Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Korupcija graužiasi į Indiją kaip termitas

Indijos premjeras Narendra Modi šeštadienį, kreipdamasis į tautą Nepriklausomybės dienos proga perspėjo, jog korupcija graužia šalį „kaip termitas“, taip pat pažadėjo toliau stengtis įveikti kyšininkavimą ir skurdą. Sakydamas kalbą Delio Raudonojoje tvirtovėje N.Modi stengėsi išsklaidyti didėjančias abejones dėl savo lyderystės, kai jo inicijuotos svarbios reformos įstrigo per audringą parlamento posėdį, kuriame skambėjo kaltinimai dėl kai kurių premjero svarbiausių padėjėjų numanomos korupcijos.
Karščiai Indijoje
Indija. / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Narendra Modi

N.Modi, turintis griežtosios linijos hinduistų nacionalisto reputaciją, perspėjo dėl „nuodingo“ komunalizmo ilgiau negu valandą trukusioje kalboje, kurioje jis skyrė dėmesio įvairiems klausimams.

Tačiau didžiausio atgarsio sulaukė premjero komentarai apie korupcijos keliamus pavojus. N.Modis netgi pripažino, kad ta problema susijusi su pačiais aukščiausiais Indijos valdžios sluoksniais.

„Noriu jus patikinti, kad ši šalis atsikratys korupcijos. Mes galima išvaduoti šalį nuo korupcijos – turime pradėti nuo paties viršaus, – pabrėžė N.Modi. – Korupcija yra tarsi termitas: ji plinta lėtai, pasiekia visur, bet gali būti įveikta savalaikėmis injekcijomis.“

N.Modi šią kalbą pasakė po to, kai kai kurie aukščiausio rango veikėjai jo partijoje „Bharatiya Janata“ įsivėlė į korupcijos skandalus – tarp jų užsienio reikalų ministrė Sushma Swaraj ir Radžastano bei Madhja Pradešo valstijų vyriausieji ministrai.

Nors šalies ekonomika augo 7,5 proc., Indija turi dėti didesnes pastangas, kad ištrauktų iš skurdo šimtus milijonų žmonių valstybėje, kuri pagal gyventojų skaičių yra antroji didžiausia pasaulyje.

N.Modi, kuris paskelbė, kad per 1 000 dienų turi būti elektrifikuotas kiekvienas Indijos kaimas, ragino už elektros tiekimą atsakingas valstijų vyriausybes užtikrinti, kad kiekviena gyvenvietė pagaliau būtų prijungta prie nacionalinių tinklų.

„Netgi praėjus tiek daug dešimtmečių nuo nepriklausomybės paskelbimo Indijoje tebėra 18,5 tūkst. kaimų, kurie dar neturi elektros, – pažymėjo premjeras. – Raginu valstijas ir visus kitus susijusius veikėjus prijungti visus tuos kaimus prie elektros sistemos per 1 000 dienų.“

N.Modi pirmoji kalba premjero poste Nepriklausomybės dienos proga, pasakyta praeitais metais nuo sostinės simboliu tapusios tvirtovės sienų, sulaukė pagyrimų įvairiuose politikos sluoksniuose. Premjeras atkreipė dėmesį netgi į tokias problemas, kaip lytinė prievarta ir tualetų stygius.

Tačiau praėjus 12 mėnesių rūpesčių karingo būdo premjerui tik dar padaugėjo, o jo oponentai šįkart nebuvo maloningi.

Kaip rodo nauja apklausa, atlikta privačios televizijos ABP užsakymu, 59 proc. respondentų nemano, kad N.Modi ištesėjo savo pažadą sukurti nekorumpuotą vyriausybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius