Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 27 /16:24

Kremliaus draugas Europoje Milošas Zemanas perrinktas Čekijos prezidentu

Čekijoje šeštadienį baigėsi balsavimas antrajame prezidento rinkimų rate. Balsavimo rezultatai parodė, kad prieš imigrantus nusistatęs dabartinis šalies vadovas Milošas Zemanas liks dirbti antrą kadenciją.
Milošas Zemanas
Milošas Zemanas / „Scanpix“/AP nuotr.

Čekijos naujienų portalas idnes.cz paskelbė, kad suskaičiavus balsus 75,46 proc. balsalapių paaiškėjo, jog už M.Zemaną atiduota 53,83 proc. balsų. Jo varžovas, buvęs Mokslų akademijos vadovas, proeuropinių pažiūrų Jiri Drahošas, tuo metu turėjo 46,16 proc. balsų.

Vėliau M.Zemano persvara sumažėjo, tačiau J.Drahošo pergalei balsų nepakako.

Remiantis oficialiais duomenimis, gautais suskaičiavus 99,32 proc. balsų, už M.Zemaną balsavo 51,55 proc. rinkėjų. Jo varžovas, buvęs Mokslų akademijos vadovas, proeuropinių pažiūrų J.Drahošas gavo 48,44 proc. rinkėjų balsų.

Rinkėjų aktyvumas antrajame rate buvo 66,48 proc., nurodė rinkimų komisija.

73 metų M.Zemanas, buvęs kairiosios pakraipos vyriausybės vadovas, buvo išrinktas 2013 metais per pirmuosius tiesioginius Čekijos prezidento rinkimus. Nuo tada jo vadovavimas priešino šalies visuomenę savo prorusiškomis pažiūromis ir raginimais siekti glaudesnių ryšių su Kinija.

68 metų J.Drahošas, politikos naujokas, laikomas labiau orientuotu į Vakarus.

Sausio 12–13 dienomis vykusiame pirmajame rinkimų ture varžėsi iš viso devyni kandidatai. Griežtai antimusulmoniškų pažiūrų M.Zemanas pirmajame ture užėmė pirmą vietą, surinkęs 38,56 proc. balsų. Jo pagrindinis konkurentas I. Drahošas gavo 26,6 proc. balsų.

Antrojo rinkimų rato balsavimas prasidėjo penktadienį ir buvo tęsiamas šeštadienį nuo 8 val. iki 14 val. vietos (9–15 val. Lietuvos) laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius