Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Korupcijos skandalas apnuogino Vladimiro Putino režimą

Sakoma, kad geras carinės Rusijos valdininkas ne gaudavo atlyginimą, o pats mokėdavo už savo darbo vietą. Kitaip tariant, sugebėdavo „užsidirbti“ ir sau, ir kitiems. Vladimiras Putinas sugrąžina tokias carinės Rusijos tradicijas.
Pasak apžvalgininkų, V.Putinas (priekyje) nutarė paaukoti suįžūlėjusį gynybos ministrą A.Serdiukovą
Pasak apžvalgininkų, Vladimiras Putinas (priekyje) nutarė paaukoti suįžūlėjusį gynybos ministrą Anatolijų Serdiukovą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Korupcijos skandalas Rusijos gynybos ministerijoje atskleidė, kaip gyvena artimiausi V.Putino rato asmenys: milijoninės aferos ir grobstymai iš valstybės biudžeto, prabangūs apartamentai, papuošalai ir postai meilužėms ar net nacionaliniu paveldu laikomų vertybių „privatizacija“ iš muziejų.

Netikėtas smūgis

Spalio 25-osios rytą Rusijos gynybos ministras Anatolijus Serdiukovas tikriausiai išgyveno patį didžiausią košmarą savo gyvenime.  Į jo pavaldinės, buvusios Gynybos ministerijos turto santykių departamento vadovės ir tuo metu ministerijos valdomos įmonės „Oboronservis“  direktorių tarybos narės Jevgenijos Vasiljevos butą su kratos orderiu įsiveržė teisėsaugininkai.

Spėjama, kad korupcijos mastai Rusijos gynybos ministerijoje siekia net 0,5 trln. rublių.

Kompaniją 33-ejų blondinei ankstų rytą palaikė ne kas kitas, o pats 50-metis ministras, kurio statusas jokio įspūdžio pareigūnams nepadarė. Turbūt tuomet A.Serdiukovas suprato, kad viskas labai rimta ir gali būti ne tik jo oficialaus santuokinio gyvenimo, bet ir karjeros pabaiga. 

Tai sustabdyti galėjo tik vienas žmogus – prezidentas. Todėl A.Serdiukovas netruko įsiprašyti pokalbiui su iki tol jį palaikiusiu V.Putinu. Nors informacija apie kratas A.Serdiukovo pavaldinių kabinetuose bei pas J.Vasiljevą rastus turtus tapo tikra sensacija, o šeštą valandą ryto pas kitą moterį aptiktas vedęs ministras Vakaruose jau seniai būtų „politiškai palaidotas“, prezidentas A.Serdiukovo neatleido.

J.Lopez koncerto nesulaukė

Vis dėlto skandalas naują pagreitį įgavo po pusantros savaitės, kai A.Serdiukovas netikėtai buvo atleistas iš ministro posto. Šią naujieną papildė gausybė naujų detalių – nuo radinių ministro tariamos meilužės bute iki korupcijos schemų.

Pranešta, kad pas J.Vasiljevą rasta papuošalų už 3 mln. JAV dolerių (120 auksinių žiedų, gausybė brangakmenių), o apie 10 mln. JAV dolerių kainuojančio buto sienas puošė keliasdešimt XIX a. dailės kūrinių, kurių dalis galėjo būti iš Gynybos ministerijos fondų. Vėliau paaiškėjo, kad tokius turtus valdė ne tik J.Vasiljeva, bet ir kiti A.Serdiukovo aplinkos žmonės. 

„Komersant.ru“ nuotr./A.Serdiukovo meilužė J.Vasiljeva (dešinėje) į aferas įtraukė ir savo draugę verslininkę Jekateriną Smetanovą
„Komersant.ru“ nuotr./A.Serdiukovo meilužė J.Vasiljeva (dešinėje) į aferas įtraukė ir savo draugę verslininkę Jekateriną Smetanovą

Praėjusią savaitę buvo suimtas į „Oboronservis“ įeinančios įmonės „Slavianka“ direktorius Aleksandras Jelkinas. Pas jį surasta beveik 5 mln. JAV dolerių ir keli šimtai milijonų rublių. Pasak Rusijos žiniasklaidos, tyrėjai patys nesugebėjo suskaičiuoti tiek pinigų ir pasikvietė į pagalbą bankininkus, kurie banknotus skaičiavo pustrečios valandos. Įdomi detalė: kelios dienos iki arešto turėjo įvykti A.Jelkino 50-mečio puota, kurios garbingiausias svečias turėjo būti A.Serdiukovas, o jį ir jubiliatą linksminti pakviestos ne tik Rusijos scenos žvaigždės, bet ir pati Jennifer Lopez.     

Praturtėjimo schemos

Kokie aitvarai sunešė tokius turtus? Ogi „nenugalimoji“ Rusijos armija, kuriai kiekvienais metais skiriama vis daugiau lėšų iš biudžeto, bet jos pasirengimas vis prastėja, o šauktiniams ne tik tenka kęsti „dedovščiną“, bet ir maitintis šunų konservais.

Kokie aitvarai sunešė tokius turtus? Ogi „nenugalimoji“ Rusijos armija, kuriai kiekvienais metais skiriama vis daugiau lėšų iš biudžeto.

Iš skurstančios armijos lobsta Gynybos ministerijos valdininkai ir jiems artimi verslininkai. Pavyzdžiui, 2010 metų gruodį Gynybos ministerija sudarė sutartį su „Slavianka“ dėl vieno pastato Maskvoje kapitalinio remonto ir priežiūros. „Slavianka“ sudarė sutartį su privačiu subrangovu „Bezopasnost i sviaz“, kurio vadovas buvo tas pats A.Jelkinas.„Bezopasnost i sviaz“ gavo iš ministerijos apie 90 mln. rublių, tačiau net nepasivargino suvaidinti, kad atlieka kokį nors remontą. Pasirodo, pastatas ministerijos pinigais buvo renovuotas prieš pat sutarties sudarymą.

Gynybos ministerijai priklausančio nekilnojamojo turto administravimas buvo dar viena aukso gysla „Slaviankos“ vadovui. Pasak laikraščio „Nezavisimaja gazeta“, 2011 metais  įmonė gavo valstybinių užsakymų už 63 mlrd. rublių, bet išgarsėjo tuo, kad neatsiskaitydavo su savo subrangovais. Kai kuriems kariškių gyvenamiems daugiabučiams, kuriuos aptarnavo „Slavianka“,  net buvo nutrauktas paslaugų tiekimas.   

Kitas valstybės pinigų „įsisavinimo“ būdas – Gynybos ministerijos turto privatizacija. Teigiama, kad tokiu būdu buvo padaryta mažiausiai 3 mlrd. rublių žalos valstybei. 

Iš „Oboronservis“ turimo nekilnojamojo turto buvo išsirenkami rinkai įdomūs objektai, į juos investuojamos ministerijos lėšos, o tada jie parduodami už daug mažesnę nei rinkos kaina sumą. Tokios schemos iliustracija – J.Vasiljevos vadovaujamas Gynybos ministerijos turtinių santykių departamentas perdavė 3 hektarų sklypą Krasnodaro krašte valstybinei įmonei, po to už 300 mln. Gynybos ministerijos rublių pastatė poilsiavietę ir galiausiai pardavė šį objektą tik už 92 mln. rublių.

Dar įdomesnė istorija nutiko su „Oboronservis“ priklausiusiu viešbučiu Maskvoje. Iš pradžių sklypas ir viešbutis buvo parduoti už 600 mln. rublių, nors rinkos kaina buvo pusantro karto didesnė (apie 900 mln. rublių), keli milijonai skirti viešbučio personalo išeitinėms kompensacijoms, o praėjus mėnesiui po sandorio Gynybos ministerija vėl išsinuomojo šį viešbutį iš ką tik jį įsigijusio savininko.

Minimi ir smulkesni Gynybos ministerijos valdininkų „versliukai“. Šiuo metu tiriama, kur dingo kelios dešimtys antikvarinių automobilių iš vieno ministerijos fondo. Įtariama, kad šios retenybės, tarp kurių – pusės milijono JAV dolerių vertės pirmąjį kosmonautą Jurijų Gagariną po Maskvą vežiojęs GAZ-67, galėjo būti išparduotos kolekcininkams.  

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tyrėjai aiškinasi, ar išties A.Serdiukovas ir jo aplinka krovėsi turtus iš skurstančios Rusijos armijos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tyrėjai aiškinasi, ar išties A.Serdiukovas ir jo aplinka krovėsi turtus iš skurstančios Rusijos armijos

Spėjama, kad korupcijos mastai Rusijos gynybos ministerijoje siekia net 0,5 trln. rublių. Kalbėti, kad viskas buvo daroma be ministro A.Serdiukovo žinios, absurdiška. Užėmęs šį postą jis atsivedė, kariškių žodžiais tariant, visą armiją „sugulovių“ ir „amazonių“, tarp kurių minima ir generolus pravirkdyti sugebėdavusi J.Vasiljeva.

Klanų kova?

Kita vertus, abejotina, kad apie Gynybos ministerijoje vykstančius dalykus nebuvo informuotas pats V.Putinas. Interneto verslo leidinio „RBK daily“ šaltiniai tikina, kad kompromituojanti medžiaga apie „Oboronservis“ jau seniai buvo surinkta ir laukta tik ženklo iš viršaus. 

Anot Rusijos opozicijos, visas V.Putino režimas pastatytas ant korupcijos.

Anot Rusijos opozicijos, visas V.Putino režimas pastatytas ant korupcijos, o pats dabartinis prezidentas – turtingiausias šalies žmogus. Todėl patikėti, kad pagaliau V.Putinas liepė tualetuose skandinti ne tik teroristus, bet ir korupciją, labai sunku. Tiesa, kai kurie ekspertai mano, kad taip prezidentas bando truputį sukrėsti primigusį valdžios elitą.

„Tai panašu į Kremliaus bandymą susigrąžinti elito, kurį sukūrė pats V.Putinas, kontrolę“, – radijui „Komersant FM“ teigė „Indem“ fondo vadovas Georgijus Satarovas.

Išties, po A.Serdiukovo nušalinimo prezidento reitingai pakilo. Tačiau netrukus pranešta, kad buvusiam ministrui surasta nauja šilta vieta. Vis dėlto valstybinis koncernas „Rostechnologiji“, kurio vadovo patarėju neva buvo paskirtas A.Serdiukovas, nedrąsiai paneigė šią informaciją.

Kai kurie apžvalgininkai šį Gynybos ministerijoje kilusį korupcijos skandalą  sieja su Kremliaus klanų santykių aiškinimusi. A.Serdiukovas esą pralaimėjo kovą su gynybos sritį kuruojančiu vicepremjeru Dmitrijumi Rogozinu, kuris priešinosi ministro politikai naujausią ginkluotę pirkti iš užsienio.

„D.Rogozinas gali būti susijęs su ataka prieš A.Serdiukovą, bet abejotina, ar jis yra iniciatorius, – „RBK daily“ kalbėjo politologas Stanislavas Belkovskis. – Mano duomenimis, A.Serdiukovu buvo nepatenkinti prezidento administracijos vadovas Sergejus Ivanovas ir buvęs finansų ministras Aleksejus Kudrinas.“

Uošvio kerštas?

Bulvarinis, bet gerai Kremliaus intrigas išmanantis laikraštis „Moskovskij komsomolec“ iškėlė daug paprastesnę A.Serdiukovo karjerą sužlugdžiusio skandalo priežastį. Tai – ministro neištikimybė žmonai. 

Rusijos valdantysis elitas puritoniškumu nepasižymi, netrūksta gandų net apie V.Putino nesantuokinius santykius (pavyzdžiui,  su  buvusia gimnaste Alina Kabajeva). Tačiau A.Serdiukovo atvejis šiek tiek skiriasi.

Mat ministras yra vedęs labai artimo V.Putinui bendražygio ir buvusio premjero Viktoro Zubkovo dukterį Juliją. Pora susipažino studijuodama teisę Sankt Peterburge ir po 2000-aisiais įvykusių vestuvių A.Serdiukovo karjera ėmė kilti kaip ant mielių. 

Beje, studijų metu A.Serdiukovas susipažino ir su J.Vasiljeva, pas kurią jį ir aptiko kratos daryti atėję teisėsaugininkai.  „Moskovskij komsomolec“ šaltinis teigė, jog ministro ir jo pavaldinės romanas buvo ypač karštas, o meilužė net tapo nėščia. Tuomet A.Serdiukovas net sumanė palikti oficialią žmoną. Būtent šis ministro sprendimas neva buvo įvertintas kaip išdavystė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius