-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koncertų arenos – naujas mėgstamiausias teroristų taikinys?

Su sprogmenis užuodžiančiais šunimis, krepšių patikra ir prie įėjimo stovinčia eile metalo detektorių, modernias koncertų arenas galima laikyti tvirtovėmis. Tačiau pirmadienio vakarą Mančesteryje nugriaudėjęs sprogimas priminė, kad pavojus egzistuoja ir arenų apylinkėse, rašo „The New York Times“.
Pareigūnai prie Mančesterio arenos, kurioje koncertavo Ariana Grande
Pareigūnai prie Mančesterio arenos, kurioje koncertavo Ariana Grande / „Scanpix“/AP nuotr.

Apylinkėmis šiuo atveju įvardinamos gatvės ir kitos viešos, saugumo pareigūnų neprižiūrimos vietos, kuriose būriuojasi žmonės.

Jungtinės Karalystės karališkųjų ginkluotųjų pajėgų instituto kovos su terorizmu ekspertas Raffaello Pantuccis WSJ sakė: „Labai sudėtinga apsaugoti šias vietas, kadangi jos turi būti atviros, kad atliktų savo funkcijas.“

Eksperto manymu, būtent todėl šios vietos tampa teroristų taikiniu.

Tyrėjų teigimu, Mančesteryje sprogimas įvyko laukiamajame šalia durų į areną. Ši erdvė jungia areną su greta esančia Viktorijos geležinkelio stotimi. Areną prižiūrinti kompanija SMG tikino, kad saugoti šią erdvę nėra jų atsakomybė.

S.Adelmanas: „Įvykis labiau primena ne Bataclan, o sprogimą Bostono maratono metu, kadangi išpuolis buvo įvykdytas gatvėje, apsuptoje pareigūnų. Tai buvo dar vienas lengvas taikinys tiems, kurie turi blogų ketinimų.“

Šis epizodas primena teroristinį išpuolį Paryžiuje 2015-ųjų lapkritį, kai į teatrą „Bataclan“ pasirodymo metu įėję užpuolikai nužudė 90 žmonių.

Tačiau Renginių saugumo aljanso viceprezidentas Stevenas Adelmanas mano, kad šis palyginimas nėra tikslus.

„Įvykis labiau primena ne Bataclan, o sprogimą Bostono maratono metu, kadangi išpuolis buvo įvykdytas gatvėje, apsuptoje pareigūnų.

Tai buvo dar vienas lengvas taikinys tiems, kurie turi blogų ketinimų“, – pridūrė S.Adelmanas.

Tai jau ne pirmas kartas, kai milijardų dolerių vertės muzikinių turų rinka susiduria su smurtu.

Pernai vasarą, kuomet Paryžiaus išpuolis dar nebuvo išsitrynęs pasauliui iš atminties, Orlande dainininkė Christina Grimmie buvo nušauta dalinanti autografus. Vėliau tame pačiame mieste šaulys nužudė 49 žmones naktiniame klube „Pulse“.

Išpuolio metu koncertavusios atlikėjos Arianos Grande koncertai ketvirtadienį ir penktadienį turėtų vykti Londono „O2“ arenoje, tačiau arenos atstovai nepatvirtino, kad koncertai vyks taip, kaip planuota.

Sunerimo visas pasaulis

„The Wall Street Journal“ savo ruožtu praneša, kad po 22 žmones pražudžiusios atakos, saugumo procedūros peržiūrimos ir kitose šalyse.

Belgijos pareigūnai sakė nusiųsiantys vietos policijai sąrašą saugumo priemonių, kurios turi būti pritaikytos muzikos festivaliuose ir kituose masiniuose renginiuose. Prancūzijos vyriausybė panašias instrukcijas davė sporto ir kultūros renginių organizatoriams.

Subtilios stebėjimo ir patikros technologijos bei ryškus apšvietimas tapo įprastais reiškiniais. Kai kurių renginių, ypač hiphopo pasirodymų metu, žmonės apieškomi itin kruopščiai.

Tiesa, pastaraisiais metais svarbiausiose renginių arenose ir taip buvo vykdomi sustiprinti apsaugos planai, kuriuos iš dalies padiktavo sporto lygų reikalavimai.

Subtilios stebėjimo ir patikros technologijos bei ryškus apšvietimas tapo įprastu reiškiniu. Kai kurių renginių, ypač hiphopo pasirodymų, metu žmonės apieškomi itin kruopščiai.

Michaelas Downingas, buvęs Los Andželo policijos departamento viršininko pavaduotojas, šiuo metu dirba apsaugos konsultantu „Prevent Advisors“ kompanijoje, patarinėjančioje sporto ir pramogų renginius rengiančioms arenoms.

Buvęs kovos su terorizmu ekspertas M.Downingas teigė, kad išpuolis Mančesteryje parodo, jog stebėti reikia ir viešas erdves. Specialistas pridūrė, kad renginių arenos teroristams tapo itin lengvais taikiniais.

„Tai yra kažkas, ko mes tikėjomės, ką matėme elektroniniuose „Al Qaeda“ ir „Islamo valstybės“ žurnaluose. Jie skatina vykdyti atakas stadionuose, arenose, prekybos centruose ir viešojo transporto stotyse“, – sakė M.Downingas.

Tuo metu Russas Simonsas iš „Venue Solutions Group“ arenų apsaugą apibūdino kaip „katės ir pelės žaidimą“ su labiau patyrusiais teroristais: „Kiekvieną kartą, kai imamės veiksmų, mūsų oponentai tuos veiksmus analizuoja. Jie ieško mūsų pažeidžiamų vietų.“

Tiesa, kol daugumoje vietų patikrinami į pastatą įeinantys žiūrovai, Mančesterio ataka gali paskatinti organizatorius apsvarstyti galimybę patikrinti ir išeinančiuosius.

VIDEO: Per Arianos Grande koncertą nugriaudėjo sprogimas, žmonės puolė į paniką

Tačiau apsaugos pareigūnai abejoja didesnio patikrinimų skaičiaus nauda. Jų teigimu, didesnio perimetro saugumo užtikrinimas ne pašalina grėsmes, o tik atitolina potencialius taikinius.

Muzikos rinkos nerimas

Muzikos rinkos atstovai nerimauja, kad koncertai gali tapti pernelyg militarizuoti.

Būnant vaiku eiti į koncertą ar sporto renginį yra viena tikriausių laimės akimirkų gyvenime. Būtų siaubinga tai prarasti.

Antai kompanijos „Crush Music“ vadovas teigė: „Būnant vaiku eiti į koncertą ar sporto renginį yra viena tikriausių laimės akimirkų gyvenime. Būtų siaubinga tai prarasti.“

Mančesterio areną prižiūrinčios kompanijos SMG vadovas Wesas Westley sakė, kad jo įmonė po 2001 metų rugsėjo 11-osios įvykių JAV sustiprino saugumo procedūras.

Jo teigimu, po atakos Paryžiuje 2015-aisiais procedūros jau buvo griežtos: „Mes jau turime griežtą apsaugą. Sunku ją paversti dar griežtesne. Tuomet nebeįleistume žmonių į pastatą.“

Daugeliui koncertų organizatorių, planuojančių pasaulinius turus, antradienis prasidėjo nuo menininkų skambučių, klausiančių, ar turėtų tęsti pasirodymus.

Kadangi pelnas iš parduodamų įrašų itin žemas, muzikantai nori padidinti pajamas iš pasirodymų. Kai kurie jų sako, kad jaučia nuolatinį spaudimą gastroliuoti.

„William Morris Endeavor“ muzikos vadovas Marcas Geigeras mano, kad išpuolis Mančesterio arenoje lems tai, kad renginių salės ir koncertų organizatoriai norės vėl sustiprinti saugumo priemones, daugiau apsaugos reikalaus ir menininkai – o tai padidins išlaidas.

Tiesa, M.Geigeras išlaikė optimistišką gaidą teigdamas, kad gerbėjai ir toliau pirks bilietus į koncertus: „Netikiu, kad tai lems industrijos pabaigą. Manau, kad buvo padaryta tai, ko siekia terorizmas, – pasėta baimė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius