-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kosovas apdovanojo buvusį JAV prezidentą B.Clintoną Laisvės ordinu

Kosovas antradienį įteikė Laisvės ordiną buvusiam JAV prezidentui Billui Clintonui už jo vaidmenį prieš 20 metų užbaigiant tuometę Serbijos provinciją niokojusį karą.
Billas Clintonas ir Hashimas Thaci
Billas Clintonas ir Hashimas Thaci / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kosovo prezidentas Hashimas Thaci, įteikęs apdovanojimą B.Clintonui, padėkojo už jo indėlį paklojant „šios laisvės kertinį akmenį“.

B.Clintonas, buvusi JAV valstybės sekretorė Madeleine Albright ir kiti tarptautinės politikos veikėjai atvyko į Kosovą dalyvauti trečiadienį vyksiančioje ceremonijoje NATO pajėgų dislokavimo 20-ųjų metinių proga. Šis žingsnis padėjo sustabdyti serbų pastangas kruvinomis priemonėmis numalšinti Kosovo albanų nacionalistų sukilimą.

78 dienas trukusi NATO bombardavimų kampanija užbaigė 1998–1999 metų konfliktą, per kurį žuvo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.

„Visuomet didžiuosiuosi faktu, kad buvau Jungtinių Valstijų prezidentas, jums [jo] reikėjo“, – po apdovanojimo ceremonijos sakė B.Clintonas.

B.Clintonas ir M.Albright atliko esminį vaidmenį, kad NATO kampanija būtų patvirtinta. Abu jie prižiūrėjo karui pasibaigus vykusį procesą, per kurį buvo sudaryta Kosovo ir Serbijos taikos sutartis.

Vis dėlto abiejų pusių santykiai tebėra įtempti, o Europos Sąjungos tarpininkaujamos derybos įstrigo. Kosovas 2008 metais paskelbė nepriklausomybę, bet Belgradas jos nepripažįsta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius