Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konfliktas Korėjoje: rasti dar du žuvę asmenys, prie pusiasalio pajudėjo JAV atominis lėktuvnešis (nuotraukos)

Pietų Korėjai priklausančioje Jonpjongo saloje, kurią antradienį apšaudė Šiaurės Korėjos artilerija, trečiadienį buvo rasti dviejų civilių lavonai, o bendras aukų skaičius padidėjo iki keturių, nurodė Pakrančių sargyba.
JAV atominis lėktuvnešis „George Washington“
JAV atominis lėktuvnešis „George Washington“ / wikimedia.org nuotr.

Šios tarnybos atstovė naujienų agentūrai AFP sakė, kad žuvusieji buvo rasti apieškant per bombardavimą sunaikintų namų griuvėsius. Abi aukos buvo vyrai, kaip manoma, vyresni nei 60 metų.

Pietų Korėjos kariškiai anksčiau pranešė, kad per apšaudymą žuvo du iš Jonpjongo saloje dislokuotų jūrų pėstininkų. Dar 15-a jūrų pėstininkų ir trys civiliai buvo sužeisti.

Trečiadienį Pietų Korėjos gynybos ministerija pateikė patikslintus duomenis apie antradienį įvykusį karinį incidentą. Pasak šios žinybos atstovų, Šiaurės Korėja iššovė iš viso apie 170 artilerijos sviedinių į Pietų Korėjos teritoriją, iš jų 80 pataikė į vieną pasienio salą ir sudegino 19 namų.

Per bombardavimą žuvo du Pietų Korėjos jūrų pėstininkai, du civiliai, o dar 15-a nukentėjo; taip pat buvo sužeisti trys civiliai.

Šis incidentas, kuris yra vienas iš rimčiausių nuo 1950–1953 metais vykusio Korėjos karo, sukėlė Pietų Korėjos įtūžį, o tarptautinė bendruomenė pasmerkė Pchenjaną.

Pietų Korėjos premjeras Kim Hwang-Sikas pavadino Jonpjongo salos apšaudymą beatodairišku ir barbarišku veiksmu. Parlamentui jis sakė, kad ši ataka buvo „sąmoninga, kruopščiai suplanuota provokacija“, metanti iššūkį ginčijamai abiejų valstybių sienai Geltonojoje jūroje, kurią Jungtinės Tautos nustatė po Korėjo karo.

Pasak Kim Hwang-Siko, šis incidentas taip pat susijęs su Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-Ilo sprendimu skirti savo įpėdiniu jauniausią sūnų Kim Jong-Uną. Pchenjanas mėgina „demonstruoti akivaizdaus įpėdinio Kim Jong-Uno karinius sugebėjimus, sutvirtinti vidinę vienybę ir nukreipti į išorę vidinius nesutarimus“.

Abipus sienos telkiamos pajėgos

Pietų Korėjos ir JAV kariškiai bendros žvalgybos parengtį padidino iki antro, aukščiausio, lygio, nurodė Gynybos ministerijos atstovas Lee Boong-Woo. „Nuo vakar įvykdyta naujų provokacijų“, – jis sakė trumpoje spaudos konferencijoje.

Gynybos ministras Kim Tae-Youngas apie 20 minučių kalbėjosi telefonu su JAV gynybos sekretoriumi Robertu Gatesu, per kurį jiedu įvertino padėtį ir aptarė galimą bendrą atsaką bei dalijimąsi žvalgybos informacija, pridūrė ministerijos atstovas.

Naujienų agentūra „Yonhap“ citavo Gynybos ministerijos šaltinius, kurie nurodė, kad Šiaurės Korėjos pietvakarių pakrantėje dislokuotos artilerijos baterijos ir toliašaudžiai pabūklai tebėra paruošti šaudyti.

Pranešime sakoma, kad Šiaurės Korėjos naikintuvai „MiG-23“, prieš šią ataką pakilę iš Bukčango oro pajėgų bazės su žvalgybos misija, buvo perkelti toliau į pietus. Šiuo metu jie yra Hvangdžu oro pajėgų bazėje.

Šiaurės Korėja taip pat parengė naudoti sausumoje dislokuojamus priešlaivinių raketų kompleksus ir pasiuntė karo laivų į kovos pozicijas, informuoja „Yonhap“.

Pietų Korėja dislokuos daugiau artilerijos vienoje savo pasienio saloje, kuri buvo apšaudyta iš Šiaurės Korėjos, pranešė Kim Tae-Youngas.

„Šiuo metu Jonpjongo saloje turime šešias savaeiges haubicas K-9 ir planuojame jų dislokuoti daugiau“, – ministras sakė parlamentui trečiadienį.

„Taip pat pakeisime 105 mm kalibro haubicas savaeigiais pabūklais, šaudančiais toliau“, – naujienų agentūra „Yonhap“ citavo Kim Tae-Youngo pranešimą per parlamento Gynybos komiteto posėdį.

Žmonės puolė kaupti maisto atsargų

Pietų Korėjos šiaurės vakariniame uostamiestyje Inčone ir kituose netoli sienos esančiuose miestuose gyventojai skuba apsirūpinti makaronais, vandeniu, konservais ir kitomis būtiniausiomis atsargomis, nurodė agentūra.

Pietų Korėjos opozicinė kairiojo sparno Demokratų partija paragino abi šalis elgtis santūriai.

Kinija anksčiau griežtai protestuodavo prieš JAV planus dislokuoti lėktuvnešį Geltonojoje jūroje, esančioje tarp Korėjos pusiasalio ir Kinijos krantų.„Raginu (Seulo) Vyriausybę laikytis taikaus konfliktų sprendimo principo, – sakoma šios partijos pirmininko Sohn Hak-Kyu pranešime. – Nepageidautina kurstyti į karo panašios atmosferos ir didinti žmonių nerimo, keliant pavojų ekonomikai.“

Atominis lėktuvnešis pajudėjo pusiasalio link

Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos sekmadienį pradės bendras karo laivyno pratybas, kuriose dalyvaus vienas JAV lėktuvnešis, naujienų agentūra pranešė kitą dieną po Šiaurės Korėjos įvykdyto vienos pasienio salos artilerijos apšaudymo.

Geltonojoje jūroje vyksiančiose pratybose dalyvaus atominis lėktuvnešis „George Washington“, nurodė agentūra. Pietų Korėjos gynybos ministerija šią informaciją komentuoti atsisakė, tačiau nurodė, kad artimiausiu laiku paskelbs pranešimą.

Tarptautinės naujienų agentūros paskelbė, kad lėktuvnešis jau pajudėjo iš savo dislokavimo vietos Japonijoje Korėjos pusiasalio link. Taip pat primenama, kad Kinija anksčiau griežtai protestuodavo prieš JAV planus dislokuoti lėktuvnešį Geltonojoje jūroje, esančioje tarp Korėjos pusiasalio ir Kinijos krantų.

Baltieji rūmai pranešė, kad JAV prezidentas Barackas Obama ir Pietų Korėjos vadovas Lee Myung-Bakas susitarė artimiausiomis dienomis atlikti „sustiprintus mokymus“ ir surengti bendras karines pratybas.

Pasak Vašingtono, šis susitarimas buvo priimtas kalbantis telefonu antradienį JAV laiku.

Abu lyderiai susitarė, kad karo manevrai vyks „ateinančiomis dienomis, tęsiant glaudų abiejų šalių bendradarbiavimą saugumo srityje ir pabrėžiant mūsų aljanso stiprybę bei įsipareigojimą taikai ir saugumui regione“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

B.Obama patikino Lee Myung-Baką, kad Jungtinės Valstijos stovės „petys į petį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius