-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosta Rikos naujuoju prezidentu išrinktas dešiniųjų pažiūrų R.Chavesas

Kosta Rikos naujuoju prezidentu gegužės 8 dieną bus prisaikdintas sekmadienį vykusius rinkimus laimėjęs dešiniųjų pažiūrų buvęs finansų ministras Rodrigo Chavesas, kurio laukia nelengvas iššūkis vadovauti pastangoms atgaivinti krizės nualintą šalies ekonomiką.
Rodrigo Chavesas
Rodrigo Chavesas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Kosta Rika

Duomenys, gauti suskaičiavus 96 proc. balsų, rodo, kad R.Chavesas beveik 6 procentiniais punktais lenkia buvusį valstybės vadovą centristą Jose Maria Figueresą, pranešė Aukščiausiasis rinkimų teismas (TSE).

„Su didžiausiu nuolankumu priimu šį šventą Kosta Rikos žmonių sprendimą... Šis rezultatas man yra ne medalis ar trofėjus, o didžiulė atsakomybė“, – sakė 60-metis ekonomistas, sostinėje kreipdamasis į savo šalininkų minią.

J.M.Figueresas pasveikino R.Chavesą su pergale ir palinkėjo jam sėkmės.

„Kosta Rika balsavo ir žmonės pareiškė savo valią. Esame demokratai ir gerbiame šį sprendimą“, – sakė 67 metų eksprezidentas.

Rinkimų kampanijos metu dominavo nedarbo ir ekonomikos krizės klausimai, leidę abiem kandidatams išvengti nemalonių klausimų apie jų praeitį, kurioje būta skandalų.

R.Chavesas praeityje buvo perkeltas į žemesnes pareigas dėl seksualinio priekabiavimo, o J.M.Figuereso atžvilgiu buvo atliekamas tyrimas dėl korupcijos.

Tačiau 23 proc. kostarikiečių gyvenant skurde, nedarbui siekiant 14 proc. ir šalyje vis kylant korupcijos skandalams, gyventojams renkant Carloso Alvarado įpėdinį labiausiai rūpėjo ekonomikos klausimai.

Balsavimas vyko „taikiai ir ramiai“, nurodė TSE atstovas spaudai Gustavo Ramonas.

R.Chavesas ateinantį mėnesį prezidento poste pakeis nepopuliarų C. Alvarado ir turės imtis nelengvo uždavinio atgaivinti krizės apimtą ekonomiką.

Kosta Rika dažnai vadinama „laimingiausia“ Lotynų Amerikos šalimi ir giriama už politinį stabilumą, aplinkosaugos politiką ir ekologinį turizmą.

Tačiau gyvybiškai svarbus turizmo sektorius smarkiai nukentėjo nuo koronaviruso pandemijos.

Kosta Rika kartu su Peru 2019 ir 2020 metais fiksavo didžiausią gyventojų užimtumo lygio sumažėjimą tarp regiono šalių.

„Kosta Rikos visuomenė nebuvo skurdi, ją nuskurdino. Kosta Rikos visuomenė nebuvo netolygi, ją padarė netolygia“, – sakė R.Chavesas, sekmadienį vidurdienį atidavęs balsą vienoje iš sostinės mokyklų.

J.M.Figueresas prezidento pareigas ėjo 1994–1998 metais.

Prezidento poste dirbęs jo tėvas Jose 1948 metais panaikino kariuomenę.

„Turime galimybių kurti darbo vietas, kurių dabar labiausiai trūksta, ir skatinti ekonomikos augimą“, – sakė J.M.Figueresas.

J.M.Figueresas pirmajame rinkimų ture vasario 6 dieną tarp 25 kandidatų užėmė pirmą vietą, gavęs 27,3 proc. balsų. R.Chavesas liko antras su 16,8 proc. balsų. Pergalei jau pirmajame rinkimų ture reikėjo surinkti ne mažiau kaip 40 proc. balsų.

„Neteisingai suprasti“ juokai

Abu politikai prasimušė į antrąjį rinkimų turą nepaisant praeities skandalų šešėlio.

R.Chavesas, šešis mėnesius dirbęs finansų ministru kadenciją baigiančioje vyriausybėje, buvo atsidūręs tyrėjų taikiklyje dėl kelių moterų pateiktų skundų, kad jis prie jų seksualiai priekabiavo, kai užėmė aukštą postą Pasaulio banke, kuriame dirbo iš viso tris dešimtmečius.

R.Chavesas buvo perkeltas į žemesnes pareigas, tačiau išvengė atleidimo iš darbo. Savo elgesį jis vadino juokais, kurie buvo „neteisingai suprasti dėl kultūrinių skirtumų“.

Nacionalinei išvadavimo partijai (PLN) atstovaujančio J.M.Figuereso atžvilgiu buvo atliekamas tyrimas dėl įtarimų, kad jis gavo 900 tūkst. JAV dolerių (814,3 tūkst. eurų) iš inžinerijos įmonės „Alcatel“, kuri prisipažino papirkinėjusi pareigūnus.

Eksprezidentas, tuo laikotarpiu dirbęs užsienyje Pasaulio ekonomikos forumo vykdomuoju direktoriumi, 2004 metais atsisakė duoti parodymus toje byloje ir į Kosta Riką sugrįžo tik 2011-aisiais, kai ikiteisminis tyrimas jau buvo nutrauktas dėl senaties.

R.Chavesas savo ketverių metų kadenciją pradės gegužės 8 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius