-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovo 11-osios proga ES ambasadorius Vygaudas Ušackas aplankė Lietuvos karius Gore (nuotraukos)

Kovo 11-osios – Nepriklausomybės atkūrimo dienos proga – Europos Sąjungos ambasadorius Afganistane Vygaudas Ušackas kartu su Lietuvos ir Lenkijos diplomatiniais atstovais Valteriu Baliukoniu bei Maciejumi Langu apsilankė Čagčarane. Su svečiais susitikęs Goro provincijos gubernatorius tvirtino, kad Lietuvos vadovaujama Provincijos atkūrimo grupė dirba bene geriausiai iš visų PAG Afganistane.
VygaudasUšackas ir Goro gubernatorius Abdullah Heiwadas
VygaudasUšackas ir Goro gubernatorius Abdullah Heiwadas / Eglės Digrytės nuotr.

Kaip rašoma ambasadoriaus atstovės spaudai pranešime, sveikindamas karius V. Ušackas teigė, jog jie tęsia tai, ką Lietuvos žmonės darė prieš daugiau nei du dešimtmečius. „Galima tik didžiuotis, kad Lietuvos vardas rašomas didžiosiomis raidėmis ES ir NATO“, – sakė jis. Lenkijos ambasadorius, trumpą sveikinimą pasakęs lietuviškai ir pabaigęs jį žodžiais apie „Lietuvos ir Lenkijos tradicijas“, sulaukė ovacijų.

Lietuvos, kitų šalių ir ES pagalba padeda stiprinti saugumą provincijoje, vykdyti reintegraciją, o paprastiems žmonėms – užsiimti verslu ir užsidirbti pragyvenimui, tvirtino Dr. Abdullah Heiwadas, kuris Goro provincijos gubernatoriumi tapo praėjusių metų pabaigoje. „Mes nuolat girdime, kad PAG ir tarptautinė bendruomenė nepakankamai stengiasi Afganistano labui. Nenorėčiau su tuo sutikti. Lietuva daro daug ką. Kažin ar kita kuri nors PAG dirba daugiau savo provincijose“, – tvirtino gubernatorius.

„Lietuviai neturi gilių kišenių, bet turi didelę širdį“, – savo ruožtu pažymėjo ES ambasadorius, kuris Čagčarane lankėsi dar būdamas Lietuvos užsienio reikalų ministru ir kvietė kitas šalis skirti lėšų provincijos atkūrimui. Graikija pažadėjo paremti provincijos ligoninės rekonstrukciją, Japonija finansuos Policijos mokymo centro statybą.

Svečiai Čagčarane bendravo ne tik su kariais, bet ir su PAG civilinio elemento, EUPOL (ES policijos misijos Afganistane), POMLT (Policijos operacijų mokymo ir sąveikos grupės) ir USAID (JAV tarptautinio vystymo agentūros) atstovais. Kariai ir diplomatai pristatė saugumo situaciją ir kovotojų reintegracijos procesą provincijoje, Lietuvos finansuojamus projektus (vaikų centro statybą, provincijos ligoninės rekonstrukciją, gatvių asfaltavimą, teisėsaugos sektoriaus ir valstybės tarnautojų gebėjimų stiprinimą).

Goras yra viena mažiausiai išsivysčiusių ir labiausiai izoliuotų provincijų Afganistane. Provincijos ekonomika iš esmės pagrįsta primityviais ūkininkavimo metodais, du trečdaliai darbingų žmonių neturi darbo arba gauna menkas pajamas, beveik tiek pat gyvena žemiau skurdo ribos. Apie 80 proc. provincijos gyventojų yra neraštingi, trūksta apie 300 mokyklų pastatų, kelių sistema neišvystyta. Valdžios, teisėsaugos ir teisėtvarkos institucijoms trūksta gebėjimų savarankiškai planuoti ir teikti esmines paslaugas, rengti vystymo planus, pritraukti fondų ir programų lėšas, administruoti projektus.

2006-2010 m. vystomojo bendradarbiavimo projektams Afganistane Lietuva skyrė 14,3 mln. Lt, už kuriuos buvo įgyvendinti 108 projektai. Šiemet žadama stiprinti administracinius vietos valdžios ir NVO gebėjimus, skirti paramą ekonominiam ir socialiniam vystymui, sveikatos apsaugai, švietimui, kaimo plėtrai, skatinti moterų socialinį aktyvumą ir profesinį mokymą.

ES provincijoje įgyvendina dešimt projektų, kurių apimtis viršija 10 mln. eurų. Daugiau nei pusė šios sumos – beveik 5,3 mln. eurų – numatyta projektui, kuriuo siekiama užtikrinti bazines sveikatos priežiūros paslaugas. Smulkiesiems ūkininkams skirtas projektas padeda stiprinti sodininkystę. Kiti projektai skirti maisto kokybei gerinti, atsigauti gyvulininkystei, teikti veterinarinę pagalbą, provincijos sveikatos apsaugos įstaigas aprūpinti interneto ryšiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius