, turėjusių sugriežtinti bausmes korumpuotiems pareigūnams.
Referendumas Kolumbijoje
Referendumas Kolumbijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šios taisyklės buvo pateiktos referendumui po to, kai Kongresas neparodė valios imtis griežtesnių kovos su korupcija priemonių.

Maždaug 36 mln. rinkėjų turėjo galimybę pareikšti savo poziciją šiame plebiscite, organizuotame tebeverdant aistroms dėl visą regioną supurčiusio kyšininkavimo skandalo, kurio epicentre atsidūrė Brazilijos statybų milžinė „Odebrecht“.

Taisyklėms priimti reikėjo 12,1 mln. rinkėjų balsų. Sekmadienį vėlai vakare, pareigūnams patikrinus beveik visus balsalapius, paaiškėjo, kad iki šio skaičiaus trūksta 470 tūkst. balsų.

„99 proc. balsavusiųjų palaikė iniciatyvą“, – kreipdamasis į tautą sakė prezidentas Ivanas Duque.

„Deja, nebuvo surinktas patvirtinimui reikalingas minimalus balsų skaičius“, – sakė jis.

Nuo balandžio 7 dienos prezidento pareigas einantis I.Duque, skirtingai nei nemaža dalis jo dešiniosios pakraipos partijos „Demokratinis centras“ narių, tvirtai palaikė šią iniciatyvą.

„Mums trūko labai nedaug, bet permainos yra neišvengiamos“, – sakė Žaliųjų partijos senatorė Angelica Lozano, taip pat palaikiusi šią iniciatyvą.

Kolumbiečiai „nori realių permainų politinės veiklos ir kovos su korupcija srityse“, sakė ji žurnalistams.

Iniciatyva apėmė septynis pasiūlymus, pradedant aukšto rango pareigūnų algų apkarpymu ir baigiant draudimu skirti namų areštą kaip bausmę už korupciją.

Pagrindinis šios iniciatyvos tikslas buvo veiksmingesnė kova su valstybės pareigūnų piktnaudžiavimu tarnyba. Tačiau šios priemonės taip pat būtų užtikrinusios didesnį privačiojo sektoriaus subjektų sutarčių su valstybe skaidrumą ir būtų uždraudusios įmonėms, kurių korupcinę veiklą yra įrodęs teismas, veikti viešajame sektoriuje.

Vieno universiteto atliktas tyrimas nustatė, kad nuo 1991-ųjų iki 2011 metų korupcija Kolumbijai atsiėjo 4 proc. BVP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius