-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV reidai Sirijoje, padedantys išgauti gyvybiškai svarbią informaciją apie „Islamo valstybę“

Vieną balandžio popietę pietryčių Sirijoje iš sraigtasparnio nusileidę JAV komandosai sustabdė transporto priemonę, kurioje buvo su „Islamo valstybės“ (IS) lyderiu Abu Bakras al Baghdadi artimai bendradarbiaujantis asmuo, praneša „The New York Times“.
JAV specialiųjų pajėgų kariai Sirijoje, prie Rakos
JAV specialiųjų pajėgų kariai Sirijoje, prie Rakos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Grupuotės lyderiui artimas Abdurakhmonas Uzbekis JAV specialių operacijų pajėgoms buvo itin vertingas laimikis, kurį jos bandė sučiupti keletą pastarųjų mėnesių. A.Uzbekis – vidutinio rango, tačiau labai patikimas IS narys, turintis patirties didinant grupuotės finansavimą.

A.Uzbekis taip pat įkvėpdavo už Rakos, IS sostinės Sirijoje, ribų esančius sukilėlius ir padėdavo organizuoti Vakaruose vykdomus išpuolius.

Sulaikytas gyvas A.Uzbekis puikiai pasitarnautų žvalgybai. Todėl nenuostabu, kad prokurorai jau ruošėsi jam pateikti kaltinimus ir įkalinti JAV.

Tačiau pasirodžius komandosams prasidėjo susišaudymas, kuriame žuvo A.Uzbekis – kovos šešėliniuose karuose Sirijoje ir Pakistane užgrūdintas veteranas. Kartu žlugo kariuomenės viltys iš jo išgauti informaciją apie IS operacijas, lyderius ir strategiją.

Šis ir praėjusių metų sausio epizodas, kai buvo bandoma sučiupti kitą vidutinio rango „Islamo valstybės“ operatyvininką, siūlo retą galimybę pažvelgti į vos saujelę slaptų ir vis rizikingesnių komandosų reidų, vykdomų beveik trejus metus trunkančiame JAV kare prieš IS.

D.Dailey'us: „Jei galime juos sučiupti gyvus su jų mobiliaisiais ir dienoraščiais, tai gali itin pagreitinti tokių teroristinių grupuočių kaip IS sunaikinimą.“

Išmanieji telefonai ir kiti daiktai, pakliuvę į Specialiųjų operacijų pajėgų rankas, itin pravers organizuojant ateities reidus.

Tiesa, šįkart misija nepavyko, kadangi komandosų tikslas yra ne nužudyti, o suimti teroristų lyderius, iš kurių būtų galima išgauti naujausią informaciją apie IS.

„Jei galime juos sučiupti gyvus su jų mobiliaisiais ir dienoraščiais, tai gali itin pagreitinti tokių teroristinių grupuočių kaip IS sunaikinimą“, – teigė Dellas Dailey'us, Vest Pointo karo akademijos Kovos su terorizmu centro pirmininkas.

JAV kariuomenės ir žvalgybos pareigūnai perspėja, kad IS toli gražu nėra nugalėta. Ypač dėl grupuotės propagandos, vis dar įkvepiančios kovotojus vykdyti išpuolius visame pasaulyje.

Lenktynės, kuriomis siekiama iš Rytų Sirijos išvaryti džihadistus, pastaruoju metu įgavo naują pagreitį. To priežastis – priešiškų pajėgų judėjimas nekontroliuojamų regiono dalių link.

Tačiau kalifate, plytinčiame nuo Irako iki Sirijos, paskutinės dvi teroristų tvirtovės yra apsuptos, dauguma aukšto rango lyderių pabėgo į pietuose esantį Eufrato slėnį, o užsieniečių karių legionai arba kaunasi iki mirties, arba stengiasi grįžti namo. Greičiausiai tam, kad sukeltų chaosą Europoje.

Lenktynės, kuriomis siekiama iš rytų Sirijos išvaryti džihadistus, pastaruoju metu įgavo naują pagreitį. To priežastis – priešiškų pajėgų judėjimas nekontroliuojamų regiono dalių link.

Sirijos pajėgos ir jas palaikantys Irano remiami kariai įgauna pranašumą rytuose bei artinasi prie JAV remiamų karių, bandančių atkovoti Raką.

Birželio 19 dieną Rusija grasino pulti JAV sąjungininkių orlaivį. Tai įvyko dieną po to, kai JAV kariuomenė numušė Sirijos karo lėktuvą.

Tokia nenuspėjama aplinka suteikia Specialiųjų operacijų misijoms dar didesnę svarbą.

Būdas išgauti informaciją

39 metų Tadžikistane gimęs A.Uzbekis kovos įgūdžius ištobulino „Uzbekistano islamo judėjime“ – džihadistų grupuotėje, bendradarbiaujančioje su Talibanu.

Maždaug prieš 10 metų A.Uzbekis persikėlė į Pakistaną, iš kurio aktyviai palaikė ryšius su „Al Qaeda“. Pastaraisiais metais jis išvyko į Siriją ir prisijungė prie „Islamo valstybės“.

A.Uzbekis palaikė artimus ryšius su IS lyderiu A.B.al Baghdadi, jis taip pat padėjo suplanuoti mirtiną ataką Stambulo naktiniame klube.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Abu Bakras al Baghdadi Nurio mečetėje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Abu Bakras al Baghdadi Nurio mečetėje

JAV centrinės vadavietės atstovas spaudai pulkininkas Johnas Thomas sakė, kad A.Uzbekis taikiniu tapo dėl itin svarbaus jo vaidmens planuojant atakas visame pasaulyje.

„Jis prisidėjo prie IS judėjimo užsieniečiais kariais ir lėšomis“, – balandį ataskaitoje teigė pulkininkas J.Thomas.

Keletą mėnesių laukiant galimybės sučiupti A.Uzbekį taip, kad civiliams nekiltų grėsmė, viena proga pasitaikė balandžio 6 dieną. Ši galimybė teko grupei komandosų, medžiojusių IS lyderius Irake ir Sirijoje.

Apie 15 val. A.Uzbekis važiavo iš pietryčių Sirijoje įsikūrusio Majadino miesto, tapusio prieglobsčiu iš Rakos bėgantiems IS lyderiams.

W.Marksas: „Kai pastaraisiais mėnesiais Mosule ir Rakoje situacija tapo įtempta, matėme IS narius, bėgančius į Eufrato slėnį.“

„Kai pastaraisiais mėnesiais Mosule ir Rakoje situacija tapo labai įtempta, matėme IS narius, bėgančius į Eufrato slėnį“, – sakė Gynybos žvalgybos tarnybos atstovas spaudai Williamas Marksas.

Vieno kariuomenės pareigūno teigimu, A.Uzbekis važiavo iš Majadino į Raką, kai jį iš pasalų užpuolė komandosai. Nors taikinys žuvo, kariai sugebėjo išsaugoti mobiliuosius telefonus ir kitus asmeninius daiktus.

Panašiame reide, vykdytame praeitų metų sausio pradžioje, JAV komandosai nužudė kitą vidutinio rango „Islamo valstybės“ lyderį.

Tuo pat metu buvo nužudytas ir sukilėlis, kurio kariuomenei nepavyko atpažinti. Kariuomenės pareigūnų teigimu, šio reido metu taip pat buvo gauta svarbios informacijos.

Tokio tipo operacijos pilietinio karo krečiamoje šalyje prasidėjo 2015-ųjų gegužę, kai daugiau nei dvidešimt „Delta Force“ komandosų „Black Hawk“ sraigtasparniais iš Irako pateko į Siriją. Čia jie nužudė Abu Sayyafą, kurį amerikiečiai apibūdino kaip IS „naftos ir dujų emyrą“.

Duomenys, surinkti iš nešiojamųjų kompiuterių ir mobiliųjų telefonų, suteikė labai svarbios informacijos apie „Islamo valstybės“ lyderystės struktūrą, finansines operacijas ir saugumo priemones.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad A.Sayyafo žmona Umm taip pat buvo sulaikyta per operaciją ir, prieš grąžinta į Iraką JAV tyrėjams, keletą savaičių teikė informaciją.

Šis reidas buvo toks sėkmingas, kad po septynių mėnesių tuometinis gynybos sekretorius Ashtonas Carteris Atstovų rūmų posėdyje atskleidė kūręs specialias tokiems reidams skirtas pajėgas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris

Komandosai, kurių būrį sudaro apie 100 narių, įskaitant ir pagalbinį personalą, imsis panašios, tačiau mažesnės apimties misijos, nei vykdė su prezidento George'o W.Busho pajėgomis 2007-aisiais Irake.

W.Wechsleris: „Kai taikinys yra sugaunamas gyvas, besitęsiančių tardymų metu galime išgauti kur kas naudingesnės informacijos.“

Ten komandosai vykdė seriją greito tempo naktinių reidų, kuriais siekė sulaikyti ar nužudyti „Al Qaeda“ ir kitų buvusių batistų grupių Irake narius.

Pastaraisiais mėnesiais Sirijoje suintensyvėjo bepiločių lėktuvų smūgiai ir reidai, nukreipti prieš IS išorinių operacijų planuotojus, kurie įkvėpė ir padėjo įgyvendinti atakas Vakaruose.

Kariuomenės pareigūnų teigimu, planuojama keletą suėmimų misijų, sekami sukilėlių lyderiai.

„Kai taikinys yra sugaunamas gyvas, besitęsiančių tardymų metu galime išgauti kur kas naudingesnės informacijos, – sakė buvęs kovos su terorizmu pareigūnas Pentagone Williamas Wechsleris. – Tai leidžia mums geriau suvokti priešų tinklą, susidėlioti taikinių prioritetus ir atpažinti teroristinių išpuolių planus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius