-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolumbijoje FARC atskilę sukilėliai paleido įkaitu paimtą JT darbuotoją

Nuo Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) atskilę kovotojai paleido Jungtinių Tautų pareigūną, kurį buvo pagrobę gegužės mėnesį, trečiadienį pranešė pareigūnai.
Kolumbijos FARC sukilėliai
Kolumbijos FARC sukilėliai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Esame labai dėkingi už sprendimą jį paleisti nenukentėjusį. Jo sveikata yra gera“, – pranešė Bogotoje veikiančio JT Informacijos centro direktorė Helene Papper, nurodžiusi, kad paleistas įkaitas yra kolumbietis Harley.

„Dabar užsiimame logistika, kad jis būtų perkeltas į Bogotą“, – pridūrė ji.

Praėjusią savaitę FARC oficialiai užbaigė savo istorinį nusiginklavimą, kurį prižiūrėjo Jungtinės Tautos, ir kuris buvo numatytas sukilėlių taikos susitarime su vyriausybe.

Tačiau pareigūnai ir FARC lyderiai sako, kad atskiros sukilėlių grupės nepritaria šiam susitarimui, atsisako sudėti ginklus ir tebėra susiję su narkotikų kontrabandininkų gaujomis. Dabar, kai kiti FARC kovotojai nusiginklavo, vyriausybės požiūriu jie yra įprasti nusikaltėliai civiliai.

JT nusikaltimų prevencijos ir narkotikų kontrolės biure dirbantis H.Lopezas buvo pagrobtas gegužės 3 dieną pietrytiniame Gvavjarės departamente, kur agitavo ūkininkus atsisakyti kokainmedžių ir pakeisti juos teisėtomis kultūromis.

Manoma, kad Gvavjarės departamente veikia maždaug 300 nuo FARC atsiskyrusių sukilėlių, sakė Tarptautinės krizių grupės analitikas Kyle'as Johnsonas netrukus po H.Lopezo pagrobimo.

Kolumbijos pilietinis konfliktas įsiplieskė 1964 metais, kai FARC ir Kolumbijos nacionalinio išvadavimo armija (ELN) ėmėsi ginklų, kovodamos už kaimo žmonių teises į savo žemes.

Šis konfliktas, ilgainiui įtraukęs įvairias sukilėlių ir sukarintas grupuotes, narkotikų kontrabandininkų gaujas ir valstybės pajėgas, pareikalavo mažiausiai 260 tūkst. žmonių gyvybių, rodo vyriausybės statistika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius