-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 03 27 /23:36

Koronavirusas: už pandemijos pabaigą meldėsi popiežius, Italijos ekspertai atmeta dirbtinės viruso kilmės teoriją

Jungtinės Amerikos Valstijos sergančiųjų skaičiumi pralenkė Kiniją bei Italiją ir dabar pirmauja pasaulyje. Latvijoje per pastarąją parą nustačius dar 36 užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejus bendras tokių pacientų skaičius šalyje padidėjo iki 280. Rusijoje susirgimo COVID-19 atvejų skaičius šiuo metu yra 1 036.
Popiežius meldėsi už koronaviruso pandemijos pabaigą
Popiežius meldėsi už koronaviruso pandemijos pabaigą / „Scanpix“/AP nuotr.

Iš viso liga COVID-19 iki šiol užsikrėtė daugiau kaip 81 tūkst. amerikiečių. Naujasis koronavirusas jau nusinešė daugiau kaip 1,1 tūkst. JAV gyventojų gyvybes. Estijoje nuo šeštadienio griežtinama koronavirusu užsikrėtusių asmenų buvimo namie tvarka. Rusija nuo penktadienio stabdo visus tarptautinius skrydžius. Apie visa tai skaitykite čia.

Visas naujausias žinias apie koronaviruso plitimą pasaulyje skaitykite žemiau:

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Airijoje dėl koronaviruso skelbiamas karantinas

23:39

Airija, siekdama sustabdyti koronaviruso plitimą, įveda karantiną, penktadienį pranešė premjeras Leo Varadkaras.

„Visi privalo likti namuose, visomis aplinkybėmis“, – paskelbė jis. Naujosios priemonės pradės veikti šeštadienio vidurnaktį vietos (2 val. Lietuvos) laiku ir galios iki balandžio 12-osios.

Išimtys numatytos svarbiausių profesijų atstovams, taip pat bus galima išeiti iš namų vykstant apsipirkti, pas gydytoją arba pasportuoti.

Italijos medicinos ekspertai kategoriškai atmeta dirbtinę koronaviruso SARS-CoV-2 prigimtį

23:35

Italijos aukštoji sveikatos taryba kategoriškai paneigė laboratorinę koronaviruso SARS-CoV-2 kilmę.

Tokias prielaidas ji pavadino „fantastiškomis“, skelbia pagrindinė Italijos naujienų tarnyba „Agenzia Nazionale Stampa Associata“ (ANSA).

„Mes atmetame teorijas [apie viruso laboratorinę kilmę], kurios atrodo kaip fantastiškas bioterorizmas. Turime absoliučiai neginčijamų įrodymų, kad SARS-CoV-2 neįmanoma pagaminti laboratorijoje. Priešingos teorijos neturi mokslinio pagrindo“, – pareiškė Italijos sveikatos apsaugos ministerijos patariamosios institucijos vadovas Franco Locatelli (Frankas Mokatelis).

Versijos apie galimą dirbtinę SARS-CoV-2 kilmę sustiprėjo po to, kai internete ir socialiniuose tinkluose pasklido pranešimų apie „Leonardo“ programą, neva įgyvendinamą nuo 2015-ųjų.

Šios teorijos autoriai skelbia apie SARS viruso modifikavimą Kinijoje eksperimentiniais tikslais.

Serbija trejiems metams įkalino vyrą, nesilaikiusį saviizoliacijos taisyklių

23:21

Trims žmonėms Serbijoje buvo paskirtos griežtos – iki trejų metų – laisvės atėmimo bausmės už tai, kad jie pažeidė saviizoliacijos taisykles, šalyje paskelbtas reaguojant į koronaviruso pandemiją, penktadienį pranešė vietos žiniasklaida.

Serbija paskelbė nepaprastąją padėtį ir priėmė griežtų priemonių reaguodama į koronavirusinės infekcijos COVID-19 protrūkį. Šioje Balkanų valstybėje koronavirusu užsikrėtė 530 žmonių, o aštuoni asmenys mirė.

Pietrytiniame Dimitrovgrado mieste vienam 38 metų vyrui buvo paskirta griežčiausia trejų metų bausmė už tai, kad pažeidė įstatymą, įpareigojantį piliečius epidemijos metu laikytis medikų nurodymų, pranešė naujienų portalas „Južne Vesti“.

Visi Serbijos piliečiai, sugrįžę iš užsienio, privalo 14–28 dienas laikytis saviizoliacijos.

Minėtas vyras sulaužė šią taisyklę oro uoste pietiniame Niso mieste, grįžęs į Serbiją anksčiau šį mėnesį, sakoma pranešime.

Jo teismas vyko internetu, kol kaltinamasis buvo areštinėje, o teisėjas, prokuroras ir teismo paskirtas advokatas – teismo salėje, laikantis Teisingumo ministerijos nurodymų, priduriama pranešime.

Dar dviem žmonėms dėl tų pačių taisyklių pažeidimo buvo skirtos dvejų ir pustrečių metų laisvės atėmimo bausmės, pranešė televizija N1.

Dėl šio pažeidimo iš viso sulaikyti 111 žmonių, skelbia N1.

Turkijoje per parą užfiksuota daugiau nei 2000 naujų COVID-19 atvejų

22:50

Naujojo koronaviruso sukeltos ligos COVID-19 atvejų Turkijoje per pastarąją parą užfiksuota maždaug dukart daugiau nei ankstesniąją – 2069, skelbia Turkijos valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“, remdamasi šalies sveikatos apsaugos ministru.

Ministras Fahrettinas Koja penktadienį vakare prenešė, jog mirčių dėl šios ūminės kvėpavimo takų ligos atvejų šalyje per parą padaugėjo 17 iki 92.

Iš viso iki šiol Turkijoje patvirtinti 5698 COVID-19 atvejai, 241 paciento būklė dabar yra sunki, ir tik 42 šia liga susirgusieji pasveiko.

Pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis Turkijoje užfiksuotas kovo 10-ąją. Kaip skelbta, tai buvo iš Europos grįžęs Turkijos gyventojas.

Pirmąkart nuo 2011-ųjų telefonu kalbėjosi Sirijos prezidentas ir Abu Dabio sosto įpėdinis

22:49

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas ir Abu Dabio sosto įpėdinis šeichas Mohammedas bin Zayedas al Nahyanas penktadienį kalbėjosi telefonu, pranešė valstybinė sirų žiniasklaida.

Tai buvo pirmasis toks pokalbis nuo 2011 metų, kai prasidėjo karas Sirijoje.

Valstybinė naujienų agentūra SANA, remdamasi Sirijos prezidentūros informacija, paskelbė apie „pokalbį telefonu tarp prezidento Assado ir Abu Dabio sosto įpėdinio... dėl koronaviruso plitimo padarinių“.

Abu Dabio sosto įpėdinis užtikrino B. al Assadą dėl „JAE paramos Sirijos žmonėms šiomis išskirtinėmis aplinkybėmis“, sakoma SANA pranešime.

Popiežius meldėsi už koronaviruso pandemijos pabaigą

22:02

Šventasis Tėvas Pranciškus penktadienį per iškilmingą kreipimąsi „Urbi et Orbi“ („Miestui ir pasauliui“) meldėsi už koronaviruso pandemijos pabaigą, praneša „Vatican News“

Pontifiko kreipimasis buvo išsakytas ant laiptelių priešais Šv. Petro baziliką Vatikane – teritorijoje, kuri įprastai būna sausakimša, tačiau šįkart, gyvybes pasaulyje masiškai glemžiant virusui-žudikui, ji buvo tuščia.

Šventasis Tėvas šiuos įvykius palygino su artėjančiu vakaru, kai tirštėja tamsa.

„Jau kelias savaites atrodo, kad atėjo vakaras. Tamsa sutirštėjo mūsų aikštėse, gatvėse ir miestuose. Ji pasisavino mūsų gyvenimą, užpildydama ją spengiančia tyla ir liūdna tuštuma, kuri paralyžiavo visa, ką sutiko savo kelyje“, – kalbėjo popiežius Pranciškus.

Pontifikas perskaitė ištraukas iš Šv. Morkaus evangelijos apie tai, kaip Jėzus nuramino audrą, į kurią krito jis ir jo mokiniai, plaukdami laivu per jūrą.

„Viešpatie, palaimink pasaulį, duok sveikatos mūsų kūnams ir nuramink mūsų širdis. Prašyk mūsų nebijoti. Bet mūsų valia silpna ir mes esame nedrąsūs. Bet Tu, Viešpatie, nepalik mūsų audros glėbyje“, – kalbėjo popiežius.

Šventasis Tėvas pabrėžė, kad pagaliau žmonės suprato, kad jie visi yra lygūs.

„Mes supratome, kad esame toje pačioje valtyje. Visi esame pažeidžiami ir išsigandę, bet tuo pat metu visi esame svarbūs ir reikalingi, visi turime laikytis kartu... Mes visi esame šioje valtyje“, – kalbėjo pontifikas.

Tradiciškai Šventasis Tėvas kalbą „Urbi et Orbi“ sako per Kalėdas ir Velykas, per intronizacijos ceremonijas, ir ypatingais atvejais – palaimindamas piligrimus.

Šįkart Šventasis Tėvas visiems prie jo maldos prisijungusiems tikintiesiems suteikė visišką indulgenciją.

Dėl koronaviruso atšauktos Paryžiaus vyrų mados ir Aukštosios mados savaitės

21:55

Paryžiaus vyrų mados savaitė ir Aukštosios mados savaitė – du svarbūs mados kalendoriaus įvykiai, kurie turėjo įvykti birželį ir liepą, buvo atšaukti dėl koronaviruso pandemijos, penktadienį pranešė organizatoriai.

„Norint užtikrinti [mados] namų, jų darbuotojų ir visų mūsų pramonėje dirbančių asmenų saugumą ir sveikatą, reikia priimti griežtus sprendimus“, – sakoma „Federation de la Haute Couture et de la Mode“ (FHCM) pranešime.

„Direktorių taryba... priėmė sprendimą, kad esamomis sąlygomis Paryžiaus vyrų mados savaitė, numatyta 2020 metų birželio 23–28 dienomis, ir Aukštosios mados savaitė, numatyta 2020 metų liepos 5–9 dienomis, negali įvykti“, – nurodoma jame.

D.Trumpo reitingai koronaviruso pandemijos akivaizdoje išaugo

21:26

JAV prezidento Donaldo Trumpo reitingai koronaviruso pandemijos akivaizdoje pakilo – jo prezidentavimą dabar palankiai vertina 48 proc. amerikiečių, rodo „The Washington Post“ ir „ABC News“ apliktos apklausos rezultatai.

Neigiamai dabartinį Jungtinių Valstijų prezidentą vertina 46 proc. jo tautiečių, o likusieji aiškios nuomonės neturi.

Apklausos organizatoriai pažymi, jog palankiai D.Trumpo prezidentavimą vertinančiųjų dalis pirmąkart per jų reguliariai rengiamus tokius sociologinius tyrimus tapo didesnė nei priešingai manančiųjų.

Apklausa taip pat atskleidė, kad D.Trumpas sulaukė rekordinio palaikymo tarp respublikonų partijos šalininkų (86 proc.).

Pats dabartinis Vašingtono administracijos vadovas jau spėjo išsakyti savo nuomonę dėl šios apklausos rezultatų. D.Trumpo manymu, jis „tikriausiai nuskriaustas 10 procentinių punktų“.

„Dauguma apklausų atskleidžia geresnius nei šie rezultatus“, – pareiškė D.Trumpas.

„The Washington Post“ ir „ABC News“ apklausą šalies lyderio populiarumui išsiaiškinti, koronavirusui įsismarkaujant Jungtinėse Valstijose, surengė kovo 22-25 dienomis.

Prancūzijoje – 299 nauji mirties nuo koronaviruso atvejai

21:24

Prancūzija penktadienį pranešė, kad ligoninėje nuo koronaviruso per pastarąją parą mirė dar 299 žmonės, o bendras mirties atvejų skaičius pasiekė 1 995.

Prancūzų vyriausiasis sveikatos apsaugos pareigūnas Jerome'as Salomonas žurnalistus informavo, kad iki šiol šalyje užfiksuoti 32 964 užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai. Vis dėlto tikrasis sergančiųjų skaičius veikiausiai yra daug didesnis, nes testai atliekami tik didelės rizikos grupėje esantiems pacientams.

Nors mirčių skaičius Prancūzijoje tebėra didelis, jis kiek mažesnis nei praėjusią parą, kai buvo užregistruotos 365 mirtys. Į šį skaičių neįtraukti mirusieji namie ar senelių namuose.

Londonas: „Brexito“ derybos tęsis nepaisant plintančio koronaviruso

21:24

Londonas penktadienį pranešė, kad kitą savaitę tęsis derybos dėl susitarimo dėl prekybos po „Brexito“, nors britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ir Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier susirgo koronavirusine infekcija COVID-19.

„Kalbant apie tvarkaraštį, mūsų požiūriu, pakeitimų nėra“, – žurnalistams sakė B.Johnsono atstovas, pridūręs, kad pirmadienį vyks suplanuotas jungtinės komisijos posėdis.

Susitikime, kuriam vadovaus vyresnysis britų ministras Michaelas Gove'as, bus „peržiūrėtas Išstojimo susitarimo įgyvendinimas, taikymas bei aiškinimas, ir bus siekiama išspręsti visus kylančius klausimus“.

„Susitikimas įvyks nuotoliniu būdu, o ne asmeniškai,.. todėl svarstome alternatyvius būdus jį organizuoti, pavyzdžiui vaizdo ar telekonferencijos formatu“, – nurodė britų premjero atstovas.

B.Johnsonas penktadienį paskelbė, kad jam buvo diagnozuota COVID-19 infekcija. M.Barnier pranešė, kad jam buvo patvirtintas koronavirusas, kovo 19 dieną.

Jungtinės Karalystės vyriausiajam derybininkui Davidui Frostui pat taip pasireiškė tam tikri viruso simptomai, informavo Londonas netrukus po to, kai M.Barnier pranešė apie savo diagnozę.

ES derybininkas palinkėjo B.Johnsonui „greitai pasveikti“.

Briuselis ir Londonas įšaldė ankstesnius susitikimus, skirtus parengti sutartį dėl būsimos partnerystės. Šios derybos prasidėjo JK sausį išstojus iš Bendrijos.

Tačiau pandemijai sutrikdžius susitikimus kilo abejonių, ar įmanoma pasiekti susitarimą per ir taip labai trumpą laikotarpį – iki gruodžio 31 dienos.

Nors JK pasitraukė iš ES, abi šalys sutarė dėl pereinamojo laikotarpio, galiosiančio iki metų pabaigos, kad būtų galima apsispręsti dėl naujos partnerystės sąlygų.

Dar net neprasidėjus koronaviruso protrūkiui ES pareigūnai įspėjo, jog tokio trumpo laikotarpio nepakaks susitarimui pasiekti.

Belgija pratęsė karantiną iki balandžio 18-osios

21:23

Belgija penktadienį dviem savaitėms iki balandžio 18 dienos pratęsė karantiną, kuriuo siekiama sulėtinti koronaviruso plitimą.

Aukščiausio rango pareigūnų patvirtintu sprendimu pratęstas kovo 18 dieną prasidėjęs karantinas.

Šalies mokyklos, restoranai ir dauguma parduotuvių liks uždarytos.

JAV užfiksuota daugiausiai pasaulyje COVID-19 atvejų – beveik 93 000

21:23

Remiantis Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universiteto, kuris renka koronavirusinės infekcijos COVID-19 statistiką, duomenimis, koronavirusas Jungtinėse Valstijose nustatytas 92 932 žmonėms, o šalis penktadienį vėl užėmė pirmą vietą pagal ligos atvejų skaičių po to, kai ją trumpam buvo aplenkusi Italija.

Nuo koronaviruso JAV mirė 1 380 žmonių, iš jų daugiausia – 365 – Niujorko valstijoje.

Kiek anksčiau duomenis apie susirgimo ir mirčių atvejus atnaujino Italijos civilinės gynybos departamentas. Anot jo, koronavirusu šalyje užsikrėtė 86 498 žmonės. Mirė 9 134 žmonės.

Tuo metu Kinijoje, kuri užima trečią vietą pagal užsikrėtusiųjų COVID-19 skaičių, patvirtinti 81 897 atvejai. Šioje šalyje mirė 3 296 žmonės.

Prie Pietų Amerikos krantų įstrigusiame kruiziniame laive mirė keturi žmonės

21:23

Kelias dienas prie Pietų Amerikos krantų įstrigusiame kruiziniame laive, kuriame yra kelios dešimtys žmonių, kuriems pasireiškė gripą primenantys simptomai, mirė keturi keleiviai, penktadienį pranešė laivą valdanti kompanija „Holland America Line“.

Su Nyderlandų vėliava plaukiojantis „Zaandam“, kuriame yra 1 800 keleivių, šiuo metu yra Panamos teritoriniuose vandenyse. Kelios šalys neįsileido šio kruizinio laivo, būgštaudamos dėl koronaviruso.

„Holland America Line“ gali patvirtinti, kad „Zaandam“ mirė keturi vyresnio amžiaus svečiai“, – sakoma kompanijos pranešime.

„Vakar tam tikras skaičius pacientų, kuriems pasireiškė kvėpavimo takų simptomai, buvo patikrinti dėl COVID-19, o dviejų asmenų testai buvo teigiami“, – priduriama jame.

„Zaandam“ kovo 7 dieną išplaukė iš Buenos Airių, o praėjusį šeštadienį laivas turėjo pasiekti San Antonijų Čilėje.

Po to, kai kovo 14 dieną jis buvo trumpam sustojęs Punta Arenase Čilės Patagonijoje, laivą atsisakė priimti keli uostai, nes buvo pranešta, kad 42 laive esantys žmonės turi gripo simptomų.

Laivas bando išplaukti į Floridą, bet norint ten patekti, jis turi praplaukti per Panamos kanalą. Penktadienį valdžia uždraudė laivui į jį patekti.

„Holland America Line“ į Panamos vandenis „Zaandam“ link išsiuntė kitą kruizinį lainerį – „Rotterdam“, gabenantį koronavirusinės infekcijos COVID-19 testų rinkinius, kitus reikmenis ir pagalbinį personalą.

Kompanija nurodė, kad 53 iš 1 243 „Zaandam“ svečių ir 85 iš 586 įgulos narių „kreipėsi į laivo medicinos centrą dėl gripą primenančių simptomų“.

„Holland America Line“ planuoja perkelti nesergančius ir nekontaktavusius su sergančiaisiais asmenis į „Rotterdam“, o negaluojantys keleiviai ir visi įgulos nariai liks laive „Zaandam“.

„Kol tolesnis planas dėl abiejų laivų tebebaigiamas rengti, mes toliau dirbame su Panamos valdžios institucijomis, kad gautume leidimą Panamos kanalu plaukti į Fort Loderdeilį Floridoje“, – nurodė „Holland America Line“.

Trečiadienį Panamos sveikatos ministras Rosario Turneris pareiškė, kad „Zaandam“ bus leista perplaukti kanalą.

Tačiau penktadienio rytą Panamos jūrų kelių administratorius Ricaurte Vasquezas  teigė, kad Sveikatos ministerija uždraudė įsileisti tą laivą.

Belgijoje naujasis koronavirusas nustatytas katinui

19:34

Belgijoje naujuoju koronavirusu užsikrėtė namuose auginamas katinas, kuriam užkratą perdavė jo šeimininkas, penktadienį pranešė šalies sveikatos apsaugos pareigūnai.

Atvejai, kai koronavirusu užsikrečia žmonių augintiniai, yra reti. Pareigūnai atmeta galimybę, kad žmonės gali užsikrėsti nuo naminių gyvūnų.

Anksčiau buvo pranešta apie du panašius atvejus Honkonge, kai koronavirusinė infekcija COVID-19 buvo nustatyta dviem šunims. Tuomet buvo iš viso patikrinta 17 šunų ir aštuoni katinai, gyvenę kartu su virusą nešiojančiais žmonėmis.

Belgijoje koronavirusu užsikrėtusio katino atvejį aprašė Lježo Veterinarijos fakulteto mokslininkai.

Tai yra „pavienis atvejis“, kuris gali pasitaikyti po „gyvūnų artimų kontaktų su užsikrėtusiais žmonėmis“, nurodė daktaras Emmanuelis Andre (Emanuelis Andrė), vienos federalinės agentūros atstovas pandemijos klausimais.

Virusas gali būti perduodamas žmonių gyvūnams, bet „nėra priežasties manyti, kad gyvūnai gali būti šios epidemijos pernešėjai“, nurodė jis.

Honkonge „šunims nepasireiškė jokių simptomų“, tuo metu Belgijoje „katinas turėjo kvėpavimo ir virškinimo problemų“, sakoma Belgijos federalinės maisto saugumo agentūros AFSCA pareiškime.

„Kol kas nėra įrodymų, kad naminiai gyvūnai gali perduoti virusą žmonėms arba kitiems augintiniams“, – nurodoma jame.

Imantis atsargumo priemonių, „griežtai rekomenduojama“ laikytis įprastų higienos reikalavimų, bendraujant su gyvūnais: „vengti artimo kontakto,.. plauti rankas po kontakto su bet kokiu gyvūnu, neleisti gyvūnui laižyti veidą“.

Taip siekiama išvengti užkrato perdavimo gyvūnui ir neleisti, kad jis pats taptų viruso nešiotoju.

AFP: Europoje koronaviruso atvejų skaičius perkopė 300 000

19:28

Europoje nustatyta daugiau kaip 300 tūkst. užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų – daugiausia jų užfiksuota Italijoje (86 498) ir Ispanijoje (64 059), rodo penktadienio vakarą naujienų agentūros AFP paskelbti duomenys.

Europoje iš viso yra 305 851 patvirtintas infekuotasis, iš jų 18 289 mirė – taigi, šis žemynas šiuo metu yra labiausiai paveiktas pandemijos. Azija yra antroje vietoje – ten nustatyti 102 043 užsikrėtimo ir 3 683 mirties atvejai.

Oficialiais skaičiais paremta suvestinė atspindi tik dalį tikrojo atvejų skaičiaus visame pasaulyje.

PSO: „chroniškas“ apsauginių priemonių stygius yra „rimta grėsmė“ kovoje su koronavirusu

19:07

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį perspėjo, kad didelis apsaugos priemonių medikams, kovojantiems su koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemija, stygius yra viena iš aktualiausių grėsmių siekiant užkirsti kelią mirties atvejams.

„Chroniškas visuotinis asmeninės apsaugos priemonių stygius yra viena iš rimčiausių grėsmių mūsų kolektyviniam sugebėjimui gelbėti gyvybes“, – virtualioje spaudos konferencijoje Ženevoje pareiškė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Karantinas Prancūzijoje pratęstas dar dviem savaitėms

18:25

Prancūzijos premjeras Edouard'as Philippe'as penktadienį paskelbė, kad karantinas šalyje pratęsiamas iki balandžio 15 dienos, siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą, informavo prancūzų televizija.

Karantinas Prancūzijoje pratęstas dar dviem savaitėms. Šalyje uždarytos visos parduotuvės, išskyrus vaistines ir maisto prekių parduotuves, neveikia kavinės, restoranai ir kino teatrai. Internetinės parduotuvės ir pristatymo paslaugos veikia be apribojimų.

Prancūzijos gyventojams draudžiama palikti savo namus. Leidžiama tik išeiti į parduotuvę, vaistinę arba trumpam pasivaikščioti.

„Susitaręs su prezidentu, šiandien skelbiu apie atnaujinamą izoliavimosi laikotarpį dar dviem savaitėms“, – Eliziejaus rūmuose sakė E.Philippe'as.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Edouard'as Philippe'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Edouard'as Philippe'as

„Žinoma, šis laikotarpis bus vėl pratęstas, jei to reikalaus sąlygos“, – pridūrė jis.

Anksčiau penktadienį Prancūzijos vyriausybės vadovas išreiškė susirūpinimą dėl „itin spartaus“ koronavirusinės infekcijos atvejų skaičiaus augimo ir įspėjo, kad laukia sunkios dienos.   

„Susidūrėme su krize, kuri tęsis. Dabartinė sveikatos padėtis greitai nepagerės“, – sakė E.Philippe'as po vyriausybės posėdžio, surengto vaizdo ryšiu.   

Ketvirtadienį pranešta, kad Prancūzijoje per parą nuo koronaviruso infekcijos COVID-19 mirė 365 žmonės.   

E.Philippe'as įspėjo, kad šalis privalo toliau būti itin susitelkusi kovojant su epidemija, Prancūzijoje jau nusinešusia 1 696 gyvybes.    

Prancūzijos rytuose prasidėjusi epidemija jau išplito į Aukštutinę Prancūziją, šiauriausią šalies regioną, taip pat Paryžiaus regioną bei kitas vietoves, o „dėl itin spartaus koronavirusinės infekcijos atvejų skaičiaus augimo visa sveikatos priežiūros sistema, visa ligoninių sistema patiria milžinišką spaudimą“, sakė premjeras.     

„Ateinančiomis dienomis situacija bus sudėtinga“, – įspėjo jis. 

E.Philippe'as sakė, kad šeštadienį su sveikatos apsaugos ministru Olivier Veranu paskelbs daugiau detalių apie vyriausybės veiksmus kovojant su užkratu, įskaitant informaciją, susijusią su medicinos įranga, apsauginėmis kaukėmis ir testavimu dėl koronaviruso. 

Londono Gatviko oro uostas mėnesiui uždaro savo šiaurinį terminalą

18:03

Jungtinės Karalystės sostinės Getviko oro uostas uždarys vieną iš savo terminalų mažiausiai mėnesiui, penktadienį praneša laikraštis „The Guardian“.

Šiaurinis terminalas nebeveiks nuo ateinančio trečiadienio. Iš jo planuojantiems išvykti keleiviams rekomenduojama susisiekti su oro linijomis.

Šis oro uostas yra antras pagal dydį šalyje. Sprendimas uždaryti terminalą yra susijęs su sumažėjusiu skrydžių skaičiumi dėl koronaviruso pandemijos.

Anglijoje koronavirusinės infekcijos COVID-19 aukų per pastarąją parą padaugėjo 186 ir pasiekė 689. Visoje JK susirgo 14,5 tūkst. žmonių, mirė jau 759 infekuotieji.

JT: investicijų srautai pasaulyje dėl pandemijos sumažės labiau negu baimintasi

17:50

Neigiamas pasaulinės COVID-19 pandemijos poveikis tiesioginėms užsienio investicijoms (TUI) visame pasaulyje bus kur kas didesnis negu buvo baimintasi vos prieš kelias savaites, pareiškė Jungtinių Tautų ekonomistai.

Naujausioje Jungtinių Tautų prekybos ir plėtros konferencijos (UNCTAD) ataskaitoje įspėjama, jog spartus koronaviruso plitimas išprovokuos „dramatišką“ tiesioginių užsienio investicijų srauto pasaulyje „kritimą“.

Pasak agentūros, šiuo metu manoma, jog TUI srautas pasaulyje gali būti net 40 proc. mažesnis už prognozuotąjį sausio mėnesį, kuomet UNCTAD tikėjosi, jog TUI suma ir šiais, ir kitais metais padidės po 5 procentus.

O vos prieš dvi savaites UNCTAD prognozavo, jog TUI srautas pagal nepalankiausią scenarijų gali būti iki 15 proc. mažesnis negu buvo numatyta sausio mėnesį.

Pastangos sustabdyti mirtino koronaviruso plitimą sukėlė sąmyšį pasaulio versle ir stumia pasaulio ekonomiką link recesijos.

„Ekonominio COVID-19 poveikio prognozės kasdien tampa vis niūresnės“, – pažymima naujausioje UNCTAD ataskaitoje.

„Iš pradžių buvo tikėtasi, jog poveikis daugiausia pasireikš dėl gamybos Rytų Azijoje sustabdymo ir tiekimo grandinių sutrikimų ... ir labiausiai pasijus ūkiuose, kurie yra glaudžiai integruoti į pasaulines vertės grandines“.

„Tačiau dabar yra aišku, jog pastangos pažaboti pandemiją ir karantino priemonės, kurių imamasi visame pasaulyje, padarys triuškinamą poveikį visiems ūkiams, neatsižvelgiant į jų sąsajas su pasauliniais tiekimo tinklais“, – nurodė UNCTAD.

„Bendrai manoma, jog gilią recesiją patirs dauguma didelių ūkių, o galbūt net jie visi.“

„Credit Suisse“: euro zonos BVP 2020 metais smuks 4 proc., o JAV BVP – 0,9 proc.

17:47

Plintant naujajam koronavirusui, dėl kurio įvairiose pasaulio šalyse imamasi griežtų karantino priemonių ir stabdoma įmonių veikla, Šveicarijos banko „Credit Suisse“ analitikai pablogino ekonomines prognozes ir dabar numato, jog euro zonos bendrasis vidaus produktas (BVP) 2020 metais sumažės 4 procentais.

JAV BVP, jų skaičiavimais, šiemet gali smukti 0,9 procento.

Prieš krizę buvęs BVP augimo tempų lygis galėtų būti pasiektas iki 2021 metų vidurio, pažymima banko ekspertų parengtoje apžvalgoje.

„Credit Suisse“ analitikai prognozuoja, kad JAV įmonių pelnas akcijai 2020 metais kris 25 proc., tačiau kitąmet pašoks 20 procentų.

O euro zonoje bendrovių pelnas akcijai šiemet sumažės 32 proc., bet 2021-aisiais padidės 25 procentais.

„Remiamės prielaida, jog karantinas Europoje ir JAV tęsis šešias–aštuonias savaites ir po to didžioji dalis darbininkų sugrįš į savo darbo vietas“, – rašoma apžvalgoje.

JAV akcijų indeksas „Standard & Poor's 500“ 2020 metų pabaigoje, „Credit Suisse“ analitikų skaičiavimais, sudarys apie 2,7 tūkst. punktų. Ketvirtadienio prekybos sesijos pabaigoje jis šiek tiek viršijo 2,63 tūkst. punktų lygį.

Tačiau tuo atveju, jeigu „ekonomikos prastovos“ Jungtinėse Valstijose tęsis pusmetį, šalies bendrovių pelnas akcijai 2020 metais kris 40 proc. (ir 2021 metais padidės 15 proc.), o indeksas S&P 500 nusileis iki 1,6 tūkst. punktų.

Koronaviruso krizė smarkiai pakirto vartotojų pasitikėjimą JAV ekonomika

17:46

Vartotojų pasitikėjimo JAV ekonomika indeksas kovą krito nuo 101 punkto mėnesiu anksčiau iki 89,1 punkto, parodė galutiniai šį rodiklį skaičiuojančio Mičigano universiteto duomenys.

Preliminariai buvo skelbta, jog šis pasitikėjimo indeksas kovą nusileido iki 95,9 punkto, ir analitikai prognozavo, jog įvertis bus sumažintas iki vidutiniškai 90 punktų.

Pasak Mičigano universiteto, indekso mėnesio nuosmukis buvo ketvirtas pagal dydį per beveik pusšimtį metų.

Labiau šis indeksas buvo smukęs 2008 metų spalį, 2005 metų rugsėjį po uragano „Katrina“ ir per 1980 metų recesiją.

Ekonomistai pažymi, jog balandį šis rodiklis gali kristi 18,2 punkto, jeigu jis stabilizuosis vidutiniame pastarųjų septynių dienų lygyje.

„Stabilizuoti vartotojų pasitikėjimą šio mėnesio pabaigos lygyje bus sunku, nes nedarbas didėja, o namų ūkių pajamos mažėja“, – pareiškė universiteto ekspertai.

Kabule dėl koronaviruso pandemijos ruošiamasi paskelbti karantiną

17:35

Afganistano vyriausybė nusprendė paskelbti visuotinį karantiną Kabulo provincijoje dėl augančio užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičiaus, penktadienį pranešė televizija „Tolo News“.

Anot televizijos, sveikatos apsaugos ministras Firozuddinas Ferozas pareiškė, jog mieste izoliacijos režimas įsigalios šeštadienį.

Kabulo provincijos gubernatorius Mohammadas Yaqubas Haidari savo ruožtu paragino visus vietos gyventojus likti namuose, vengti nebūtinų kelionių ir viešų susirinkimų.

Jis pridūrė, kad sostinėje ir jos apylinkėse bus trims savaitėms uždarytos visos valstybinės institucijos, išskyrus Visuomenės sveikatos ministeriją ir savivaldybę.

Lig šiol Afganistane COVID-19 infekcija buvo diagnozuota 94 žmonėms, dar keturi gyventojai mirė.

AFP: pasaulyje mirčių nuo koronaviruso skaičius viršijo 25 000

17:27

Pasaulyje koronaviruso pandemija jau pareikalavo 25 066 gyvybių, daugiausia jų – Europoje, penktadienį rodo naujienų agentūros AFP renkami duomenys, paremti oficialia statistika.

Europoje koronavirusinė infekcija COVID-19 pareikalavo 17 314 gyvybių.

Daugiausia mirčių užfiksuota Italijoje (8 165), Ispanijoje (4 858) ir Kinijoje (3 292).

Nuo gruodžio visame pasaulyje užregistruoti mažiausiai 547 034 COVID-19 atvejai.

Švedija apribojo leidžiamų susirinkimų dydį nuo 500 iki 50 žmonių

17:03

Švedija, pasirinkusi švelnesnę kovos su koronaviruso pandemija strategiją nei didžioji dalis Europos ir neuždariusi savo įmonių, penktadienį apribojo leidžiamų susibūrimų dydį nuo 500 iki 50 žmonių.

„Šiandien per neeilinį kabineto posėdį buvo nuspręsta apriboti susirinkimus iki 50 žmonių, vadovaujantis šįryt Visuomenės sveikatos agentūros pateikta rekomendacija“, – žurnalistams sakė švedų ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stefanas Lofvenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stefanas Lofvenas

Asmenims, kurie organizuos sekmadienį įsigaliosiantį draudimą pažeidžiančius renginius, grės baudos arba laisvės atėmimas iki pusmečio.

S.Lofvenas taip pat paragino švedus nesilankyti kitose Švedijos dalyse per artėjančias Velykų atostogas, šalyje augant koronavirusine infekcija COVID-19 sergančių pacientų skaičiui.

„Jeigu jums nebūtina keliauti, likite namuose. Dabar visa tai yra rimta“, – pareiškė vyriausybės vadovas.

Iki penktadienio Švedijoje buvo pranešta apie 3 046 užsikrėtimo koronavirusu atvejus ir 92 mirtis.

Priešingai nei dauguma Europos valstybių, ši Skandinavijos šalis leido dirbti savo mokykloms, kavinėms ir restoranams, taip pat paskatino vaikus ir toliau užsiimti fizine veikla.

Anksčiau šią savaitę švedų vyriausybė paskelbė, kad restoranams ir barams bus leista aptarnauti tik už stalų sėdinčius klientus, kad nesiformuotų minios, bet nusprendė visiškai neuždaryti šių įmonių. 

Vietoj to valdžia ragina žmones „elgtis atsakingai“ ir laikytis vyriausybės rekomendacijų.

Tarp šių patarimų yra esant galimybei dirbti nuotoliniu būdu, likti namuose prastai pasijutus, nekontaktuoti su aplinkiniais. Be to, vyresni nei 70 metų ir rizikos grupei priklausantys piliečiai raginami karantinuotis namuose.

Riminyje pasveiko koronavirusu užsikrėtęs 101 metų vyras

17:00

Italijos Riminio mieste pasveiko 101 metų vyras, kuris buvo užsikrėtęs koronavirusu, penktadienį skelbia italų žiniasklaida.

„Jis susidorojo. Šeima parsivežė jį namo. Tai mus moko, kad net sulaukus 101 metų mūsų likimas dar nenuspręstas iš anksto“, – pareiškė Riminio mero pavaduotoja Gloria Lisi.

„Šis žmogus, kuriam daugiau nei 100 metų, suteikia mums vilties ateičiai tokiu metu, kai kiekvieną dieną liūdnose kronikose mums mechaniškai pasakojama apie virusą, labiausiai paveikiantį pagyvenusius žmones“, – pridūrė G.Lisi.

Pacientas, kurio vardas neskelbiamas, ligoninėje praleido kiek ilgiau nei savaitę. Jis gimė 1919 metais, kai pasaulyje siautė ispaniškojo gripo pandemija. Tada susirgo 29,5 proc. pasaulio gyventojų, o mirė, remiantis įvairiais duomenimis, 2,7–5,3 proc. planetos gyventojų.

Tokijas uždaro parkus su žydinčiomis sakuromis, kad sustabdytų koronaviruso plitimą

16:43

Japonijoje jau išsprogo sakurų žiedai, tačiau Tokijo gyventojai raginami neiti jais grožėtis dėl koronaviruso grėsmės.

Tokijo gubernatorė Yuriko Koike paprašė 1,3 mln. Japonijos sostinės gyventojų šį savaitgalį pasilikti namuose dėl naujų užsikrėtimo atvejų, įskaitant tuos, kurių neįmanoma atsekti, šuolio. Ji neatmetė galimybės, kad mieste gali būti paskelbtas karantinas, jei infekcija plis taip sparčiai kaip Europoje ir JAV.

Penktadienio vakarą buvo uždarytas įėjimas į Ueno parką – populiariausią vietą, kur miestiečiai susirenka pasigrožėti sakurų žiedais. Iškabinėti ženklai skelbė: „Pobūviai draudžiami“, „Pavojus. Įeiti draudžiama“.

Tuščias parkas atrodė visiškai kitaip nei praėjusį savaitgalį, kai minios žmonių suplūdo į parkus, vyriausybei paskelbus, kad mokyklos vėl atsidarys po karantino. Daugelis pagalvojo, kad tai reiškia, jog koronaviruso protrūkį pavyko sustabdyti, nors iš tiesų padėtis sostinėje tik blogėja.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Japonų minios grožisi žydinčiomis sakuromis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Japonų minios grožisi žydinčiomis sakuromis

Y.Koike penktadienį pakartojo prašymą miestiečiams likti namuose ir atidėti sakurų stebėjimo ritualą „hanami“ iki kitų metų.

„Sakuros kitais metais tikrai pražys. Dabar mūsų svarbiausias prioritetas yra įveikti šį sunkmetį“, – sakė ji.

Pramogų parkai, zoologijos sodai, okeanariumai, taip pat kai kurios kavinės ir parduotuvės savaitgalį bus uždaryti. Pareigūnai yra ypač susirūpinę, kad koronavirusą nešioja jokių ligos simptomų nejaučiantys jauni žmonės.

Parke sutiktas šunį vedžiojantis Daichi Harada išėjo pakvėpuoti grynu oru po ilgo laiko buvimo namuose.

„Tokijas liepė mums nežiūrėti žydinčių sakurų“, – sakė jis išeidamas iš parko. – Privalome likti namuose.“

Turkijos šiaurinėje dalyje esančios provincijos rajonuose įvedamas karantinas

16:30

Kovojant su naujojo koronaviruso protrūkiu, Turkijos šiaurinėje Juodosios jūros pakrantėje esančioje Rizės provincijoje viename mieste ir keturiose gyvenvietėse įvestas karantinas, penktadienį pranešė sveikatos apsaugos pareigūnai.

Iki šiol Turkijoje registruoti 75 mirtys nuo koronaviruso ir 3 629 užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai. Statistika apie ligos plitimą atskirose provincijose neskelbiama. 

Siekiant pažaboti koronaviruso plitimą, Kendirlyje ir keturiose su juo besiribojančiose gyvenvietėse įvestas karantinas, skelbiama provincijos Sveikatos apsaugos direktorato pranešime. 

Draudžiama įvažiuoti ir išvažiuoti iš šių rajonų. Žmonės, kuriems pasireiškė kosulys arba karščiavimas, bus surašyti ir jiems bus atliktas sveikatos patikrinimas namuose.

Sunkesnės būklės pacientai bus hospitalizuoti, nurodoma pareiškime.

Turkijos valdžios pareigūnai ėmėsi virtinės kovos su naujuoju koronavirusu priemonių. Uždarytos mokyklos ir universitetai, atšauktos futbolo varžybos, uždrausti susibūrimai maldos namuose.

AFP:  Lotynų Amerikoje užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius viršijo 10 tūkst.

16:29

Lotynų Amerikoje užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius penktadienį viršijo 10 tūkst., rodo naujienų agentūros AFP renkami duomenys, paremti oficialiais vyriausybių ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skaičiais.

Pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis Lotynų Amerikoje buvo užfiksuotas vasario 26-ąją Brazilijoje. Ši šalis, kur koronavirusine infekcija COVID-19 užsikrėtė beveik 3 tūkst. žmonių, o mirė – 77, tapo viruso pandemijos epicentru regione.

Lotynų Amerikoje šiuo metu užfiksuota 181 mirtis nuo COVID-19.

Rusijoje atleidimus planuoja pusė įmonių

16:29

Rusijos verslo bendruomenėje dėl koronaviruso pandemijos ir rublio nuvertėjimo po staigaus naftos kainų kritimo įsivyravo visiškas pesimizmas, rodo 500 šalies įmonių vadovų apklausų rezultatai, kuriuos apibendrina verslo naujienų agentūra RBK.

Apytikriai pusė Rusijos įmonių dėl tokios padėties planuoja atleisti dalį darbuotojų, o penktadalis – apkarpyti atlyginimus.

„Rusijos verslo bendruomenę apėmė visiškas pesimizmas“, – pabrėžė šią apklausą organizavusio Strateginių tyrimų centro socialinių ir ekonominių tyrimų padalinio vadovė Lora Nakoriakova.

Beveik kas trečia apklausta įmonė (29 proc. apklaustųjų) jau ėmėsi veiklos sąnaudų optimizavimo – įvedė nuotolinio darbo režimą, mokant mažesnius atlyginimus, atleido dalį darbuotojų ar apkarpė atlyginimus, dalį pastovių darbo sutarčių pakeitė laikinomis.

40 proc. respondentų pripažino planuojantys imtis tokių priemonių netolimoje ateityje.

Didžiausias neapibrėžtumas užfiksuotas finansų, nekilnojamojo turto, transporto sektoriuose ir apdirbamojoje pramonės. Optimistinės nuotaikos – tik energetikos sektoriuje ir gavybos pramonėje.

Į šią apklausą buvo įtraukta 500 itin mažų, mažųjų, vidutinių ir didelių įmonių iš bene visų ekonomikos sektorių.

Rusijos centrinis bankas penktadienį pranešė teiksiąs komerciniams bankas paskolas už 4 proc. metų palūkanų tiksliniam įmonių kreditavimui – atlyginimų darbuotojams mokėjimui.

COVID-19 nustatytas britų sveikatos sekretoriui

15:20

Jungtinės Karalystės sveikatos sekretorius Mattas Hancockas penktadienį pranešė, kad išsityrė dėl naujojo koronaviruso ir kad jo testas buvo teigiamas.

„Pagal medikų rekomendacijas man buvo patarta išsitirti dėl koronaviruso, mano testas buvo teigiamas. Laimei, mano simptomai lengvi, aš dirbu iš namų ir izoliavausi“, – parašė sveikatos sekretorius socialiniame tinkle „Twitter“.

Anksčiau penktadienį apie užsikrėtimą koronavirusine infekcija COVID-19 pranešė JK premjeras Borisas Johnsonas.

Lenkija laikinai uždaro sienas į kaimynines šalis dirbti važinėjantiems žmonėms

15:02

Lenkija nuo penktadienio laikinai uždaro sienas tūkstančiams žmonių, važinėjančių dirbti į kaimynines užsienio šalis.

Šis apribojimas įsigalioja penktadienį ir galios iki balandžio 11 dienos. Į darbą kaimyninėse šalyse važinėjantys žmonės privalės likti vienoje sienos pusėje.

Visi asmenys, įvažiuojantys į Lenkiją, turės laikytis 14 dienų saviizoliacijos. Išimtis bus taikoma tik krovininių vilkikų vairuotojams ir prekinių traukinių mašinistams.

Šis sprendimas Lenkijoje sulaukė pasipiktinimo, ypač iš tų, kurie kasdien važinėja į darbą Vokietijoje. Lenkijos vyriausybė sako, kad dauguma užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejų Lenkijoje buvo įvežtiniai.

38 mln. žmonių turinčioje šalyje patvirtinti 1 244 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Mirė 16 žmonių.

Prancūzijos premjeras įspėja visuomenę: laukia sunkios dienos

14:51

Prancūzijos vyriausybės vadovas penktadienį išreiškė susirūpinimą dėl „itin spartaus“ koronavirusinės infekcijos atvejų skaičiaus augimo ir įspėjo, kad laukia sunkios dienos.   

„Susidūrėme su krize, kuri tęsis. Dabartinė sveikatos padėtis greitai nepagerės“, – sakė premjeras Edouard'as Philippe'as po vyriausybės posėdžio, surengto vaizdo ryšiu.   

Ketvirtadienį pranešta, kad Prancūzijoje per parą nuo koronaviruso infekcijos COVID-19 mirė 365 žmonės.   

E.Philippe'as įspėjo, kad šalis privalo toliau būti itin susitelkusi kovojant su epidemija, Prancūzijoje jau nusinešusia 1 696 gyvybes.    

Prancūzijos rytuose prasidėjusi epidemija jau išplito į Aukštutinę Prancūziją, šiauriausią šalies regioną, taip pat Paryžiaus regioną bei kitas vietoves, o „dėl itin spartaus koronavirusinės infekcijos atvejų skaičiaus augimo visa sveikatos priežiūros sistema, visa ligoninių sistema patiria milžinišką spaudimą“, sakė premjeras.     

„Ateinančiomis dienomis situacija bus sudėtinga“, – įspėjo jis. 

E.Philippe'as sakė, kad šeštadienį su sveikatos apsaugos ministru Olivier Veranu paskelbs daugiau detalių apie vyriausybės veiksmus kovojant su užkratu, įskaitant informaciją, susijusią su medicinos įranga, apsauginėmis kaukėmis ir testavimu dėl koronaviruso. 

A.Lukašenka patvirtino, kad dalyvaus Pergalės dienos parade Maskvoje

14:49

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka penktadienį pareiškė, kad važiuos stebėti gegužės 9-osios Pergalės dienos parado Maskvoje, nepaisant naujojo koronaviruso pandemijos.

„Manęs dažnai klausia, ar jūs važiuosite į paradą Maskvoje? Žinoma. Jeigu jau iš Baltarusijos niekas neatvažiuos į Maskvą, tai kas gi tada atvažiuos. Aišku, kad iš Ukrainos niekas nevažiuos“, – pareiškė A.Lukašenka.

Baltarusijos lyderį cituoja valstybinė agentūra BelTA.

„Mes kol kas nieko neatšaukiame, pas mus (Minske) vyks visi suplanuoti renginiai“, – teigė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

A.Lukašenka taip pat pareiškė, kad Pergalės dienos minėjimo renginiai bus „aukščiausio lygio“.

„Mes turime tai padaryti ir šį renginį surengti aukščiausio lygio, kad ir mūsų vaikai, ir visas pasaulis matytų, jog mes atsimename. Todėl, kad Baltarusija – tai gyvas to baisaus karo paminklas.

Nė viena šalis nenukentėjo labiau nei Baltarusija.Taip buvo. Mūsų šalis buvo nušluota nuo žemės paviršiaus, žuvo kas trečias žmogus, daug žmonių iš karo grįžo invalidais“, – kalbėjo valstybės vadovas.

„Todėl Dievas turi mus saugoti nuo koronaviruso, mes jau netekome daug gyventojų“, – pridūrė jis.

Rusijoje koronavirusu užsikrėtė prezidento administracijos darbuotojas

13:35

Naujuoju koronavirusu užsikrėtė vienas iš Rusijos prezidento administracijos darbuotojų, pranešė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Iš tikrųjų administracijoje aptikta koronaviruso atvejų, tai yra tiesa“, – sakė jis žurnalistams ir patvirtino, kad susirgo vienas darbuotojas.

D.Peskovas pažymėjo, kad „imamasi visų būtinų sanitarinių ir epidemiologinių priemonių, siekiant neleisti virusui plisti“.

Pasak Kremliaus atstovo, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas imasi papildomų sanitarinių priemonių, kad apsisaugotų nuo užkrato, bet tuo pat metu tęsia savo veiklą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas

Atsakydamas į žurnalistų klausimą, ar V.Putinas pakeitė asmeninius įpročius dėl plintančios infekcijos D.Peskovas pažymėjo: „Kalbame apie papildomas prevencines priemones, tas pačias sanitarines priemones ir panašiai, kurios turi būti taikomos nuolat, ypač atsižvelgiant į besitęsiantį darbo grafiką.“

Pareigūnas priminė, kad nors valstybės vadovo grafike „nėra gausybės viešų renginių, prezidentas vis tik dirba ir toliau“.

„Prezidentas tiesiog negali liautis dirbti“, – pareiškė D.Peskovas.

Ispanijoje per parą mirė 769 COVID-19 užsikrėtę žmonės, bendras aukų skaičius – 4 858

13:23

Ispanijoje koronaviruso epidemijos aukų penktadienį padaugėjo iki 4 858, per parą mirus dar 769 žmonėms, kuriems buvo diagnozuotas susirgimas COVID-19, pranešė vyriausybė.

Šis per vieną dieną mirusių COVID-19 užsikrėtusių žmonių skaičius yra didžiausias šalyje nuo protrūkio pradžios.

Ispanija nusprendė smarkiai suintensyvinti įtariamų užsikrėtusiųjų tikrinimą ir užsakė milijonus testų rinkinių iš viso pasaulio.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys rodo, kad užsikrėtusiųjų šalyje padaugėjo iki 64 059, nors užkrato plitimo mastas atrodo šiek tiek lėtėjantis. Per pastarąją parą asmenų, kuriems buvo patvirtinta koronaviruso infekcija, padaugėjo beveik 8 000 arba 14 proc., o per ankstesnę parą – 18 procentų.

„Scanpix“/AP nuotr./Ispanijoje paskelbtas karantinas
„Scanpix“/AP nuotr./Ispanijoje paskelbtas karantinas

Kaip bebūtų, per vieną parą mirusių žmonių skaičius buvo daug didesnis negu Italijoje, kuri per vėliausią duomenų atnaujinimą ketvirtadienį vakare paskelbė apie 662 per parą mirusius žmones.

Italijoje iki šiol mirė 8 165 koronavirusu užsikrėtę asmenys, o bendras patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius išaugo iki 80 539.

Iki ketvirtadienio vakaro Italija pirmavo pasaulyje pagal užsikrėtusiųjų skaičių, bet galiausiai šią šalį aplenkė Jungtinės Valstijos, kur jau patvirtinta mažiausia 85 991 užsikrėtimo atvejis.

Ispanija nuo kovo 14-osios šalies mastu įvedė griežtas karantino priemones, galiosiančias mažiausiai iki balandžio 11-osios. Naujausia statistika teikia vilties, kad šios priemonės pradeda veikti.

JAV lėktuvnešyje daugėja užsikrėtusių koronavirusu

13:17

Ramiajame vandenyne plaukiojančio lėktuvnešio „USS Theodore Roosevelt " įgulos narių, užsikrėtusių naujuoju koronavirusu, padaugėjo iki mažiausiai 23, todėl kariškiai svarsto galimybę izoliuoti visą laivą uoste, pranešė JAV žiniasklaida.

Anksčiau šią savaitę trys jūreiviai buvo evakuoti, patvirtinus jiems COVID-19 infekciją. Tai buvo pirmasis atvejis, kai šis susirgimas buvo nustatytas kovinį budėjimą atliekančiame JAV karinių jūrų pajėgų laive.

„Aptikta papildomų teigiamų COVID-19 atvejų“, – sakoma ketvirtadienį paskelbtame laivyno operacijų vado admirolo Mike'o Gilday pranešime, bet tikslus užsikrėtusiųjų skaičiau nenurodė.

M.Gilday pridūrė prognozuojantis, kad daugiau kaip 5 tūkst. narių įgulą turintis laive bus nustatyta daugiau užsikrėtimo atvejų ir nurodė, kad „Theodore Roosevelt“ plaukia į Guamo uostą „iš anksto suplanuoto vizito“.

Pasak admirolo, nė vienas iš užsikrėtusiųjų sunkiai neserga ir nebuvo hospitalizuotas.

Dienraštis „The Wall Street Journal“ rašė, kad laive nustatyti „mažiausiai 23“ COVID-19 atvejai ir citavo laivyno sekretoriaus pareigas einantį Thomas Modly, sakiusį, kad bus patikrinti visi lėktuvnešio įgulos nariai.

„Laivas pasiruošęs vykdyti operacijas, jeigu to prireiks“, – teigė Th.Modly.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV lėktuvnešis „Theodore Roosevelt“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV lėktuvnešis „Theodore Roosevelt“

„Per vizitą uoste „Roosevelt“ jūreiviai galės būti tik prieplaukoje. Niekas iš bazės arba regiono personalo prieigos prie prieplaukos neturės“, – aiškino jis.

Vėliausias uostas, kuriame apsilankė šis laivas, buvo Vietname, bet M.Gilday pažymėjo, kad sunku pasakyti, ar užkratas buvo gautas būtent ten.

Havajuose įsikūręs JAV ginkluotųjų pajėgų Indijos ir Ramiojo vandenyno štabas ketvirtadienį pranešė, kad dėl koronaviruso grėsmės atšaukiamos gegužę Filipinuose turėjusios vykti didelės pratybos, kuriose turėjo dalyvauti tūkstančiai karių.

JAV karinių jūrų pajėgų duomenimis, šiuo metu COVID-19 yra nustatytas mažiausiai 104 karinio laivyno nariams.

Izraelis karantinui užtikrinti pasitelks kariuomenę

12:45

Izraelis planuoja pasitelkti kariuomenę, kad būtų užtikrinamos gyventojų judėjimą varžančios priemonės, turinčios pažaboti koronaviruso epidemijos plitimą, penktadienį pranešė dienraštis „The Times of Israel“, remdamasis šaltiniais gynybos pajėgose.

„Kariai bus apmokyti šiai misijai ir parengti darbui tarp civilių“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Jame pažymima, kad „šiuo metu rengiami 500 karių, padėsiančių policijai patruliuoti, užtikrinti izoliavimąsi ir kai kurių Izraelio rajonų saugumą“.

Kaip rašo „The Times of Israel“ ginkluoti kariškiai dalyvaus patruliuose, budės prie kelių užtvarų, taip pat prižiūrės, kaip gyventojai laikosi karantino priemonių.

Izraelyje už karantino taisyklių pažeidimus gresia 500 šekelių (126 eurų) bauda. Kai kuriems pažeidėjams gali būti skirtas įkalinimas.

„The Times of Israel“ nurodė, kad vyriausybė apsvarstė galimybę įvesti griežtesnes priemones – gyventojams gali būti uždrausta išeiti iš namų bet kokiomis aplinkybėmis, siekiant sustabdyti COVID-19 plitimą ir išvengti nacionalinės sveikatos apsaugos sistemos griūties.

Nuo trečiadienio Izraelyje galiojančios taisyklės numato, kad piliečiai negali nutolti nuo savo namų daugiau kaip 100 metrų, išskyrus kai kurias išimtis, pavyzdžiui, keliones į darbą, apsilankymus parduotuvėse, siekiant įsigyti būtiniausių atsargų ar vaistų, vizitus pas gydytojus. Taip pat leidžiama dalyvauti vestuvėse, laidotuvėse arba teismo posėdžiuose.

Izraelio sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis iki penktadienio šalyje nustatyta daugiau kaip 3 000 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, o 10 užsikrėtusių pacientų mirė.

Daugumai užsikrėtusiųjų pasireiškė tik lengvi simptomai.

Irane su COVID-19 siejamų mirčių padaugėjo iki 2 378

12:26

Iranas penktadienį paskelbė apie dar 144 naujuoju koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirtį, todėl vienoje labiausiai šios pandemijos paveiktų valstybių bendras aukų skaičius išaugo iki 2 378.

„Per pastarąją parą šalyje patvirtinti 2 926 nauji COVID-19 infekcijos atvejai', – per televizijos transliuotą spaudos konferenciją sakė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras.

„Taigi, bendras patvirtintų atvejų skaičius pasiekė mažiausiai 32 332“, – pridūrė jis ir pažymėjo, kad 11 133 hospitalizuoti pacientai pasveiko.

Pasak K.Jahanpouro, beveik 2 900 užsikrėtusiųjų yra „sunkios“ būklės.

Pareigūnas pabrėžė, jog augantys patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičiai fiksuojami dėl to, kad vis daugiau iraniečių „deklaruoja“ savo simptomus ir prašo atlikti jiems tyrimus.

Ministerija ne kartą ragino piliečius apsilankyti specialiojoje svetainėje ir pranešti apie pastebėtus numanomus COVID-19 simptomus.

Ši informacija, pateikiama kartu su telefono numeriais ir asmens tapatybės duomenimis, naudojama nustatant potencialius susirgimo atvejus.

Iranas neseniai įvedė naujas griežtas karantino priemones, keletą savaičių skambėjusiems valdžios raginimams nepavykus įtikinti šimtų tūkstančių žmonių nelankyti savo šeimų per persų Naujuosius metus.

Valstybinė televizija penktadienį parodė policijos kontrolės postus, atidarytus prie Teherano įvažiavimų ir išvažiavimų, neleidžiančių išvykti gyventojams ir atvykti žmonėms iš kitų vietų.

Anot televizijos, vairuotojai atpažįstami pagal jų valstybinius numerius ir asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus. Keli automobiliai jau buvo konfiskuoti, o jų savininkams – skirtos baudos už naujos tvarkos pažeidimą.

„Kadangi nedaugelis žmonių nekreipia dėmesio į perspėjimus, dabar esame priversti su jais kalbėtis“ ir taikyti griežtas priemones, pirmąjį viceprezidentą Eshaqą Jahangiri citavo valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Šiitiška respublika jau uždarė mokyklas, universitetus ir šiitų piligrimams svarbias vietas, taip pat atšaukė pagrindines penktadienio pamaldas ir laikinai uždarė parlamentą.

Estijoje per parą patvirtinus 37 naujus COVID-19 atvejus bendras skaičius padidėjo iki 575

11:59

Estijoje per pastarąją parą atlikus 1 010 testų koronaviruso infekcijai nustatyti 37 tyrimų rezultatai buvo teigiami, tad asmenų, kuriems buvo patvirtintas susirgimas COVID-19, šalyje padaugėjo iki 575.

Iki ketvirtadienio vakaro Estijoje hospitalizuota 40 pacientų, užsikrėtusių koronavirusu. Septyniems jų buvo reikalinga intensyvioji terapija.

Iki šiol šalyje mirė vienas žmogus, kuriam buvo diagnozuota COVID-19. Dar 11 pacientų pasveiko.

Rusijoje COVID-19 atvejų skaičius perkopė tūkstantį

11:56

Rusijoje per praėjusią parą koronaviruso infekcija diagnozuota dar 196 asmenims, o bendras patvirtintų susirgimo COVID-19 atvejų skaičius šiuo metu yra 1 036, penktadienį pranešė operatyvinis štabas, atsakingas už epidemijos stabdymą šalyje.

„Per praėjusią parą Rusijoje patvirtinti 196 koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai 16-oje regionų“, – rašoma štabo išplatintame pranešime. 

Maskvoje per parą nustatyti 157 nauji COVID-19 atvejai.  

„Rusijos Federacijoje iki šiol užregistruoti 1 036 koronavirusinės infekcijos atvejai 58-iuose regionuose“, – nurodė štabas. 

Per praėjusią parą pasveiko septyni žmonės, per visą laikotarpį – 45, pridūrė štabas.  

Latvijoje savaitgaliais nedirbs prekybos centrai, kuriuose – 10 ir daugiau parduotuvių

11:01

Ypatingosios padėties Latvijoje dėl koronaviruso pandemijos galiojimo laikotarpiu savaitgaliai negali dirbti prekybos centrai, kuriuose veikia 10 ir daugiau parduotuvių, įvedamus ribojimus patikslino Ekonomikos ministerija.

Nustatyta galinčio savaitgaliais veikti prekybos centro ploto riba – iki 10 tūkst. kvadratinių metrų.

Skelbiama, jog savaitgaliais ir švenčių dienomis tokiuose prekybos centruose galės dirbti tik maisto prekių parduotuvės, vaistinės, įskaitant veterinarijos, optikos parduotuves, maistu gyvūnams, higienos priemonėmis ir namų apyvokos reikmenėmis, statybinėmis medžiagomis prekiaujančios parduotuvės.

Viešojo maitinimo įstaigos prekybos centruose maisto prekių parduotuvėms neprilyginamos ir turi būti uždarytos.

Rusija dėl koronaviruso nuo šeštadienio uždaro kavines ir restoranus

11:00

Rusijos vyriausybė, siekdama sulėtinti koronaviruso infekcijos plitimą, nurodė nuo šeštadienio savaitei užsidaryti visoms kavinėms ir restoranams. 

Rusijos regionuose bus sustabdyta visų viešojo maitinimo paslaugas teikiančių įstaigų veikla, išskyrus maisto pristatymą į namus, rašoma penktadienį vyriausybės paskelbtame nutarime.   

Nutarimu vietos valdžia taip pat įpareigojama sustabdyti iki birželio sanatorijų veiklą. Šalies gyventojams rekomenduojama apriboti keliones.    

Prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį paskelbė šalyje nedarbo savaitę nuo kovo 28-osios iki balandžio 5 dienos, kad rusai galėtų likti namuose ir būtų sulėtintas koronavirusinės infekcijos plitimas.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Šis sprendimas buvo priimtas šalyje, ypač Maskvoje, smarkiai išaugus koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejų skaičiui.  

V.Putinas taip pat paragino rusus laikytis visų sveikatos priežiūros ir vyriausybės pareigūnų rekomendacijų.   

Rusija nuo penktadienio sustabdė visus tarptautinius skrydžius, tačiau visapusiško karantino kol kas nepaskelbė.   

Penktadienį buvo pranešta apie trečiąją epidemijos auką; visi trys pacientai mirė Maskvoje.

Visoje šalyje iki šiol nustatyta 1036 koronavirusinės infekcijos atvejai, rodo oficialūs duomenys. 

Latvijoje koronaviruso infekcija nustatyta dar 36 žmonėms, bendras skaičius – 280

10:29

Latvijoje per pastarąją parą nustačius dar 36 užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejus bendras tokių pacientų skaičius šalyje padidėjo iki 280, penktadienį nurodė Ligų profilaktikos ir kontrolės centras.

Per pastarąją parą testai infekcijai COVID-19 nustatyti atlikti 1 089 žmonėms. Šalyje patikrinti jau 11 702 žmonės.

Latvija, siekdama sustabdyti infekcijos plitimą, kovo 13-ąją paskelbė nepaprastąją padėtį ir įvedė virtinę griežtų suvaržymų. Nepaprastoji padėtis galios iki balandžio 14 dienos, bet dar gali būti pratęsta.

JAV dėl koronaviruso atšaukė dideles karines pratybas Filipinuose

10:02

JAV kariuomenė atšaukė gegužę Filipinuose turėjusias vykti didelio masto pratybas, kuriose turėjo dalyvauti tūkstančiai karių, padidėjus koronaviruso pandemijos keliamai grėsmei.

„Atsižvelgiant į nepaprastąsias aplinkybes, susijusias su COVID-19 pandemijai, ir abiejų šalių sveikatos ir saugumo interesus, yra protinga atšaukti pratybas „Balikatan 2020“, – pareiškė JAV kariuomenės Indijos ir Ramiojo vandenyno štabo (USINDOPACOM) viršininkas admirolas Philas Davidsonas.

Kaip nurodoma JAV kariuomenės pranešime, manevruose, turėjusiuose vykti Filipinuose gegužės 4–15 dienomis, paprastai dalyvauja keli tūkstančiai karių iš abiejų šalių, siejamų seniai gyvuojančios gynybos partnerystės, ir mažesnis Australijos kontingentas.

Filipinų kariuomenės atstovai, su kuriais penktadienį susisiekė naujienų agentūra AFP, atsisakė komentuoti JAV pranešimą, paskelbtą Havajuose įsikūrusio USINDOPACOM.

Šiuo metu JAV pirmauja pasaulyje pagal patvirtintų užsikrėtimų pandeminiu koronavirusu atvejų skaičių.

JAV jūrų pėstininkų korpuso nuotr./JAV jūrų pėstininkai vyksta į Filipinus
JAV jūrų pėstininkų korpuso nuotr./JAV jūrų pėstininkai vyksta į Filipinus

Tuo metu Filipinuose, kur testai koronavirusui nustatyti atliekami ribotu mastu, iki šiol patvirtinta apie 700 COVID-19 atvejų. Be kita ko, penktadienį buvo paskelbta, kad ši infekcija buvo nustatyta šalies generalinio štabo vadui generolui Felimonui Santosui, o gynybos ministras Delfinas Lorenzana turės karantinuotis dėl kontakto su šiuo kariškiu.

JAV kariai, dalyvaujantys „Balikatan“ („Petys prie peties“) manevruose, paprastai siunčiami iš savo bazių Japonijoje ir Pietų Korėjoje, kuriose taip pat išplitusi koronaviruso epidemija.

JT: Ukrainai reikia 165 mln. dolerių COVID-19 plitimui pažaboti

09:16

Ukrainai per artimiausius devynis mėnesius prireiks 165 mln. JAV dolerių vertės paramos iš išorės įgyvendinti koronavirusinės infekcijos pažabojimo šalyje priemones, pranešė Jungtinių Tautų atstovybė Kijeve.

Ji parengė humanitarinės pagalbos planą COVID-19 ligai Ukrainoje įveikti.

„Plane pristatytas JT agentūrų, vietinių humanitarinių organizacijų, medicinos įstaigų ir sveikatos priežiūros paslaugų teikėjų atsakas, siekiant sumažinti galimas humanitarines pasekmes koronavirusinės infekcijos plitimo Ukrainoje, kuri gali kelti grėsmę beveik 21 mln. šalies gyventojų“, – teigiama atstovybės pranešime.

Skelbiama, jog šiam planui įgyvendinti reikia 165 mln. JAV dolerių.

„Rengiant planą įvertinta tiek pandemijos tiesioginė įtaka Ukrainos gyventojų sveikatai, tiek ir svarus netiesioginis jos poveikis visuomenės gerovei įvairiais aspektais“, – pažymima pranešime.

V.Putinas: vyriausybė COVID-19 padariniams įveikti skiria 1,2 proc. metų BVP

08:43

Rusijos vyriausybė koronaviruso pandemijos padariniams šalyje įveikti skiria 1,2 proc. metų bendrąjį vidaus produktą (BVP) atitinkantį finansavimą, tokios pat vertės bus ir centrinio banko indėlis, pranešė šalies prezidentas Vladimiras Putinas.

Nacionalinė statistikos tarnyba „Rosstat“ šalies 2019-aisiais sukurtą BVP yra įvertinusi 109,4 trln. rublių (1,56 trln. eurų to meto kainomis). Tai reiškia, jog kiekviena šių injekcijų sudarys po 1,31 trln. rublių (18,7 mlrd. eurų).

„Rusijos vyriausybė skiria 1,2 proc. šalies BVP kovai su šios krizės padariniais. Centrinis bankas taip pat teikia paramą maždaug tokia pat suma“, – sakė V. Putinas.

Rusijos prezidentas pabrėžė, jog krizė „neišvengiamai paliks savo pėdsaką globaliai plėtrai ilgalaikėje perspektyvoje“.

Xi Jinpingas: JAV ir Kinija turėtų „susivienyti“ kovai su koronavirusu

08:35

Kinija ir Jungtinės Valstijos turėtų „susivienyti kovodamos“ su pasaulį apėmusia mirtina koronaviruso pandemija, penktadienį per pokalbį su JAV prezidentu Donaldu Trumpu pareiškė Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, kurio žodžius citavo kinų valstybinė žiniasklaida.

Abi šalys pastarosiomis savaitėmis aštriai ginčijosi dėl atsako į COVID-19 protrūkį ir jo kilmės, bet Xi Jinpingas sakė D.Trumpui, kad Kinija „nori toliau dalytis su JAV visa informacija ir patirtimi“, pažymėjo valstybinis transliuotojas CCTV.

D.Trumpas po šio pokalbio irgi paskelbė per „Twitter“ palankaus tono komentarą.

„Ką tik baigiau labai gerą pokalbį su Kinijos prezidentu Xi. Labai nuodugniai aptarėme koronavirusą, niokojantį didelę dalį mūsų planetos. Kinija daug išgyveno ir išvystė įgijo tvirtų žinių apie šį virusą. Mes glaudžiai bendradarbiaujame. Su didele pagarba!“ – sakoma jo žinutėje.

Abu lyderiai atrodė perėję prie taikingesnio tono, D.Trumpui ir jo valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo šį mėnesį supykdžius pareiškimais apie „kinišką virusą“ savo kalbose apie COVID-19 protrūkį, pirmiausiai nustatytą Kinijos mieste Uhane.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Xi Jinpingas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Xi Jinpingas

Anksčiau šį mėnesį vienas Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas savo tviterio žinutėje taip pat užsiminė, kad virusą į Uhaną galėjo atnešti JAV kariuomenė.

Ketvirtadienį Jungtinėse Valstijose patvirtintų užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičius tapo didžiausias pasaulyje. Dabar didžiausioje pasaulio ekonomikoje yra nustatyta daugiau kaip 85 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų, o iki šiol pagal šį rodiklį pirmavusioje Kinijoje jų buvo daugiau nei 81,3 tūkstančio.

Xi Jinpingas sakė, kad Kinijos ir JAV santykiai pasiekę „kritinę kryžkelę“, nurodoma CCTV pranešime. Prezidentas pridūrė, kad bendradarbiavimas yra naudingas abiem šalims ir „vienintelis teisingas pasirinkimas“.

„Tikuosi ,kad JAV imsis reikšmingų veiksmų Kinijos ir JAV santykiams pagerinti, ir abi šalys gali dirbti kartu, kad sustiprintų bendradarbiavimą kovojant su epidemija“, – pridūrė jis.

Xi Jinpingas taip pat priminė, kad kai kurios Kinijos provincijos, miestai ir įmonės tiekė medicinos priemones ir kitokią paramą Jungtinėms Valstijoms.

„Užkrečiamosios ligos yra bendras žmonijos priešas, nepripažįstantis sienų arba rasių“, – pabrėžė jis.

JAV kosminės pajėgos atliko savo pirmąją misiją, nepaisant koronaviruso infekcijos

07:57

 Jungtinių Valstijų naujosios Kosminės pajėgos ketvirtadienį atliko savo pirmąją nacionalinio saugumo misiją, pasiuntusios į orbitą itin saugaus karinio ryšio palydovą, nors dėl koronaviruso pandemijos didelė šalies dalis yra paralyžiuota.

Bendrovės „Lockheed Martin“ pagamintas Pažangusis ypač aukšto dažnio (Advanced Extremely High Frequency, AEHF) palydovas buvo paleistas iš Kanaveralo kyšulio Floridoje 16 val. 18 min. vietos (22 val. 18 min. Lietuvos) laiku. Jį iškėlė nešančioji raketa „Atlas V551“.

Palydovas AEHF-6 yra šeštasis ir paskutinysis „Lockheed Martin“ AEHF spiečiaus narys.

Penktadienį apie 6 val. Lietuvos laiku jis turėjo pasiekti geostacionariąją orbitą ir prisidėti prieš kitų penkių to paties tipo palydovų, kurie buvo paleisti 2010–2019 metais.

Ši palydovų grupė užtikrina „pasaulinius, patvarius, apsaugotus ryšių pajėgumus strateginiam vadovavimui ir taktiniams koviniams vienetams, veikiantiems antžeminėse, jūrų arba oro platformose“, – nurodė „Lockheed Martin“.

Be to, jie užtikrina „aukštajai vadovybei išliekančius ryšio su karinėmis pajėgomis liniją per bet kokio lygio konfliktą, įskaitant branduolinį karą“.

Ši sistema pasižymi aukšto lygio signalų šifravimu, maža aptikimo ir perėmimo galimybe, yra atspari elektroninėms kovos priemonėms ir pajėgi veikti net ir pasireiškiant elektromagnetiniams trikdžiams, sukeliamiems branduolinių sprogimų, pridūrė bendrovė.

Baltieji rūmai apie naujųjų Kosminių pajėgų įkūrimą pranešė gruodį. Tuo metu prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad kosmosas tampa „naujausia pasaulyje karybos sritimi“.

Majamis įsileido kruizinių laivų įgulų narius, kuriems įtariama COVID-19

07:43

Trylikai įgulų narių, dirbančių dviejuose Italijos bendrovės „Costa Cruises“ kruiziniuose laivuose, buvo leista išlipti į krantą Majamyje, kai jiems pasireiškė koronaviruso infekcijai COVID-19 būdingi simptomai, ketvirtadienį pranešė uosto pareigūnai.

Šešiems laivo „Costa Magica“ ir septyniems laivo „Costa Favulosa“ įgulų nariams pasireiškė simptomai, būdingi sergantiems bronchitu arba plaučių uždegimu, taip pat žmonėms, užsikrėtusiems naujuoju koronavirusu, sakė pareigūnai.

„Pasikonsultavus su laivų gydytojais, vietos, valstijos ir federalinėmis sveikatos apsaugos agentūromis, buvo nutarta, kad iki 13 įgulos narių iš abiejų laivų gali prireikti perkėlimo į krantą“, – sakoma Majamio uostų pareigūnų pranešime.

Pacientai buvo nuplukdyti į krantą mažais dengtais kateriais, nes jų laivams nebuvo suteiktas leidimas prisišvartuoti ir liepta laukti už 5 km nuo krantų.

JAV Pakrančių sargybos ir gelbėjimo tarnybų pareigūnai, dėvėję visą kūną dengiančias apsaugines priemones, įskaitant kaukes ir gumines pirštines, padėjo susirgusius įgulų narius perkelti iš laivų į užkrečiamųjų ligų skyrius vietos ligoninėse.

Kiekviename iš kruizinių laivų yra beveik po tūkstantį žmonių – įgulos narių. Apie 30 jų pasireiškia į gripo panašūs simptomai, bet, neturinti priemonių koronaviruso infekcijai nustatyti, nebuvo patvirtinta, ar jie yra užsikrėtę COVID-19.

„Costa Magica“ gali plukdyti beveik 3,5 tūkst., o „Costa Favulosa“ – beveik 3,8 tūkst. keleivių, bet visi jie kovo viduryje buvo išlaipintu Karibų salose Martinikoje ir Gvadelupoje.

Keliems keleiviams, kai jie išsilaipino, pasireiškė į koronaviruso panašūs simptomai.

Nuo to laiko Karibų uostai uždraudė abiem kruiziniams laivams suteikti leidimus prisišvartuoti.

Vokietijos kanclerė nepritaria „koronaobligacijų“ idėjai

07:42

Vokietija ir toliau pasisako prieš idėją 19-ai euro zonos šalių bendrai išleisti skolos vertybinių popierių, vadinamųjų koronaobligacijų, reaguojant į koronaviruso krizę, ketvirtadienį pareiškė kanclerė Angela Merkel.

Per pokalbį vaizdo ryšiu su kitais Europos Sąjungos lyderiais A.Merkel atmetė šį pasiūlymą, palaikomą virtinės bloko valstybių, tarp jų Prancūzijos ir Italijos. 

„Vokietija ir kitos [šalys] sakė, kad tai nėra visų valstybių narių požiūris“, – sakė A. Merkel ir pridūrė, kad ji pirmenybę teiktų Europos stabilumo mechanizmui (ESM).    

„Manau, ESM yra krizės valdymo priemonė, atverianti daug galimybių ir nekelianti klausimų dėl bendrų ir tuo pat metu individualiai atsakingų veiksmų pagrindinių principų“, – sakė kanclerė. 

Ji pripažino, kad ES lyderiai svarstė, „ar ESM turi pakankamai galimybių ir koks tvirtas bei greitas turėtų būti mūsų atsakas“.  

Per skolų krizę sukurtas ESM nepopuliarus pietų Europos šalyse, įskaitant Italiją, nes finansinę pagalbą lydi reikalavimai pertvarkyti ekonomiką.

Trečiadienį laiške Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'iui Micheliui devynių šalių lyderiai, tarp jų Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Italijos vyriausybės vadovas Giuseppe Conte paragino euro zonos šalis bendrai išleisti skolos vertybinių popierių ir pritraukti lėšų kovai su koronaviruso krize.

Tačiau kitos šalys, tokios kaip Vokietija ir Nyderlandai, ne kartą atmetė tokią idėją. Anot jų, tai yra skolų slegiamų pietinių Bendrijos valstybių bandymas pasinaudoti mažomis palūkanų normomis, kurios taikomos valstybėms su subalansuotais biudžetais.  

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius