Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolumbijos vadovas iki gruodžio 31-osios pratęsė paliaubas siu FARC sukilėliais

Kolumbijos prezidentas Juanas Manuelis Santosas ketvirtadienį pranešė, kad paliaubos su marksistų sukilėliais pratęstos iki gruodžio 31 dienos. Tačiau valstybės vadovas išreiškė viltį, kad iki to laiko bus pasirašytas „naujas susitarimas“ dėl taikos su Kolumbijos revoliucinėmis ginkluotosiomis pajėgomis (FARC).
Jose Manuelis Santosas
Jose Manuelis Santosas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kolumbija

„Priėmiau sprendimą pratęsti dvišales paliaubas iki gruodžio 31-osios. Noriu, kad būtų aišku: tai nėra ultimatumas ar galutinis terminas, o aš viliuosi, kad visas procesas siekiant naujo susitarimo bus užbaigtas gerokai anksčiau“, – sakė J.M.Santosas televizijos transliuotame kreipimesi.

Apie paliaubų pratęsimą pranešta valstybės vadovui pradėjus naują susitikimų maratoną su opozicijos ir visuomenės atstovais. Šiuose pokalbiuose ieškoma išeities iš situacijos, kuri susidarė rinkėjams referendume atmetus taikos sutartį, sudarytą tarp FARC ir vyriausybės.

J.M.Santosas viliasi, kad pusę amžiaus trunkančio konflikto užbaigimas taps jo svarbiausiu politiniu palikimu. Anksčiau jis pareiškė, kad kariuomenė šio mėnesio pabaigoje nutrauks paliaubas, jei iki to laiko nebus rasta išeitis iš aklavietės.

FARC, kritikavusi J.M.Santoso nustatyt galutinį terminą, patvirtino, jog nori tęsti derybas ir yra pasirengusi toliau laikytis dvišalių paliaubų.

Prezidentas sakė, kad nusprendė pratęsti paliaubas, kai viename iš susitikimų viena studentas jam pasakė, jog „armijoje ir tarp sukilėlių esama jaunų žmonių, kurie puikiai supranta, kas vyksta, ir viliasi, kad jiems nebereikės vėl imti į rankas ginklų“.

Savo kreipimesi prezidentas ragino kolumbiečius „pasiekti, kad visiems laikams būtų padarytas galas smurtui, o žmonės, kuriems teko palikti savo namus, galėtų į juos sugrįžti“.

„Negalime praleisti šios galimybės“, – pabrėžė jis.

Kolumbijos vadovas pelnė Nobelio taikos premiją kelios dienos po to, kai rinkėjai referendume atmetė istorinį susitarimą su marksistų sukilėliais, kuris būtų galutinai užbaigęs 52 metus trunkantį konfliktą.

Šis apdovanojimas, regis, suteikė naują impulsą siekti taikos.

Po referendumo J.M.Santosas surengė virtinę susitikimų su įtakingais šalies politiniais figūromis, tarp jų buvusiu prezidentu Alvaro Uribe (Alvaru Uribe), vadovaujančiu susitarimo su FARC priešininkų stovyklai, taip pat religiniais lyderiais bei per konfliktą nukentėjusiais žmonėmis.

Ketvirtadienį į Bogotą atvykęs Amerikos valstybių organizacijos (OAS) vadovas Luisas Almagro paragino Kolumbijos lyderius dėti visas pastangas, kad būtų rastas „skubus sprendinys“, kuris leistų greitai įgyvendinti taikos susitarimą su FARC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius