Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Košmaras Indijoje: ligoninėse trūksta lovų, deguonies, COVID-19 atvejų skaičiai – tarp blogiausių pasaulyje, nerimą kelia nauja viruso atmaina

Antra didžiausia pagal gyventojų skaičių valstybė išgyvena didžiulę koronaviruso krizę. Indijos koronaviruso užsikrėtimų rekordai lenkia vienas kitą: ketvirtadienį patvirtinta 314 tūkst. užsikrėtimų, penktadienį – 332 tūkst. Per parą nuo šios ligos mirštančiųjų skaičius perlipa 2 tūkst. ribą ir penktadienį jau siekė 2 263. Ir prošvaisčių nesimato, mat Indijos sveikatos sistema griūna – trūksta ne tik lovų ligoninėse, bet ir gyvybiškai svarbaus deguonies. Šalies krematoriumai perpildyti, o laikinomis ligoninėmis tampa net traukinių vagonai. Nerimą kelia ir atrasta nauja viruso atmaina.
Artimųjų gedintys indai
Indija kenčia nuo antrosios koronaviruso bangos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iki šiol Indijoje patvirtinta 16,3 mln. COVID-19 atvejų, nuo viruso mirė 187 tūkst. žmonių. Indija šiuo metu yra antra labiausiai šios infekcijos paveikta šalis pasaulyje – ją lenkia tik Jungtinės Amerikos Valstijos.

Kritiškai trūksta deguonies

Per paskutines kelias dienas ne viena Indijos ligoninė pranešė, kad deguonies nebeturi arba skaičiuoja paskutines jo atsargas.

Žmonės šalyje miršta nesulaukę deguonies, o didžioji dalis intensyviosios terapijos lovų Indijos sostinėje Delyje yra užimtos, rašo BBC.

Naujojo Delio aukščiausiasis teismas trečiadienį Vyriausybei nurodė nukreipti pramonėje naudojamą deguonį į ligonines. „Negalima leisti, kad žmonės ligoninėse mirtų dėl deguonies trūkumo. Maldaukite, skolinkitės, vokite – tai nacionalinio masto ekstremali situacija“, – sakė teisėjai, atsakydami į Naujojo Delio ligoninės peticiją, kuria buvo prašoma teismo įsikišimo, rašo naujienų agentūra AP.

Maldaukite, skolinkitės, vokite – tai nacionalinio masto ekstremali situacija.

Vyriausybė skubina deguonies tanklaivius, kad būtų galima greičiau papildyti ligoninių atsargas.

Indijos sveikatos ministras Harshas Vardhanas ketvirtadienį pareiškė, kad „paklausa ir pasiūla stebimos visą parą“. Tviteryje jis teigė, kad Vyriausybė, siekdama patenkinti eksponentinį paklausos šuolį, padidino deguonies kvotą septynioms labiausiai nukentėjusioms valstijoms.

Trūksta lovų, krematoriumai perpildyti

Karantinas ir griežti draudimai kelia skausmą, baimę ir kančias daugeliui žmonių Naujajame Delyje ir kituose miestuose.

Visoje Indijoje greitosios pagalbos automobiliai skuba iš vienos ligoninės į kitą, bandydami rasti laisvą lovą. O ten, kur mirusiųjų skaičius padidėjo keliais kartais, sielvartaujantys artimieji rikiuojasi prie krematoriumų.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Krematoriumo darbuotojai Indijoje
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Krematoriumo darbuotojai Indijoje

„Kiekvieną dieną sulaukiu daugybės pacientų skambučių, kuriems beviltiškai reikia vietos ligoninėje. Paklausa yra daug didesnė nei pasiūla“, – sakė dr. Sanjay’us Gururajas, gydytojas iš Bengalūre įsikūrusios Shanti ligoninės ir tyrimų centro.

„Stengiuosi kiekvieną dieną rasti lovų pacientams. Nepaprastai apmaudu, kad negaliu jiems padėti. Per pastarąją savaitę trys mano pacientai mirė namuose, nes negalėjo gauti lovų. Kaip gydytojui, tai yra siaubingas jausmas“, – agentūrai AP sakė S.Gururajas.

Utar Pradešo valstijos gyventojas Yogeshas Dixitas anksčiau šią savaitę AP sakė, kad savo negaluojančiam tėvui turėjo nupirkti du deguonies balionus, kurių kiekvienas kainuoja 12 000 rupijų (132 eurų) – tai dvigubai daugiau, nei įprasta kaina. Tai Y.Dixitas privalėjo padaryti, nes valstybinėje Luknau ligoninėje atsargos buvo pasibaigusios.

Jis nusipirko du, „nes gydytojai gali bet kada paprašyti kito deguonies baliono", – sakė jis ir pridūrė, kad turėjo parduoti žmonos papuošalus, kad padengtų išlaidas.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Indijoje kremuojami nuo koronaviruso mirę žmonės
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Indijoje kremuojami nuo koronaviruso mirę žmonės

Pagrindinį Luknau, Utar Pradešo valstijos sostinės, kremavimo centrą sekmadienį pasiekė 200 kūnų.

„Kūnai buvo visur, jie buvo kremuojami ant šaligatvių, skirtų vaikščioti. Niekada gyvenime nebuvo tokio negyvų kūnų srauto“, – AP sakė Shekharas Chakraborty.

Kanpūre, taip pat Utar Pradešo mieste, palei Gango upę buvo įrengtos 35 laikinos platformos kūnams kremuoti.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad iš per dieną pagaminamų 7500 tonų deguonies 6600 tonos skiriamos medicininiam naudojimui.

Ministerija taip pat pranešė, kad 75 traukinių vagonai šalies sostinėje paversti laikinomis ligoninėmis. Taip sukurta 1200 papildomų lovų nuo COVID-19 kenčiantiems ligoniams.

Neramina nauja trigubai mutavusi viruso atmaina

Kamuojama žvėriškos antrosios bangos, Indija susiduria su dar viena grėsme – trigubai mutavusio viruso atmaina. Kiek anksčiau skelbta apie Indijoje atsiradusią dvigubai mutavusią atmainą.

Naująją, trigubai mutavusią koronaviruso atmainą mokslininkai pacientų mėginiuose nustatė keturiose valstijose: Maharaštroje, Delyje, Vakarų Bengalijoje ir Čatisgarche. Mokslininkai ją pavadino „Bengalijos atmaina“ ir sako, kad ji gali būti dar užkrečiamesnė nei dvigubai mutavusi atmaina, apie kurią buvo pranešta anksčiau.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Indija kenčia nuo antrosios viruso bangos
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Indija kenčia nuo antrosios viruso bangos

„Times of India“ kalbėjo su Indijos CSIR-Genomikos ir integruotos biologijos instituto tyrėju Vinodu Scaria, kuris teigė, kad trigubai mutavusi atmaina pavojinga tuo, kad virusas geba prisijungti prie žmogaus ląstelių ir pasislėpti nuo imuninės sistemos.

V.Scarios teigimu naujoji atmaina galėjo išsivystyti iš ankstesnės, dvigubai mutavusios atmainos, dėl kurios, ekspertų teigimu, ir įvyko didžiulis COVID-19 atvejų šuolis šalyje.

Tyrėjas Sreedharas Chinnaswamy'is „Times of India“ teigė, kad šis variantas taip pat turi E484K mutaciją, būdingą tiek Pietų Afrikoje, tiek Brazilijoje aptiktoms atmainoms.

„Kitaip tariant, gali būti, kad nuo šios atmainos neapsaugos net tai, kad anksčiau buvote užkrėstas kitu viruso variantu arba net tai, kad esate paskiepytas“, – sakė S.Chinnaswamy’is.

„Scanpix“/AP nuotr./Artimųjų gedintys indai
„Scanpix“/AP nuotr./Artimųjų gedintys indai

Šalies ligoninėms susiduriant su antrąją koronaviruso banga, lovų ir deguonies trūkumu, ši nauja grėsmė Indijai kelia nerimą.

Pernelyg anksti atsipalaiduota?

„Niekada nemanėme, kad antroji banga mus ištiks taip smarkiai“, – „Economic Times“ rašė Kiranas Mazumdaras Shawas, Indijos sveikatos priežiūros įmonės „Biocon & Biocon Biologics“ vadovas. Tai, kad šalis manė, jog su virusu jau susidorojo, lėmė nenumatytą vaistų, medicinos reikmenų ir lovų ligoninėse trūkumą.

Sveikatos specialistai teigia, kad šalis per greitai sušvelnino saugumo priemones, neteisingai manydama, kad viruso grėsmė išnyko. Buvo leista vykti vestuvėms ir didžiuliams festivaliams, buvo kalbama ir apie gausius politinius mitingus prieš vietos rinkimus, rašo „The Guardian“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Indija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Indija

Indija iki šiol išnaudojo apie 133 mln. vakcinos dozių, daugiausia pasaulyje po JAV ir Kinijos. Vis dėlto, valstybėje, kurioje yra 1,38 mlrd. gyventojų, tai reiškia, kad vos 8 proc. gyventojų gavo bent vieną dozę.

Vyriausybė planavo kitą mėnesį vakcinas pasiūlyti visiems suaugusiesiems. Šiuo metu skiepijami svarbiausių sektorių darbuotojai ir vyresni nei 45 metų žmonės. Tačiau daugelyje valstijų atsargų trūksta, o institutas, Indijoje gaminantis „AstraZeneca“ vakciną, paskelbė, kad sumažina savo gamybos prognozes. Šiuo metu institutas pagamina apie 60-70 milijonų dozių per mėnesį, o gegužę tikėjosi pasiekti 100 milijonų dozių. Vis dėlto, dabar panašu, kad tai pavyks pasiekti tik liepą, rašo „The Guardian“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius