Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kongo rytuose, kaip manoma, grupuotės ADF kovotojai nužudė mažiausiai 25 civilius

Mažiausiai 25 civiliai žuvo neramumų apimtuose Kongo Demokratinės Respublikos rytuose, penktadienį pranešė vietos pareigūnai, o dėl išpuolio kaltinama sukarinta grupuotė Jungtinės demokratinės pajėgos (ADF).
Serialo „Pasmerkti IV“ naujojo sezono pristatymo akimirka
Asociatyvi nuotr. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Žuvusių civilių palaikai buvo rasti ketvirtadienį kariuomenei persekiojant ADF kovotojus. Civiliai gyventojai Naujųjų metų išvakarėse „buvo netikėtai užklupti savo laukuose“, naujienų agentūrai AFP pranešė Benio teritorijos Šiaurės Kivu provincijoje administratorius Donatas Kibuana.

Žudynės įvyko Tingvės kaime, maždaug už aštuonių kilometrų nuo Eringečio miesto.

Pilietinės visuomenės organizacijos Tingvėje vadovas Bravo Mohindo Vukulu teigė, kad žuvo mažiausiai 30 žmonių.

„Žmonės išėjo į savo laukus ruoštis Naujųjų metų sutikimui, o ADF juos nužudė po vieną“, – teigė jis.

„Įspėjome mūsų pajėgas, kad ADF judėjo iš rytų į šiaurės rytus nuo Eringečio. Pajėgos nesureagavo pakankamai greitai“, – pridūrė jis.

ADF, susiformavusi 10-ajame dešimtmetyje kaip Ugandos musulmonų sukilėlių grupuotė, yra viena iš dešimčių sukarintų grupuočių, siaubiančių rytines didžiulės šalies provincijas.

Grupuotė kaltinama dėl maždaug 800 civilių mirčių per pastaruosius metus Šiaurės Kivu provincijoje, besiribojančioje su Uganda.

Ji daugiausiai pelnosi iš nelegalios prekybos mediena, o Kongo Demokratinės Respublikos pareigūnai įtaria, kad kai kurie jos nariai dalyvauja smurtiniuose reiduose.

ADF nėra prisiėmusi atsakomybės už išpuolius, tačiau nuo 2019 metų balandžio mėnesio grupuotė, pasivadinusi „Islamo valstybės“ Centrinės Afrikos provincija, prisiėmė atsakomybę už kelis jos užpuolimus, nors ir nepateikė įrodymų.

Jungtinės Tautos liepą pareiškė, kad šios grupuotės išpuoliai gali būti laikomi nusikaltimais žmoniškumui ir karo nusikaltimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius