-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kreiseryje „Moskva“ buvusio kario mama: visi vadai išsigelbėjo, o šauktiniai liko laive

Nors Rusija iki šiol neskelbia apie jos karių, buvusių kariniame laive „Moskva“, likimą, jų tėvams pranešama, kad jie dingo be žinios. Leidinys „Nastojaščeje vremia“ išsiaiškino dar vieno šauktinio, buvusio kreiseryje, vardą ir pasikalbėjo su jo šeima.
Karo laivas „Moskva“
Karo laivas „Moskva“ / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Kiek tiksliai buvo karių kreiseryje „Moskva“, nėra žinoma, tačiau skelbiama, kad jų galėjo būti maždaug 500. Kremliui pripažinus, kad jis nuskendo, apie jo įgulos likimą kalbama nedaug.

Maskva aiškina, kad jie visi išsigelbėjo. Tačiau laive buvusių karių artimiesiems pranešama, kad jie dingo be žinios.

Vienas tokių – Sergejus Grudininas, kuriam buvo 21 metai. Jis kilęs iš Amūro srities Blagoveščensko miesto, kuris yra už devynių tūkstančių kilometrų nuo Ukrainos.

„Nastojaščeje vremia“ korespondentas Timofejus Rožanskis kalbėjosi su jūreivio motina Tamara Grudinina.

„Išsiuntėme trumpąją žinutę su sūnaus duomenimis, gavome atsakymą: „Jūsų sūnus dingo, atsiprašome". Kaip taip gali būti? Mes patikėjome jums savo sūnų. Klausėme, kaip tai galėjo įvykti. Tačiau išgirdome tik „atsiprašome, jų yra daug“.

Tada paskambino mūsų Seriožos vadas. Jis pasakė, kad kai prasidėjo gaisras laive, juos bandė išvesti. Stovėjo eilėje, tačiau išvesti jų nepavyko. Serioža ir dar keli vaikinai liko ten“, – pasakojo T.Grudinina.

Ji tikina pokalbio metu sužinojusi, esą visi kreiseryje buvę vadai išsigelbėjo, o šauktiniai liko skęstančiame laive. Tiesa, iš pradžių jai dar buvo žadama, kad išgelbėti jos sūnų ir kitus šauktinius galimybė yra. Rusijos gynybos ministerija taip pat ramino šeimą, esą viskas yra gerai.

T.Grudinina: apie karą Serioža nekalbėjo, tik kartojo „viskas gerai“. Visada mus ramino, kad viskas gerai, sugrįš namo. Ar aš suvokiau, kad iš tarnybos jis pateko į karą? Žinote, ne.

„Mums paskambino iš Gynybos ministerijos ir pasakė, kad viskas gerai, mūsų sūnus gyvas ir sveikas. Skambinu jiems kasdien“, – pasakojo moteris.

Pasak „Nastojaščeje vremia“ žurnalistų, Sergejus, kaip ir jo kolegos šauktiniai, neketino pasirašyti kontrakto su šalies kariuomene.

Kreiseris Moskva
Kreiseris Moskva

„Kai jam skambinau paskutinį kartą balandžio 10 dieną, sakiau, kad tik nepasirašytų kontrakto. Jis ir pats to nenorėjo. Jis jau norėjo namo. Tikrai nepasirašė jokio kontrakto.

Apie karą Serioža nekalbėjo, tik kartojo „viskas gerai“. Visada mus ramino, kad viskas gerai, sugrįš namo. Ar aš suvokiau, kad iš tarnybos jis pateko į karą? Žinote, ne“, – tikino T.Grudinina.

Ji buvo įsitikinusi, kad Sergejus nedalyvaus „specialioje operacijoje“ Ukrainoje ir todėl nebandė jo susigrąžinti namo.

„Nebandžiau. Mums sakė, kad „Moskva“ nedalyvauja karo veiksmuose. Be to, visur buvo rašoma, kad šauktiniai nedalyvauja operacijoje. Todėl ir nebandžiau jo ištraukti. Jei būčiau žinojus, būčiau bandžiusi.

Nežinau, kas teisus, o kas kaltas. Bet kuriuo atveju karas arba speciali operacija yra blogai. Atvirai pasakysiu, nežinau, kas ten vyksta“, – tikino moteris.

Sergejus Grudininas yra šeštasis kreiserio „Moskva“ įgulos narys, kuris laikomas dingusiu be žinios ir kurio tapatybę pavyko nustatyti. Pasak leidinio „Meduza“, 37 kreiserio „Moskva“ įgulos nariai žuvo, 100 buvo sužeisti, o dingusiųjų be žinios skaičius nėra žinomas.

Pasak Kremliaus, balandžio 13 dieną kreiseryje „Moskva“ kilo gaisras, tempiamas į Sevastopolio uostą jis nuskendo. Tačiau Ukraina teigia, kad laivą paskandino į jį paleistos ukrainiečių raketos „Neptun“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius