-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 05 /18:54

Koronavirusas pasaulyje: Prancūzija sako suvaldžiusi virusą, Lenkijoje – virš 25 tūkst. patvirtintų užsikrėtimų

Koronaviruso infekcija pasaulyje nustatyta daugiau nei 6,7 mln. žmonių, o iš jų jau daugiau nei 3,2 mln. pasveiko. Nuo infekcijos sukeltų komplikacijų mirė daugiau nei 393 tūkst. asmenų.
Brazilija per koronaviruso pandemiją
Brazilija per koronaviruso pandemiją / „Scanpix“ nuotr.

Jungtinėse Valstijose žmonių, kurie bent jau laikinai dėl koronaviruso pandemijos neteko darbo, skaičius viršijo 42 milijonus, pranešė Darbo departamentas. Tuo tarpu praėjusią savaitę dėl nedarbo išmokų kreipėsi 1,87 mln. žmonių. Tačiau skaičiai rodo, kad precedento neturinti atleidimų banga lėtėja.

Svarbiausias koronaviruso pandemijos naujienas skaitykite žemiau:

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

D.Trumpas: JAV „iš esmės įveikė“ koronaviruso pandemiją

18:54

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pareiškė, kad jo šalis iš esmės įveikė blogiausią koronaviruso pandemijos etapą.

„Turėjome puikiausią ekonomiką pasaulio istorijoje. Ir ši stiprybė leido mums iš esmės įveikti šią siaubingą pandemiją, manau, kad mums sekasi tikrai gerai“, – sakė D.Trumpas per spaudos konferenciją, sušauktą paskelbus, kad nedarbo lygis JAV gegužę netikėtai smuko, o darbo vietų skaičius – padidėjo.

„Mes priėmėme kiekvieną sprendimą teisingai“, – sakė D.Trumpas apie pandemijos valdymą.

Koronavirusinė infekcija COVID-19 JAV nusinešė daugiau nei 108 000 gyvybių.

ES tikisi iki birželio pabaigos atšaukti laisvo judėjimo suvaržymus

17:20

Europos laisvo judėjimo zona turėtų vėl pradėti veikti iki šio mėnesio pabaigos, tačiau keliautojai iš atokesnių regionų nebus įleidžiami iki liepos pradžios, po penktadienį surengto susitikimo su bloko vidaus reikalų ministrais pareiškė vidaus reikalų eurokomisarė Ylva Johansson.

Panikos dėl Italijoje vasarį išplitusio koronaviruso protrūkio apimtos 26 valstybės, priklausančios Šengeno erdvei, kur leidžiama laisvai, be patikrų judėti žmonėms ir prekėms, įvedė sienų kontrolę.

Tokį žingsnį šios šalys žengė nepasikonsultavusios su savo kaimynėmis, siekdamos užkristi kelią koronavirusinės infekcijos COVID-19 plitimui. Dėl šių veiksmų pasieniuose buvo susidarę transporto spūsčių, taip pat strigo medicininės įrangos tiekimas.

Laisvas judėjimas laikomas Europos politikos karūnos brangakmeniu, padedančiu klestėti verslui – taigi, daugelis žemyno pareigūnų nuogąstavo, kad suvaržymai gali sukelti grėsmę net Šengeno erdvės ateičiai.

Pastarojo meto įvykiai dar labiau padidino spaudimą, kilusį 2015 metais į Europą atvykus daugiau nei 1 mln. migrantų.

„Asmeniškai tikiu, kad turėsime vėl visiškai funkcionuojančią Šengeno erdvę ir piliečių judėjimo laisvę ne vėliau kaip birželio mėnesio pabaigoje“, – per vaizdo konferenciją žurnalistams sakė Y.Johansson.

Anot jos, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras mano, kad izoliavimas ir kitos sveikatos priemonės veikia. Centro teigimu, koronavirusas Europoje pareikalavo jau daugiau nei 168 tūkst. gyvybių – daugiausia Jungtinėje Karalystėje, Italijoje, Prancūzijoje ir Ispanijoje.

„Žinoma, fizinio atstumo ir kitos su sveikata susijusios priemonės vis dar reikalingos. Tačiau sveikatos priežiūros institucijos aiškiai supranta, kad nei kelionių apribojimams, nei pasienio priemonėms ES Šengeno erdvėje nėra aiškaus pateisinimo“, – pažymėjo Y.Johansson.

Nuskambėjus šiai žiniai turėtų atsidusti su palengvėjimu milijonai europiečių, tebemėginančių suplanuoti savo vasaros atostogas, kurios daugeliui prasideda liepą, kai baigiasi mokslo metai.

Visos, išskyrus būtiniausias, kelionės į Europą iš trečiųjų šalių yra ribojamos iki birželio 15 dienos, tačiau daugelis ministrų nori pratęsti šios priemonės galiojimą iki liepos pradžios, sakė Y.Johansson.

Nyderlandai nuo birželio 15-osios atidaro sienas 12 ES šalių, įskaitant Lietuvą

16:48

Dėl koronaviruso pandemijos sienas uždarę Nyderlandai nusprendė nuo birželio 15-osios jas atverti pirmosioms 12-ai Europos Sąjungos valstybių, įskaitant Lietuvą, penktadienį pranešė portalas „Dutch News“.

„Nyderlandai nuo birželio 15-osios atidarys savo sienas dalies Europos šalių piliečiams. Iki šiol valdžios institucijos pasirinko 12 ES valstybių, kuriuose užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičiai yra mažiausi, tačiau iki liepos 5 dienos į sąrašą bus įtrauktos dar 16 šalių“, – rašo leidinys.

Jo žiniomis, pirmajame etape Nyderlandai atvers sienas Lietuvai, Latvijai, Estijai, Belgijai, Vokietijai, Liuksemburgui, Čekijai, Portugaljai, Slovėnijai, Kroatijai, Bulgarijai, taip pat Italijai.

Vėliau sąrašas galėtų būti papildytas Prancūzija, Islandija, Lichtenšteinu, Austrija, Ispanija, Šveicarija, Kipru, Suomija, Vengrija, Airija, Malta, Norvegija, Lenkija, Rumunija, Graikija ir Slovakija.

„Kalbant apie Daniją, Švediją ir Jungtinę Karalystę, šių šalių piliečiai artimiausiu metu negalės lankytis Nyderlanduose. Valdžia neribotam laikui atidėjo sprendimo priėmimą. Sienų atidarymas priklausys nuo epidemiologinės situacijos šiose valstybėse“, – pažymėjo „Dutch News“.

Anot leidinio, turistai, kurie lankysis Nyderlanduose nuo birželio 15 dienos, turi būtinai laikytis visų sanitarinės saugos priemonių. Be to, jiems reikės iš anksto užsisakyti vietą viešbutyje ar svečių namuose: be patvirtintos rezervacijos jie galės būti neįleisti pasienyje.

Nyderlandų turizmo valdyba (NBTC) prognozuoja, kad užsienio turistų skaičius šalyje šiais metais sumažės 60 proc., palyginti su praėjusiais metais.

„Nepaisant sienų atidarymo, turizmo pramonė smarkiai nukentėjo per krizę. Todėl kartu su turizmo pramonei paremti skirtomis priemonėmis rengiame turizmo atkūrimo planą“, – NBTC pirmininką Josą Wrankeną cituoja leidinys.

J.Wrankenas pridūrė, kad apie 40 proc. užsienio turistų į Nyderlandus atvyksta iš Vokietijos ir Belgijos.

Nyderlandai kovo 19 dieną uždarė šalies sienas visų valstybių, išskyrus ES nares, piliečiams. Aplankyti šalį buvo galima tik esant neatidėliotinam reikalui, vykdant diplomatinę misiją, taip pat būtiniausių profesijų atstovams, pavyzdžiui, sveikatos priežiūros specialistams ar transporto sektoriaus darbuotojams.

Baltarusijoje užregistruoti 887 nauji COVID-19 atvejai, mirė dar šeši žmonės

14:09

Baltarusijoje per praėjusią parą užregistravus 887 naujus COVID-19 atvejus, bendras atvejų skaičius penktadienį padidėjo iki 46 868, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

„Per visą infekcijos plitimo šalies teritorijoje periodą mirė 259 pacientai (birželio 4-ąją jų buvo 253), sirgę įvairiomis lėtinėmis ligomis ir su išaiškinta koronavirusine infekcija“, – sakoma pranešime.

Taip pat pranešta, kad iki birželio 5-osios pasveiko ir buvo išrašyti iš ligoninių 22 066 pacientai, kuriems anksčiau buvo patvirtinta COVID-19 diagnozė (birželio 4-ąją jų buvo 21 162). Pasveikusiųjų skaičius per parą padidėjo 904.

Ministerijos duomenimis, iš viso šalyje atlikta kiek daugiau nei 597 tūkst. testų dėl koronavirusinės infekcijos.

Ekspertai: Prancūzijoje koronaviruso pandemija „valdoma“

13:22

Prancūzijoje koronaviruso pandemija jau valdoma, pareiškė vyriausybės patariamosios ekspertų tarybos vadovas, šaliai atsargiai atšaukiant nuo kovo galiojusius karantino suvaržymus. 

„Galime pagrįstai pasakyti, kad šiuo metu virusas valdomas“, – sakė Jeanas-Francois Delfraissy radijui „France Inter“. 

„Virusas vis dar cirkuliuoja, ypač kai kuriuose regionuose... bet jis cirkuliuoja lėtai“, – pridūrė jis. 

Imunologas J.-F.Delfraissy kartu su kolegomis buvo paskirti į naują patariamąją ekspertų tarybą, pareigūnams bandant suvaldyti koronaviruso protrūkį, Prancūzijoje jau pareikalavusį per 29 tūkst. gyvybių.    

Per parą užregistruojamų mirčių nuo COVID-19 skaičius smarkiai nukrito. Ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerija pranešė tik apie 44 letalinius atvejus. 

J.-F.Delfraissy sakė, šiuo metu Prancūzijoje per parą nustatoma apie tūkstantis naujų užsikrėtimo atvejų. Kovo pradžioje, prieš visuotinio karantino paskelbimą, per parą būdavo užregistruojama apie 80 tūkst. naujų COVID-19 atvejų.  

Ketvirtadienį paskelbtoje naujausioje Nacionalinės visuomenės sveikatos agentūros ataskaitoje rašoma, kad iki birželio 2 dienos, kai Prancūzijoje buvo leista vėl atsidaryti restoranams, kavinėms ir barams, šalyje buvo užregistruoti 151 325 COVID-19 atvejai.  

Tačiau agentūra įspėjo, kad per protrūkio piką pacientai su įtariama koronavirusine infekcija nebuvo sistemingai testuojami, todėl tikrasis COVID-19 atvejų skaičius yra didesnis už oficialius duomenis. 

Estijoje per parą nustatyta 20 naujų COVID-19 atvejų

12:13

Estijoje per praėjusią parą nustatyta dar 20 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, penktadienį informavo Sveikatos apsaugos valdyba.

Naujų mirties atvejų pastarąją parą neužregistruota.

Per praėjusią parą šalyje buvo atlikti 1 122 pirminiai testai viruso SARS-CoV-2 sukeliamai infekcijai COVID-19 nustatyti, iš kurių 20 (1,8 proc.) rezultatai buvo teigiami.  

Sveikatos apsaugos valdybos Skubiosios medicinos pagalbos departamento vadovas Martinas Kadai sakė, kad valdybai susirūpinimą kelia tai, kad daugelis pastaruoju metu susirgusių žmonių koronavirusu užsikrėtė darbe.    

„Matome, kaip žmonės eina į darbą sirgdami, tuo pačiu keldami pavojų savo kolegoms. Jei galime ko nors išmokti iš šios krizės, lai tai būna įprotis susirgus likti namuose“, – sakė M.Kadai ir pridūrė, kad darbdaviai taip pat turėtų palankiau žiūrėti į darbą iš namų.  

Penktadienio duomenimis, Estijos ligoninėse dėl koronavirusinės infekcijos gydomi 16 pacientų. Nė vienam iš ligonių nebuvo reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija. 

Iš gydymo įstaigų iš viso jau išrašyti 347 nuo koronavirusinės infekcijos pasveikę žmonės. 

Pasveikusiais iš viso pripažinti 1 667 žmonės.

Nuo epidemijos pradžios Estijoje nuo COVID-19 mirė 69 žmonės.

Iš viso šalyje atlikta per 88 tūkst. testų COVID-19 nustatyti, 1 910 iš jų (2,2 proc.) rezultatai buvo teigiami.

Rusijoje per parą nustatyta 8,7 tūkst. naujų COVID-19 atvejų, 144 žmonės mirė

11:23

Rusijoje per paėjusią parą nustatyta 8,7 tūkst. naujų koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų, 144 žmonės nuo šios ligos mirė, rodo penktadienį paskelbti šalies kovą su epidemija koordinuojančio operatyvinio štabo duomenys.

Per praėjusią parą 85 Rusijos regionuose patvirtinti 8 726 COVID-19 atvejai, įskaitant 3 235 (37,1 proc.) aktyviai išaiškintus atvejus be klinikinių apraiškų, nurodė štabas.

Penktadienio duomenimis, šiuo metu šalyje iš viso užregistruoti 449 834 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, nuo šios ligos mirė 5 528 žmonės.

Iš ligoninių buvo išrašyti 212 680 pasveikusių pacientų, įskaitant 8 057 per pastarąją parą išrašytus žmones.  

Šiuo metu sergančių pacientų šalyje yra 231 626.

Operatyvinio štabo duomenys, Maskvoje per praėjusią parą buvo nustatyti 1 855 nauji COVID-19 atvejai, 57 žmonės mirė, 2 643 – pasveiko.  

Rusijos vartotojų teisių agentūra „Rospotrebnadzor“ pranešė, kad šalyje bendrai jau atlikta daugiau kaip 12 mln. COVID-19 testų, kurių 320 tūkst. atlikti pastarąją parą.

Lenkijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius viršijo 25 tūkstančius

11:22

Lenkijoje per pastarąją parą buvo nustatytas dar 361 koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejis, o bendras nuo protrūkio pradžios užsikrėtusiųjų skaičius viršijo 25 000, ketvirtadienį vakare pranešė  Sveikatos apsaugos ministerija.

Ministerija, kurios informaciją citavo visuomeninis radijas, pridūrė, kad per parą šalyje mirė dar du koronavirusu užsikrėtę žmonės, tad bendras šios ligos aukų skaičius šalyje padidėjo iki 1 117.
 
Iki šiol šalyje pasveiko 12 227 COVID-19 persirgę žmonės, sakoma pranešime.

Lenkija, kaip ir daugelis Europos šalių, jau pradeda švelninti dėl COVID-19 epidemijos įvestas karantino priemones.

Praeitą savaitę buvo sušvelnintos apsauginių kaukių dėvėjimo taisyklės, taip pat leista rengti iki 150 žmonių sambūrius.

Kirpykloms, grožio salonams, restoranams ir kavinėms buvo leista vėl atsidaryti gegužės viduryje. Tai pat buvo leista atnaujinti veiklą ikimokyklinio ugdymo įstaigoms ir pradinėms mokykloms.

Kultūros ir pramogų objektams, taip pat patalpose įrengtiems sporto centrams bus leista atsidaryti nuo ateinančio šeštadienio.

Planuojama, kad nuo birželio 19 dienos šalyje galės vykti futbolo rungtynės dalyvaujant žiūrovams.

Pirmadienį šalyje buvo atnaujinti vidaus skrydžiai, bet tarptautinis oro susisiekimas vis dar lieka įšaldytas.

Latvijoje nustatyti dar trys COVID-19 atvejai

11:07

Latvijoje per praėjusią parą nustatyti trys nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, penktadienį pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras. 

Per pastarąją parą buvo atlikti 1 010 testų COVID-19 nustatyti, o bendras ištirtų ėminių skaičius padidėjo iki 115 461. Liga patvirtinta iš viso 1 085 žmonėms.

Penktadienio duomenimis, nuo epidemijos pradžios šalyje nuo COVID-19 pasveiko 781 žmogus; 25 pacientai nuo šios ligos mirė.    

Pastarąją parą šalyje nebuvo hospitalizuota koronavirusu užsikrėtusių žmonių. Iš šiuo metu ligoninėse gydomų dešimties COVID-19 sergančių asmenų septynių būklė yra vidutinio sunkumo, trijų – sunki.    

Iš gydymo įstaigų iš viso jau išrašyti 165 nuo COVID-19 pasveikę žmonės. 

Ukrainoje per parą nustatyti 533 nauji COVID-19 atvejai

10:40

Ukrainoje per praėjusią parą nustatyti 553 naujo koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, 15 pacientų mirė, 330 pasveiko, rodo Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) duomenys, paskelbti koronaviruso plitimo stebėsenos sistemos svetainėje. 

Penktadienio duomenimis, šiuo metu šalyje iš viso užregistruoti 25 964 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Pasveikusiųjų yra 11 372, o 762 žmonės nuo šios ligos mirė.

Šiuo metu Ukrainoje COVID-19 tebeserga 13 830 žmonių – 208 daugiau nei ketvirtadienį.

Daugiausiai naujų COVID-19 atvejų praėjusią parą užregistruota Kijeve – 82, Lvivo srityje – 73, ir Rivnės srityje – 57.  

Ketvirtadienį buvo pranešta apie 588 naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus, birželio 3 dieną – apie 483. 

JAV per parą nuo COVID-19 mirė daugiau kaip tūkstantis žmonių

07:14

Jungtinėse Valstijose per praėjusią parą nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 mirė dar 1 021 žmogus, o bendras letalinių atvejų skaičius padidėjo iki 108 120, rodo ketvirtadienį iki 20 val. 30 min. Rytų pakrantės (3 val. 30 min. Lietuvos) laiku Johnso Hopkinso universiteto paskelbti duomenys. 

Patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius šalyje šiuo metu siekia 1,87 mln., nurodė Baltimorėje įsikūręs universitetas.

Nuo koronavirusinės infekcijos pasveiko apie 485 tūkst. žmonių. 

Pagal aukų ir užsikrėtusiųjų skaičių, Jungtinės Valstijos smarkiai lenkia kitas šalis ir yra labiausiai pandemijos paveikta pasaulio valstybė.  

Tačiau keliose Europos šalyse, tarp jų Prancūzijoje, Italijoje ir Ispanijoje, mirtingumas, atsižvelgiant į gyventojų skaičių, yra gerokai didesnis.   

Masačusetso universiteto mokslininkai, pasinaudodami devyniais epidemiologiniais modeliais, apskaičiavo, iki birželio 27 dienos mirčių nuo koronaviruso skaičius Jungtinėse Valstijose turėtų padidėti iki 127 tūkstančių.

Nors pandemija Jungtinėse Valstijose, regis, pamažu slūgsta, sveikatos ekspertai nerimauja, kad Jungtinėse Valstijose vykstantys didžiulio masto protestai prieš rasizmą ir brutalius policijos veiksmus ateinančiomis savaitėmis gali išprovokuoti naują susirgimų bangą.  

Brazilijoje per minutę miršta daugiau kaip vienas koronavirusu užsikrėtęs pacientas

06:46

Brazilijoje per pastarąją parą mirė dar 1 473 naujuoju koronavirusu užsikrėtę žmonės, tad šalis trečią parą iš eilės užfiksavo didžiausią mirštamumo rodiklį nuo COVID-19 protrūkio pradžios, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Šis skaičius reiškia, kad šalyje per minutę miršta daugiau kaip vienas koronavirusu užsikrėtęs pacientas, o pagal bendrą aukų skaičių Brazilija dabar yra trečia pasaulyje.

Antrą vakarą iš eilės Sveikatos apsaugos ministerija atidėjo epidemiologinės padėties apžvalgą iki 22 val. vietos laiku, kai baigėsi Brazilijoje populiari televizijos žinių laida.

Iki šiol Brazilijoje užfiksuota 34 021 COVID-19 paciento mirtis, tad šalis pagal bendrą aukų skaičių pralenkė Italiją ir atsilieka tik nuo Jungtinės Karalystės ir JAV. Be to, ekspertai mano, kad tikrasis užsikrėtusiųjų ir aukų skaičius yra reikšmingai didesnis, nes šalyje atliekama per mažai COVID-19 testų.

Bendras nustatytų koronavirusinės infekcijos atvejų skaičius Brazilijoje išaugo iki 614 941 – jis yra antras didžiausias pasaulyje po Jungtinių Valstijų.

Vėliausia statistika rodo, kad Lotynų Amerika tampa pagrindiniu COVID-19 pandemijos židiniu.

Brazilija, turinti 210 mln. gyventojų, yra labiausiai nukentėjusi šalis šiame regione.

Vis dėlto prezidentas Jairas Bolsonaro įnirtingai kritikavo dėl koronaviruso įvestus suvaržymus, nors užsikrėtusiųjų ir aukų Brazilijoje tebedaugėja.

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų lyderis ragino verslą skelbti „karą“ valstijų gubernatoriams, nurodžiusiems bendrovėms užsidaryti. Pasak J. Bolsonaro, šie suvaržymai daro nereikalingą žalą didžiausiai Lotynų Amerikos ekonomikai.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius