-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolumbijos pajėgos nukovė devynis FARC disidentus

Kolumbijos pajėgos nukovė devynis marksistų sukilėlių judėjimo FARC disidentus per penktadienį surengtą reidą, o šalies prezidentas pareiškė, kad tai yra „aiški žinia“ grupuotės lyderiams, oficialiai atmetusiems 2016 metų taikos susitarimą ir paskelbusiems grįžimą prie ginkluotos kovos.
Bogotos gatvėse patruliuoja kariai.
Kolumbija / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kolumbija

Prezidentas Ivanas Duque sakė davęs leidimą surengti šią kariuomenės operaciją Kolumbijos pietinėse kaimiškose vietovėse.

Savo pareiškime I.Duque pasmerkė „nusikaltėlių narkoteroristų gaują, kurie yra ankstesnės FARC likučiai ir dalis nusikalstamų struktūrų, siekiančių mesti iššūkį Kolumbijai.“

Penktadienio operacija yra „aiški žinia“ šiai grupei sudėti ginklus, pabrėžė prezidentas.

Gynybos ministras Guillermo Botero nurodė, kad operacija buvo surengta pietinėje San Visente del Kagvano srityje.

„Nusikaltėliai yra perspėti: jie turi pasiduoti arba bus įveikti“, – per „Twitter“ parašė jis.

Ketvirtadienį I.Duque sakė pasiųsiantis kariuomenės ypatingąjį dalinį, „aprūpintą sustiprintais žvalgybos, tyrimo ir judumo pajėgumais“, kad surastų disidentų lyderį Ivaną Marquezą ir kitus maištininkus.

Tą pačią dieną I.Marquezas paskelbė vaizdo pranešimą, kuriuo informavo grįžtą prie ginkluotos kovos. Jis kaltino I.Duque vyriausybę išdavus susitarimą, pagal kurį po pusę šimtmečio konflikto dauguma maždaug iš 7 000 FARC kovotojų nusiginklavo.

I.Marquezo, antrojo pagal rangą FARC lyderio ir buvusio vyriausiojo derybininko vykstant procesui, kurį vainikavo 2016 metų susitarimas, buvimo vieta nėra žinoma jau ilgiau kaip metus.

I.Marquezas ir besislapstantis kovotojų vadas Jesus Santrichas buvo paskelbę nesilaikysią taikos sutarties.

J.Santrichas, pasitraukęs į pogrindį anksčiau šiais metais, kai Jungtinės Valstijos paprašė jį išduoti dėl kaltinimų, susijusių su narkotikais, taip pat yra matomas minėtame vaizdo pranešime.

I.Marquezas sakė, kad jo pajėgos derins veiksmus su paskutine Kolumbijoje aktyviai tebeveikiančia sukilėlių grupe – Nacionalinio išvadavimo armija (ELN) – taip pat su „bendražygiais, kurie nenuleido savo vėliavų“.

JAV pasmerkimas

Jungtinės Valstijos, svarbios I.Duque konservatyvios vyriausybės sąjungininkės, pasmerkė I.Marquezą ir jo sąjungininkus.

„Griežtai smerkiame kai kurių asmenų pastaruosius raginimus nesilaikyti FARC įsipareigojimų pagal 2016 metų taikos susitarimą“, – sakoma valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo pranešime.

„Tvirtai palaikome Kolumbijos vyriausybės, prezidento Duque ir Kolumbijos žmonių pastangas užtikrinti teisingumą ir tvarią taiką bei saugumą, kurio šie žmonės nusipelnė“, - pabrėžė diplomatijos vadovas.

Nors dauguma Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) kovotojų sudėjo ginklus ir grįžo prie civilio gyvenimo, apie 2,3 tūkst. sukilėlių atsisakė tai padaryti.

„Kolumbiečiams turi būti aišku, kad susiduriame ne su naujais partizanais, o su nusikalstamais grasinimais, [skelbiamais] narkoteroristų gaujos, gaunančios [Venesuelos prezidento] Nicolas Maduro diktatūros prieglobstį ir paramą“, – sakė I. Duque.

Lankydamasis Sinselecho mieste Kolumbijos šiaurėje I. Duque penktadienį paskelbė, kad per reidą buvo nukautas vieno FARC dalinio vadas, žinomas kaip Gildardo Cucho.

Pasak prezidento, G. Cucho buvo „nusikaltėlis, užsiimdavęs narkotikų kontrabanda, žmonių grobimais, pilietinės visuomenės lyderių bauginimu, ketinęs būti šios grėsmingos struktūros, kuri vakar buvo pristatyta šaliai kaip nauja partizaninė jėga, nors tokia ji nėra, dalimi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius