Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koncernas „MG Baltic“ siekė paveikti „darbiečius“ dėl viešinimo pinigų

LNK televiziją ir portalą alfa.lt valdęs koncernas „MG Baltic“ siekė daryti įtaką politikams, siekdamas kuo didesnių viešinimo projektų lėšų, rodo teismui perduota politinės korupcijos byla. Ją aprašo naujienų portalas delfi.lt.
MG Baltic
MG Baltic / Svajūno Stroino / 15min nuotr.

Portalo duomenimis, ikiteisminio tyrimo metu prokurorai nustatė, kad buvusio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio prašymu tuometinis įtakingas Darbo partijos veikėjas Vytautas Gapšys bandė paveikti tuometę žemės ūkio ministrę „darbietę“ Virginiją Baltraitienę, kuri turėjo priimti koncerno bendrovei „MG Baltic Media“ finansiškai palankius sprendimus skirstant Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) ir Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) įgyvendinamų projektų viešinimo bei visuomenės informavimo kampanijų 2016 metais biudžetus.

Už NMA projektų viešinimą buvo atsakinga viešųjų ryšių specialisto Mykolo Katkaus vadovaujama bendrovė „Viešųjų ryšių partneriai“ (vėliau pakeitė pavadinimą į „Fabula Hill+Knowlton Strategies“) – jos prokurorams pateikti duomenys rodo, kad vien 2015 metus per aštuonis mėnesius koncerno valdomai žiniasklaidai buvo skirta daugiau nei ketvirtadalis lėšų iš Kaimo plėtros 2014-2020 metais programos priemonės kampanijos: daugiau kaip 420 tūkst. Eur.

Tačiau koncernas norėjo gauti dar daugiau pinigų, juo labiau, kad ne visos suplanuotos išleisti lėšos buvo panaudotos – viešinimui 2015-2017 m. ŽŪM ketino skirti daugiau kaip 7 mln. 437 tūkst., o NMA – 2 mln. 027 tūkst. Eur.

Kaip rašo delfi.lt, iš slapta pareigūnų užfiksuotų R.Kurlianskio ir V.Gapšio pokalbių aiškėja, kad teistas „darbietis“ buvo tas žmogus, kuris koncerno naudai turėjo paveikti Darbo partijai priklausančią žemės ūkio ministrę V.Baltraitienę – R.Kurlianskis su ja asmeniškai nebuvo pažįstamas. Be to, aiškėja, kad draugiškus ryšius su R.Kurlianskiu palaikė ir tuometis NMA direktorius Erikas Bėrontas.

Per apklausą prokuratūroje V.Baltraitienė prisipažino, kad sulaukė spaudimo, kai ėmė riboti viešinimui skirtas lėšas

„Man tapus ministre, ŽŪM savo veiklos viešinimą vykdė per NMA, – sakė V.Baltraitienė. – Kai atsisakiau skirti papildomą finansavimą, dėl tokio savo sprendimo pajutau spaudimą iš žiniasklaidos, ypač – iš „Lietuvos ryto“ grupės. Taip pat, mano žiniomis, NMA išskirtinai daug lėšų viešinimui buvo skyrusi „Alfa media“ grupei.“ Buvusi ministrė taip pat prisipažino, kad spaudimo sulaukė ir iš viešinimo paslaugas teikusios viešųjų ryšių bendrovės vadovo M.Katkaus, ir iš tuomečio NMA vadovo E. Bėrinto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius