Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Kongo DR Ebolos karštligės protrūkio aukų skaičius auga

Ebolos karštligės protrūkis Kongo Demokratinės Respublikos rytuose jau nusinešė 443 gyvybes, sveikatos apsaugos pareigūnai pranešė penktadienį, darbą pradedant naujajam šalies prezidentui Felixui Tshisekedi.
Kongo DR laidojamos Ebolos aukos
Kongo DR laidojamos Ebolos aukos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per pastarąsias 10 dienų užregistruota dar 40 mirties atvejų, o augantis aukų skaičius dar labiau išryškina kovos su šia epidemija sunkumus nesantaikos draskomoje rytinėje šalies dalyje. Ebolos protrūkis yra tik viena iš daugybės problemų, kurias teks spręsti naujajam šalies vadovui.

F.Tshisekedi inauguracija įvyko ketvirtadienį, po ilgai atidėliotų ir daug ginčų sukėlusių rinkimų. Naujasis lyderis perėmė šalies vairą iš 18 metų vadovavusio Josepho Kabilos; tai yra pirmasis taikus valdžios perėmimas per šalies istoriją.

„Scanpix“/AP nuotr./ Felixas Tshisekedi
„Scanpix“/AP nuotr./ Felixas Tshisekedi

Savo inaugracijos kalboje F.Tshisekedi žadėjo naują pagarbos žmogaus teisėms epochą. Jam taip pat teks išsikerojusio skurdo, korupcijos ir sukarintų grupuočių kovų rytuose problemas.

Ketvirtadienį paskelbtame pranešime sveikatos ministerija atkreipė dėmesį į plintantį Ebolos protrūkį.

„Nuo epidemijos pradžios užregistruota 715 (užsikrėtimo) atvejų, iš jų 666 patvirtinti ir 49 įtariami. Turime iš viso 443 registruotus mirties atvejus“ Šiaurės Kivu ir Itūrio provincijose, sakoma pranešime.

Tai jau dešimtas Ebolos karštligės protrūkis Kongo DR, buvusiame Zaire, nuo 1976 metų, kai pirmą kartą buvo aptiktas šis virusas, pavadintas valstybės šiaurėje tekančios upės vardu.

VIDEO: Salamatu Korsu išgyveno Ebolos viruso siaubą ir dėkoja UNICEF

Ebolos karštinė yra sunki infekcinė liga, galinti sparčiai plisti per nedidelius kūno skysčių kiekius. Ji sukelia vidinį kraujavimą ir dažnai yra mirtina.

Apie naujausią protrūkį buvo paskelbta rugpjūčio 1 dieną Benio regione. Užkratas iš šio didžiulio prekybinio Šiaurės Kivu miesto netrukus išplito į Itūrio provinciją.

Kaip pranešė ministerija, 248 Ebolos virusu užsikrėtę žmonės pasveiko, dabar stebimi „236 įtartini atvejai“ – vienu mažiau, palyginus su sausio 15 dienos skaičiais.

Benio regionas ir kai kurios Itūrio provincijos dalys nuolat sulaukia vietos ginkluotų grupuočių atakų. Kartais į šias dalis įsiveržia Jungtinių demokratinių pajėgų (ADF) kovotojai iš kaimyninės Ugandos.

Gruodžio 30 dieną vykę Kongo DR prezidento rinkimuose Benyje buvo atšaukti dėl Ebolos protrūkio ir neramumų regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius