Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konferencijoje dėl taikos Sirijoje išryškėjo skirtingi požiūriai į Basharą al Assadą

Sirijos vyriausybės ir opozicijos atstovai trečiadienį demonstravo savo priešiškumą vieni kitų atžvilgiu, pirmą kartą susitikę Šveicarijoje vykstančioje Sirijos taikos konferencijoje, kurioje dalyvaujančios galingosios valstybės taip pat laikėsi prieštaringų pozicijų dėl prezidento Basharo al Assado atstatydinimo.
Basharas al Assadas
Basharas al Assadas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sirijos nacionalinės koalicijos prezidentas Ahmadas Jarba apkaltino prezidentą nacistinio pobūdžio karo nusikaltimais ir pareikalavo, kad į vienos dienos susitikimą Montrė mieste atvykusi Sirijos vyriausybės delegacija pritartų tarptautiniam planui dėl valdžios perdavimo.

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas Moualemas pareiškė, kad B.Assadas nepaklus užsienio reikalavimams, ir vaizdingai nupiešė „teroristų“ sukilėlių žiaurumą, kurį palaiko arabų ir Vakarų valstybės, remiančios salėje sėdinčią opoziciją.

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas Moualemas pareiškė, kad B.Assadas nepaklus užsienio reikalavimams, ir vaizdingai nupiešė „teroristų“ sukilėlių žiaurumą, kurį palaiko arabų ir Vakarų valstybės, remiančios salėje sėdinčią opoziciją

„Assadas nesitrauks“, – pareiškė Sirijos informacijos ministras Omranas al-Zohbi.

Jungtinės Valstijos ir Rusija per pirmą dieną konferencijos, kuri, kaip tikisi JT turėtų atvesti iki penktadienį Ženevoje prasidėsiančių derybų, taip pat pademonstravo savo nesutarimus dėl B.Assado atsistatydinimo.

Derybose atsispindėjo pasaulio valstybių susirūpinimas dėl daugiau nei 130 tūkst. žmonių gyvybių pareikalavusio pilietinio karo, per kurį milijonai žmonių buvo priversti palikti savo namus ir kurio smurtas išsiliejo už Sirijos ribų. Tačiau kol kas nėra ženklų, kad kuri nors iš šalių būtų pasiruošusi padaryti kokių nors nuolaidų.

Vakarų pareigūnai sako, kad juos pribloškė karingas W.Moualemo tonas, kuris nepakito ir po JT generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono prašymo sutrumpinti kalbą, pasibaigus jai skirtam laikui. Kai kurie diplomatai iš vis abejoja, ar derybos galės vykti toliau.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pakartojo Sirijos opozicijos žodžius, kad B.Assadas jokiais būdais negali likti valdžioje pagal 2012 metų tarptautinį susitarimą, numatantį laikinosios koalicijos formavimą. Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad visos šalis atliko tam tikrą vaidmenį ir pasmerkė 2012 metų pakto „vienašališkas interpretacijas“.

Sunitų sukilėlius remianti Saudo Arabija ragina Iraną ir jo sąjungininkus Libano šiitų judėjime „Hizbollah“ atitraukti savo pajėgas iš Sirijos. Tačiau Iranas šioje konferencijoje nedalyvauja dėl Sirijos opozicijos ir Vakarų reikalavimo formuoti laikinąją vyriausybę.

Konferencija neteikia didesnių vilčių, ypač islamistų sukilėliams, kurie laiko Vakarų remiamus opozicijos lyderius išdavikais.

Vakarų pareigūnai taip pat mano, kad ir penktadienį Ženevoje vyksiančioms deryboms kyla pavojus.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris W.Moualemo atsisakymą pripažinti jokią savo vyriausybės atsakomybę dėl krizės laiko „pribloškiančiu ir siutinančiu“. Pažangos su Damasku nebus, jeigu „jie neparodys nors kiek proto“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius