Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 14 /2015 02 15

Kopenhagos šaulys – Omaras Abdelis Hamidas el-Husseinas, prieš dvi savaites paleistas iš kalėjimo

Danijos policija praneša, kad vienas žmogus žuvo, mažiausiai trys pareigūnai buvo sužeisti per susišaudymą Kopenhagos centre prie kavinės, kurioje vyko diskusijos apie islamą, skelbia BBC. Manoma, kad taikinius tapo švedų karikatūristas Larsas Vilksas, piešęs pranašą Mahometą pašiepiančias karikatūras. Naktį į sekmadienį įvykdytas dar vienas išpuolis – šįkart sinagogoje. Šaulys, įvykdęs abu teroro aktus, nukautas. Jį galėjo įkvėpti atakos Paryžiuje. Sekmadienio vakarą Danijos policija surengė reidą vienoje interneto kavinėje.
Įtariamasis šaulys Omaras Abdelis Hamidas el-Husseinas.
Įtariamasis šaulys Omaras Abdelis Hamidas el-Husseinas. / „Twitter“ nuotr.
Temos: 2 Danija Kopenhaga

22.44 val. Kalėjo dvejus metus

Kaip praneša telegraph.co.uk, šaulys, įvykdęs du teroro išpuolius Kopenhagoje, vos prieš dvi savaites išėjo įlaisvę. Jis kalėjo dvejus metus už sunkų kūno sužalojimą.

20.35 val. Danijos televizija įvardijo šaulio tapatybę. Jos duomenimis, – tai – Omaras Abdelis Hamidas el-Husseinas.

Tačiau policija kol kas nepatvirtino šios informacijos.

19.29 val. Naujienų agentūra „Reuters“ skelbia, kad šaulys, įvykdęs abi teroro atakas Kopenhagoje, buvo 22-ejų vaikinas, gimęs ir užaugęs Danijoje. Kaip praneša BBC, jo tapatybė neatskleidžiama. Pranešama, kad jaunas vyras žinomas dėl nusikalstamos praeities. Skelbiama, kad jis priklausė  nusikaltėlių gaujai.

Kopenhagos policijos nuotr./Įtariamasis užpuolikas
Kopenhagos policijos nuotr./Įtariamasis užpuolikas

18.33 val. Portalas telegraph.co.uk, remdamasis danų žiniasklaida, skelbia, kad iš viso keturi asmenys buvo sulaikyti interneto kavinėje. Tarp jų – pakistanietis ir arabas.

17.40 val. Naujienų agentūra AP skelbia, kad Danijos policija po įvykdytų teroro atakų surengė reidą Kopenhagos interneto kavinėje. BBC pranešė, kad iš jos pareigūnai išvedė mažiausiai du žmones.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Po teroro išpuolių Kopenhagoje – policijos reidas interneto kavinėje.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Po teroro išpuolių Kopenhagoje – policijos reidas interneto kavinėje.

16.21 val. Išpuolių Kopenhagoje vykdytoją galėjo įkvėpti atakos Paryžiuje

Įtariamą dviejų kruvinų išpuolių Kopenhagoje vykdytoją galėjo įkvėpti prieš mėnesį islamistų įvykdytos atakos Paryžiuje, sekmadienį paskelbė danų policija.

Vyrą, kuris anksčiau sekmadienį žuvo per susišaudymą su policininkais, „galėjo įkvėpti įvykiai, kurie vyko Paryžiuje prieš kelias savaites“, žurnalistams sakė Jensas Madsenas iš Saugumo ir žvalgybos tarnybos.

Tą vyrą „bendrai galėjo įkvėpti karinga islamistų propaganda, kurią skleidė IS („Islamo valstybė“) ir kitos teroristinės organizacijos“, sakė J.Madsenas.

Policija taip pat nurodė, kad tas vyras dar prieš išpuolius „buvo žvalgybos tarnybų radare“.

J.Madsenas sakė, kad policija dar nenustatė, ar tas vyras buvo nuvykęs į tokias konfliktų zonas, kaip Sirija ir Irakas, bet pridūrė, kad tai šiuo metu nuodugniai aiškinamasi.

Policija sekmadienį vis dar vykdo paieškas įvairiuose Kopenhagos rajonuose.

Pareigūnai mano, kad įtariamasis pats vienas įvykdė abu išpuolius – šeštadienį vakare ir anksti sekmadienį. Pirmo išpuolio taikinys buvo kultūros centras, kuriame tuo metu vyko diskusija apie islamą ir žodžio laisvę, o antro – sinagoga. Per abu išpuolius žuvo po žmogų.

Atnaujinta 10.08 val. Kaip skelbia DPA, per teroro išpuolį sinagogoje nušautas žydas, prižiūrėjęs žydų iniciacijos ritualą vadinamą bar micva.

Pagal žydų judėjų įstatymus visi žydų berniukai, sulaukę brandos amžiaus (13 metų) ir žydų mergaitės (12 metų) tampa atsakingi už savo veiksmus. Tada jaunuolis tampa bar micva, žinantis visus 10 Dievo įsakymų.

Atnaujinta 9.49 val. Danijos policija pranešė, kad nušautas šaulys susijęs su abiem Kopenhagoje įvykdytas išpuoliais, skelbia naujienų agentūra „Reuters“. Kitų įtariamųjų nėra.

Atnaujinta 7.48 val. Kaip skelbia BBC, policija praneša, kad jie nušovė vyrą, kuris „paleido ugnį“. Jis nušautas netoli Noreporto metro ir priemiestinių traukinių stoties. Policija tiria abiejų teroro išpuolių prie kavinės Kopenhagos centre, o vėliau sinagogoje, aplinkybes. Pirmosios atakos metu vienas žmogus žuvo, dar du buvo sužeisti. Antrojo išpuolio metu žuvo vienas civilis, sužeisti du policininkai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įvykio vietoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įvykio vietoje

Pareigūnai perspėjo vietos gyventojus, kad miesto centre nesaugu. BBC gavo audio įrašą, kuriame užfiksuotos akimirkos prieš pat pirmąją ataką. Diskusijos dalyvius staiga pertraukė šaulys.

Liudininkas Dennisas Myhoffas-Brinkas pasakojo: „Žmonės bandė prisikasti iki durų, kad paspruktų iš patalpų, slėpėsi tarp stalų ir kėdžių bei po jais, kai kurie žmonės bėgo į gatvę“. Šaulys iš įvykio vietos spruko automobiliu „Volkswagen Polo“, kurį pareigūnai rado netoli nuo išpuolio vietos.

Atnaujinta 02.34 val. „Reuters“ praneša apie dar vieną teroro aktą Kopenhagoje. Šįkart jis įvykdytas vienoje iš miesto sinagogų, esančioje netoli tos vietos, kur įvyko ir pirmasis išpuolis. Skelbiama, kad vienas žmogus žuvo, du pareigūnai sužeisti. 

Žinoma, kad šaudęs vyriškis iš įvykio vietos pabėgo. Ar abu išpuoliai susiję, kol kas nežinoma. 

Atnaujinta 22.48 val. Kopenhagos policija praneša, kad šis išpuolis buvo labai gerai suplanuotas ir turėtų būti vertintinas kaip teroro aktas, praneša naujienų agentūra „Reuters“. 

Atnaujinta 22.44 val. Šiuo metu vis dar tęsiama įtariamojo paieška, neveikia dalis Danijos sostinės viešojo transporto.

Tuo tarpu BBC paskelbė garso įrašą, kuriame girdėti, kaip konferencijos metu prasideda šaudymas.

VIDEO: Teroro aktas Kopenhagoje

Atnaujinta 21.56 val. Kopehangos policija paskelbė įtariamojo nuotrauką.

Kopenhagos policijos nuotr./Įtariamasis užpuolikas
Kopenhagos policijos nuotr./Įtariamasis užpuolikas

Atnaujinta 21.22 val. Danijos policija praneša, kad šiuo metu įtariama, jog buvo tik vienas teroro aktos vykdytojas.

Atnaujinta 21.14 val. „Ekstra Bladet“ skelbia, kad iki šiol nepavyko nustatyti žuvusiojo asmenybės. Skelbiama tik tiek, kad jis nebuvo pareigūnas. 

Kai kurie liudininkai sako, kad užpuolikai buvo tarp konferencijos lankytojų, jie stovėjo už susirinkusiųjų minios. 

Atnaujinta 21.07 val. Danijos policija skelbia turinti vieno iš teroro akto vykdytojo aprašymą, skelbia „Ekstra Bladet“. Užpuolikas – 25-30 metų amžiaus, sportiško kūno sudėjimo, apie 185 centimetrų ūgio. Liudininkai pasakoja, kad jis buvo „arabiškos išvaizdos“, tačiau gana šviesios odos spalvos. Jis buvo apsirengęs juodu ar tamsiai mėlynu slidinėjimo kostiumu. 

Atnaujinta 20.59 val. Danijos premjeras šį išpuolį pavadino teroro aktu. Tuo tarpu „Sky News“ skelbia, kad liudininkai pasakoja, jog šaudoma buvo iš automatinio ginklo. 

Atnaujinta 20.29 val. Kopenhagos policija praneša nežinanti, ar išpuolis buvo teroro aktas, tačiau teigia tirianti šį įvykį būtent kaip teroro aktą. 

Atnaujinta 19.56 val. Tarp konferencijos dalyvių buvo ir „Femen“ aktyvistė Ina Ševčenko. Ji pasakojo: „Tuo metu aš sakiau kalbą ir kai pasakiau, kad Europoje mes turime susikūrę laisvo žodžio iliuziją, pasigirdo šūviai“.

Pareigūnai praneša, kad užpuolikai buvo du. 

Atnaujinta 19.37 val. Danijos policija praneša, kad teroro akto auka – 40 metų danas vyras. 

Liudininkai pasakoja, kad pabėgę užpuolikai buvo apsirengę juodais drabužiais, kalbėjo daniškai. 

Atnaujinta 19.30 val. Danijos žiniasklaida skelbia, kad automobilis, kuriuo, kaip įtariama, paspruko užpuolikai, rasta netoli kultūros centro, kuriame įvyko išpuolis. 

Atnaujinta 19.19 val. Kaip praneša telegraph.co.uk, vienas žmogus šio išpuolio metu žuvo. Policija skelbia, kad tai – civilis. 

Atnaujinta 19.18 val. Renginio organizatorė sakė, kad tuoj po susišaudymo diskusija buvo pratęsta. Helle Merete Brix sakė „TV2“: „Žmonės reagavo labai ramiai, ir susitikimas tęsėsi. Negalėjome išeiti į lauką, taigi, pratęsėme diskusiją“. 

Tuo tarpu Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernardas Cazaneuve paskelbė kuo skubiau vyksiantis į Kopenhagą. Jis teigė, kad tai, kas įvyko, yra teroro aktas. 

„Scanpix“ nuotr./Larsas Vilksas su karikatūra
„Scanpix“ nuotr./Larsas Vilksas su karikatūra

Atnaujinta 19.01 val. Šiuo metu Kopenhagoje dirba gausios policijos pajėgos. Spėjama, kad užpuolikai gali slėptis rajone, kuriame buvo įvykdytas išpuolis. 

Prancūzijos ambasadorius pasakojo apie tai, kas įvyko, naujienų agentūrai AFP: „Jie ėmė į mus šaudyti iš lauko. Jų tikslas buvo įvykdyti tą patį, ką ir „Charlie Hebdo“ redakcijoje, tačiau jie nesugebėjo pakliūti į vidų. Galiu pasakyti, kad buvo mažiausiai 50 šūvių, tačiau policija teigia, kad jų buvo 200. Kulkos lėkė pro duris, ir visi puolė ant grindų“. 

Jų tikslas buvo įvykdyti tą patį, ką ir „Charlie Hebdo“ redakcijoje, tačiau jie nesugebėjo pakliūti į vidų

Atnaujinta 18.58 val. Išpuolio taikiniu tapęs L.Vilksas anksčiau yra apie save sakęs, kad jam yra iškilusi nuolatinė susidorojimo grėsmė. Po atakų prieš „Charlie Hebdo“ jis teigė „The Wall Street Journal“, kad „policija nesuteikia 100 proc. apsaugos“. Jis teigė, kad religijos puolimas neturi  būti savitikslis, tačiau atmetė idėją, kad islamas turėtų būti kritikuojamas kiek atsargiau. 

Šis išpuolis įvyko diskusijos, pavadintos „Menas, šventvagystės ir žodžio laisvė“, metu, praneša telegraph.co.uk

Atnaujinta 18.50 val. Danijos policija ieško „VW Polo“, kuriuo, kaip manoma, paspruko užpuolikai. 

Helle Merete Brix, viena iš renginio organizatorių, sakė AP: „Aš mačiau nubėgantį kaukėtą vyrą. Keli policininkai buvo sužeisti. Manau, kad tai buvo prieš L.Vilksą nukreipta ataka“. 

Šioje diskusijoje kavinėje dalyvavo Prancūzijos ambasadorius. Renginyje dalyvavo ir prieštaringai vertinamas karikatūristas Larsas Vilksas, kuris 2007 metais nupiešė daug diskusijų sukėlusias pranašo Mahometo karikatūras. Išpuolio metu karikatūristas nenukentėjo.

Dviems užpuolikams pavyko pasprukti. 

Pranešama, kad pastate rasta apie 40 kulkų žymės. 

Netrukus po atakos Prancūzijos ambasadorius  Francois Zimeray „Twitter“ socialiniame tinkle paskelbė, kad jis nebuvo sužeistas. 

teritorija aplink kavinę šiuo metu blokuota policijos. Įtariamųjų ieškoma aplink esančiuose parkuose. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius