Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europoje – jau daugiau kaip 2 mln. COVID-19 atvejų

Užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius pasaulyje artėja prie 5,5 mln., mirusių jau daugiau, nei 336 tūkstančių, o pasveiko beveik 2 mln. žmonių. Daugelyje Europos valstybių pamažu švelninant karantino sąlygas Pasaulio sveikatos organizacija penktadienį pranešė, kad pandemijos epicentras persikėlė į Pietų Ameriką.
Kinijoje auga nerimas dėl naujų užsikrėtimų koronavirusu
Kinijoje auga nerimas dėl naujų užsikrėtimų koronavirusu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Brazilijoje mirė daugiau kaip 20 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių, Didžioji Britanija bei Airija įves 14 dienų karantiną atvykėliams iš užsienio, Donaldas Trumpas paragino „tuoj pat“ atidaryti maldos namus, o Afrikoje COVID-19 atvejų skaičius viršijo 100 tūkstančių. Daugiau penktadienio naujienų apie koronavirusą pasaulyje skaitykite čia.

Visas penktadienio naujienas apie koronaviruso plitimą pasaulyje, sekite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Europoje – jau daugiau kaip 2 mln. COVID-19 atvejų

20:28

Europoje oficialiai užregistruota daugiau kaip 2 mln. užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, iš jų beveik du trečdaliai – Rusijoje, Jungtinėje Karalystėje, Ispanijoje, Italijoje ir Prancūzijoje, rodo naujienų agentūros iki šeštadienio 16 val. Grinvičo (19 val. Lietuvos) laiku surinkti duomenys.

Europa, kurioje iki šiol užregistruota mažiausiai 2 001 995 koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų ir 173 133 užsikrėtusių žmonių mirtys, yra labiausiai pandemijos paveiktas žemynas.

Pasaulyje nustatyti iš viso 5 244 616 COVID-19 atvejai ir mirė 339 011 užsikrėtusiųjų.

Tarp Europos valstybių daugiausiai užsikrėtimo atvejų nustatyta Rusijoje (335 882, taip pat 3 388 mirtys. Šioje šalyje nuo gegužės pradžios daugumą dienų buvo skelbiama apie maždaug po 10 000 naujai užregistruotų COVID-19 atvejų.

Taip pat smarkiai nukentėjo Britanija (257 154 užsikrėtimo atvejai ir 36 675 mirtys), Ispanija (234 824 atvejai ir 28 628 mirtys), Italija (229 327 atvejai ir 32,735 mirtys) ir Prancūzija (182 219 atvejai ir 28 289 mirtys).

Ši statistika, paremta duomenimis, AFP gautais iš nacionalinių institucijų, ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skelbiama informacija, tikriausiai atspindi tik dalį tikrojo užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičiaus, nes daugelyje šalių testai atliekami tik žmonėms, kuriems pasireiškia sunkūs simptomai.

Indijoje jau antrą dieną iš eilės nustatoma per 6 tūkst. naujų COVID-19 atvejų

18:43

Indijoje šeštadienį jau antrą dieną iš eilės fiksuojama daugiau nei 6 tūkst. naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų – tai yra dar vienas rekordinis jų pagausėjimas šioje Pietų Azijos valstybėje per pastarąją parą.

Šeštadienį šalyje pranešta apie 6 654 naujus COVID-19 atvejus, o bendras jų skaičius pasiekė 125 102. Nuo epidemijos pradžios mirė 3 720 indų.

Sergamumo lygis 1,3 mlrd. gyventojų turinčioje šalyje išaugo, sušvelninus du mėnesius galiojusį visuotinį karantiną.

Valstijose, kur nustatoma palyginti nedaug atvejų, pastarosiomis dienomis protrūkis intensyvėjo, daugeliui gyventojų iš miestų sugrįžtant namo, įskaitant specialiais traukiniais keliaujančius migrantus darbininkus.

Šiaurės rytinės Asamo pasienio valstijos valdžia šeštadienį iškėlė baudžiamuosius kaltinimus įtariamiems karantino pažeidėjams, kai vietos izoliavimo centruose COVID-19 buvo nustatyta daugiau kaip 100-ui žmonių.

Gazos Ruože patvirtintas pirmasis mirties nuo COVID-19 atvejis

17:58 Atnaujinta 19:19

Gazos Ruožo valdžios institucijos šeštadienį pranešė apie pirmąją koronaviruso auką palestiniečių anklave, kur pastarosiomis dienomis sparčiai plinta šis užkratas.

„77 metų Fadila Muhammadas Abu Raida iš Kan Juniso muhafazos mirė būdama izoliuota ligoninėje Rafos perėjoje dėl užkrėtimo koronavirusu“, – informavo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija.

Koronaviruso infekcijos banga tarp gyventojų, grįžtančių į Gazą, pastarosiomis dienomis bendrą anklave užfiksuotų COVID-19 atvejų skaičių padidino daugiau kaip dvigubai, todėl baiminamasi, kad protrūkis gali dar labiau paaštrėti.

Neturtingo Gazos Ruožo sienos su Izraeliu ir Egiptu yra uždarytos, siekiant šios ligos plitimą.

Tačiau pastarosiomis dienomis apie 1,5 tūkst. palestiniečių, įstrigusių Egipte, buvo leista sugrįžti per Rafacho perėją. Nedideliam skaičiui žmonių taip pat leista sugrįžti iš Izraelio.

Jie visi turėjo laikytis izoliacijos, bet tarp sugrįžėlių nustatyti 35 COVID-19 atvejai, iš jų 25 – ketvirtadienį. Bendras Gazos Ruože užfiksuotų užsikrėtimo atvejų skaičius padidėjo iki 55.

Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnas Yussefas Abu al Reeshas ketvirtadienį sakė, kad užsikrėtusieji kontaktavo su kitais sugrįžusiais gyventojais, be kita ko, karantino centruose.

Tarnybos aiškinasi, ar jie bendravo su kitais žmonėmis Gazos Ruože prieš sugrįžėlius karantinuojant, pridūrė jis.

Pastarosiomis savaitėmis prevencinės priemonės anklave buvo sušvelnintos; leista vėl atsidaryti kavinėms ir restoranams.

Anklavą kontroliuojančio islamistų judėjimo „Hamas“ aukšto rango pareigūnas Khalilas al Hayya ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė, kad tarnybos svarsto galimybę įvesti komendanto valandą.

Siena su Egiptu vėl bus uždaryta mažiausiai iki birželio pabaigos, pridūrė jis.

Jungtinės Tautos perspėjo, kad koronaviruso protrūkis Gazos Ruože gali būti pragaištingas, nes Izraelio nuo 2007 metų blokuojamame anklave skurdo lygis aukštas, o sveikatos apsaugos sistema labai silpna.

Baltarusijoje nustatyta jau per 35 tūkst. COVID-19 atvejų, beveik 200 žmonių mirė

17:19

Baltarusijoje iki šeštadienio užregistruoti 35 244 asmenys, kuriems nustatyta koronavirusinė infekcija COVID-19, pranešė Baltarusijos sveikatos apsaugos ministerija. 

Per praėjusią parą užregistruotas 941 naujas užsikrėtimo atvejis. 

„Per visą infekcijos plitimo laikotarpį šalyje mirė 194 pacientai (iš jų 190 iki gegužės 22 dienos), kurie turėjo virtinę lėtinių susirgimų ir kuriems nustatyta koronavirusinė infekcija“, – skelbia ministerija.

Taip pat pranešama, kad iki gegužės 23 dienos pasveiko ir iš ligoninių išrašyta 13 528 pacientų, kuriems anksčiau buvo diagnozuota COVID-19.

Ministerijos duomenimis, iš viso šalyje atlikti 434 618 testų koronavirusinei infekcijai nustatyti.

Patvirtinti koronaviruso atvejai: Lietuva – 1616, Latvija – 1046, Estija – 1821

14:44

Baltijos šalyse iki šeštadienio vidurdienio iš viso patvirtinta 4483 užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, rodo BNS iš oficialių institucijų surinkti duomenys.

Lietuva: patvirtinti 1616 atvejų, atlikti 264 tūkst. 882 tyrimai, mirė 63 žmonės.

Latvija: patvirtinti 1046 atvejai, atlikti 97 tūkst. 846 tyrimai, mirė 22 žmonės.

Estija: patvirtinta 1821 atvejis, atlikti 75 tūkst. 249 tyrimai, mirė 64 žmonės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Baltijos šalys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Baltijos šalys

 

Estijoje per parą nustatyti 14 naujų COVID-19 atvejų

14:01

Estijoje per praėjusią parą nustatyti dar 14 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, naujų mirties atvejų neužregistruota, šeštadienį naujienų agentūrą BNS informavo Sveikatos apsaugos departamentas.

Toks atvejų skaičius nustatytas atlikus 650 tyrimų dėl koronaviruso SARS-CoV-2.

Šeštadienio ryto duomenimis, šalies ligoninėse dėl koronavirusinės infekcijos gydomi 37 pacientai. Vienam iš jų prijungtas dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatas. Iš gydymo įstaigų išrašyta jau 317 pacientų.

Iš viso iki šeštadienio pasveiko 1 526 asmenys, o 64 žmonės nuo epidemijos pradžios mirė.

Šalyje atlikta jau per 75 tūkst. pirminių testų dėl COVID-19; iš jų 1 821 (2,4 proc.) rezultatai buvo teigiami.

Latvijoje nustatyti 16 naujų COVID-19 atvejų, dauguma – globos namuose

13:35

Latvijoje per pastarąją parą patvirtinti 16 naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų, pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Keturiolika iš naujų atvejų buvo nustatyti Marsnėnų socialinės globos centre Priekulės savivaldybėje šalies pietvakariuose. Bendras su šia įstaiga susijusių COVID-19 atvejų skaičius išaugo iki 44.

Iki šiol Latvijoje nustatyta 1 046 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, atlikus beveik 100 tūkst. tyrimų dėl COVID-19. Iš žmonių, kuriems diagnozuota koronavirusinė infekcija, 712 pasveiko, o 22 mirė.

Nacionalinės sveikatos tarnybos duomenimis, praėjusią parą buvo hospitalizuoti dar du asmenys. Iš 24 šiuo metu gydomų pacientų 22 būklė yra vidutinio sunkumo, o likusių dviejų – sunki.

Iš viso iš ligoninių išrašyti 139 koronavirusine infekcija persirgę piliečiai.

Brazilija užėmė antrą vietą pasaulyje pagal COVID-19 atvejų skaičių

12:44

Brazilija šeštadienį užėmė antrą vietą tarp šalių, kuriose nustatyta daugiausiai užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų – dabar ją lenkia tik Jungtinės Valstijos, pranešė brazilų naujienų portalas G1.

Naujausiais duomenimis, Brazilijoje nustatyta 330 890 užsikrėtimo atvejų, daugiau nei 21 tūkst. žmonių nuo infekcijos mirė. Pastarosiomis trimis dienomis šalyje fiksuota per tūkstantį infekuotųjų mirčių.

Praėjusią parą Brazilijoje buvo nustatyta daugiau nei 20 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų. Tačiau ekspertai mano, kad jei šalyje būtų atliekama daugiau tyrimų dėl COVID-19, užsikrėtusiųjų skaičius būtų dar didesnis.

Brazilijos sveikatos ministerijos duomenimis, jau pasveiko 135,4 tūkst. šia liga persirgusių piliečių.

Anksčiau Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaru COVID-19 vadino „paprastu gripu“, taip pat demonstratyviai nesinaudojo asmeninės apsaugos priemonėmis susitikinėdamas su savo šalininkais. Vis dėlto pastaruoju metu valstybės vadovas vis dažniau viešumoje dėvi kaukę.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį pavadino Pietų Ameriką naujuoju COVID-19 epicentru.

Anksčiau buvo pranešta, kad Peru užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius perkopė 100 tūkstančių, o per 3,1 tūkst. žmonių mirė. Čilėje infekcija buvo patvirtinta 61,8 tūkst. žmonių, 630 žmonių mirė. Ekvadore užregistruoti 35,8 tūkst. užsikrėtimo ir per 3 tūkst. mirties atvejų.

Rusijoje – 9,4 tūkst. naujų COVID-19 atvejų, 139 žmonės mirė

12:11

Rusijoje per pastarąją parą nustatyta per 9,4 tūkst. naujų koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų, bet aukų skaičius, palyginus su ankstesne diena, sumažėjo iki 139, šeštadienį pranešė operatyvinis štabas, koordinuojantis šalies atsaką į pandemiją.

„Per praėjusią parą Rusijos 84 regionuose patvirtinti 9 434 koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejai. Be klinikinių simptomų užregistruoti 3 966 atvejai (42 proc.)“, – rašoma štabo išplatintame pranešime. 

Ankstesnėmis trimis dienomis naujų užsikrėtimo atvejų skaičius neviršijo 9 000.

Nuo epidemijos pradžios Rusijoje jau nustatyti 335 882 COVID-19 atvejai. 

Maskvoje per parą užregistruota 3 190 naujų užsikrėtimo atvejų, o bendras diagnozių skaičius išaugo iki 161 397.

Per tą laikotarpį šalyje užfiksuoti 139 mirties atvejai, iš jų 67 – Maskvoje. Penktadienį virusas pareikalavo Rusijoje rekordiškai daug gyvybių – 150. Iš viso nuo epidemijos pradžios mirė 3 388 žmonės.

Pastarąją parą šalyje nuo COVID-19 pasveiko 8 111 asmenų, iš jų 3 831 – Maskvoje.  

Per visą epidemijos laikotarpį Rusijoje atlikta per 8,4 mln. tyrimų dėl koronaviruso, o per praėjusią parą – 276 tūkstančiai. Medikai šiuo metu prižiūri 276 tūkst. pacientų.

Kinija pirmąkart nuo COVID-19 pandemijos pradžios nenustatė naujų užsikrėtimo atvejų

09:10

Kinija šeštadienį pranešė pirmąkart neužfiksavusi nė vieno naujo koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejo nuo sausio, kai buvo pradėta skelbti duomenis apie protrūkį.

Pirminiu protrūkio židiniu praeitų metų pabaigoje tapo Kinijos vidurio regiono miestas Uhanas. Iki vasario vidurio liga žaibiškai plito, bet dabar šalis atrodo epidemiją suvaldžiusi.

Kaip rodo oficialūs duomenys, 1,4 mlrd. gyventojų turinčioje Kinijoje mirė 4 634 koronavirusu užsikrėtę žmonės. Šis COVID-19 aukų skaičius yra daug mažesnis negu užfiksuotas kai kuriose mažesnėse šalyse.

Vis dėlto Kinijos skelbiamų duomenų patikimumu abejojama, o Jungtinės Valstijos ir kitos šalys kėlė klausimą, kokia turimos informacijos dalimis Pekinas pasidalijo su tarptautine bendruomene.

Penktadienį, per Kinijos parlamento – Nacionalinio Liaudies Kongres – kasmetinės sesijos atidarymą premjeras Li Keqiangas sakė, kad šalis „atsakydama į COVID-19 užsitikrino svarbių strateginių laimėjimų“.

Vis dėlto jis perspėjo, kad Kinijai tebekyla „milžiniškų“ iššūkių.

Uhano valdžia dabar griežtai kritikuojama už mėginimus nutildyti gydytojus, praeitų metų pabaigoje pirmuosius perspėjusius apie pavojingo viruso protrūkį. Abejonių dėl Kinijos oficialių duomenų taip pat kelia ne kartą keista epidemiologinės statistikos metodika.

Vis tik Pekinas atkakliai neigia kaltinimus duomenų slėpimu ir tvirtina, kad nuosekliai ir laiku dalijosi informacija su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) bei kitomis šalimis.

Iš Uhano visame pasaulyje išplitęs naujasis koronavirusas iki šiol pareikalavo daugiau kaip 335 tūkst. žmonių gyvybių.

JAV mirė dar 1 260 koronavirusu užsikrėtusių žmonių

08:40

Jungtinės Valstijos penktadienį pranešė apie dar 1 260 naujuoju koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirtį, o bendras susirgimo COVID-19 aukų skaičius šalyje išaugo iki 95 921 žmogaus, rodo Johnso Hopkinso universiteto skelbiama statistika.

Baltimorėje įsikūrusio universiteto duomenimis, paskelbtais iki 20 val. 30 min. vietos (šeštadienį 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku, šalyje oficialiai nustatyta per 1,6 mln. užsikrėtimo atvejų – daug daugiau negu bet kurioje kitoje šalyje, 

Pandemijos aukų Jungtinėse Valstijose toliau daugėja, nors prezidentas Donaldas Trumpas, siekiantis būti perrinktas ateinantį lapkritį, toliau spaudė valstijų ir vietos valdžios pareigūnus vėl atšildyti Amerikos ekonomiką.

Penktadienį jis pareikalavo, kad valstijų gubernatoriai pripažintų bažnyčias, sinagogas ir mečetes „būtinomis paslaugomis“, prilygstančiomis maisto parduotuvių ir vaistinių darbui, bei leisti joms nedelsiant suteikti leidimą vėl rengti pamaldas, nors tebegalioja dėl COVID-19 protrūkio įvesti apribojimai viešiems susirinkimams.

„Gubernatoriai turi pasielgti teisingai ir leisti šios labai svarbioms tikėjimo vietoms atsidaryti dabar pat, šį savaitgalį“, – sakė prezidentas respublikonas, laikantis konservatyviąją religingą visuomenės dalį savo rinkėjų branduoliu.

„Jeigu jie to nepadarys, aš apeisiu gubernatorius. Amerikoje mums reikia daugiau maldų, o ne mažiau“, – kalbėjo D.Trumpas.

Teisė uždaryti arba atidaryti maldos namus priklauso valstijų gubernatoriams, tad neaišku, ar D.Trumpas turi kokių nors galių priversti juos atšaukti pamaldų suvaržymus.

Tačiau D. Trumpas anksčiau reiškė palaikymą gatvių protestuotojams, reikalavusiems užbaigti karantino priemones.

Paskutinis atnaujinimas 2020-05-23 08:40
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19
15min nuotr./Mitai apie priemones nuo COVID-19

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius