-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremliaus galvos skausmas: kaip paskiepyti šalį, kuri nepasitiki vakcinomis?

Rusijos sostinėje Maskvoje nuo trečiadienio paskelbtas privalomas skiepijimas paslaugų sektoriaus darbuotojams. Tokių priemonių imamasi dėl, mero Sergejaus Sobianino žodžiais, naujų COVID-19 atvejų „milžiniškos dinamikos“. Banga vėl kyla, žinoma, dėl to, kad rusai nesiskiepija, o tai valdžiai reiškia sudėtingą dilemą – kaip vakcinuoti žmones, kurie nepasitiki vakcinomis?
Skiepijimas nuo koronaviruso Rusijoje
Skiepijimas nuo koronaviruso Rusijoje / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Kaip rašo „The Moscow Times“, birželio 16-osios rytą maskvietiško kavinių tinklo „Skuratov“ darbuotojai sulaukė žinios: arba pasiskiepijate nuo koronaviruso, arba netenkate darbo.

„Mums vadovybė pranešė, kad turime susiplanuoti vakcinaciją. Daugelis mano bendradarbių tikrai pasiskiepys“, – teigė 23-ejų barista Maša Zubrilina.

Vėliau tą pačią dieną S.Sobianinas paskelbė, kad valstybei, miestui ar paslaugų sektoriuje dirbantys maskviečiai ne šiaip galės, o privalės pasiskiepyti.

Taip siekiama reaguoti į greitai prastėjančią situaciją – Maskvoje ir kitur vėl fiksuojama daug užsikrėtimų koronavirusu. Tiek daug, kad didesnio sergamumo Rusija nematė nuo praėjusių metų gruodžio, o S.Sobianinas penktadienį dar ir pridūrė, jog daugelis atvejų yra susiję su užkrečiamesne atmaina – Delta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Sobianinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Sobianinas

Prastus rodiklius lemia vienas iškalbingas statistinis faktas. Maskvoje vakcina – rusiška „Sputnik V“ – visiškai laisvai prieinama jau nuo pernai gruodžio, bet nuo COVID-19 pasiskiepijo tik apie 13 proc. miestiečių.

Nedrįsta skelbti karantiną

„Tai nėra idealu, norėčiau, kad galėtume rinktis, ką daryti. Bet situacija tikrai bloga – daug mano draugų susirgo“, – pripažino M.Zubrilina, kuri teigė pasiskiepysianti kitą savaitę.

Kaip nurodė S.Sobianinas, verslai turi pasirūpinti, kad mažiausiai 60 proc. jų darbuotojų pasiskiepytų nuo COVID-19.

Jau paskaičiuota, kad įsakas kol kas liečia maždaug 2 mln. žmonių, be to, privalomas skiepijimas jau įvedamas ir kituose Rusijos regionuose – nors nauja apklausa ketvirtadienį paliudijo, jog daugiau nei 60 proc. rusų tokiai praktikai nepritaria.

Maskvoje padėtis išties bloga. Nors Europoje ir Šiaurės Amerikoje pandemija slopsta, nes užtektinai žmonių skiepijasi nuo koronaviruso, Rusijoje atvejų kasdien daugėja taip, kaip pernai per protrūkio piką. Sostinėje jau trūksta vietų ligoninėse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Maskvos ligoninėse jau pradeda trūkti vietų
AFP/„Scanpix“ nuotr./Maskvos ligoninėse jau pradeda trūkti vietų

Ekspertai teigia, kad prastą situaciją nulemia Rusijos gyventojų skeptiškumas vakcinų atžvilgiu. Negana to, atkreipiamas dėmesys į valdžios pasyvumą – pernai vasarą panaikinus viešojo gyvenimo ribojimus šį pavasarį neskubėta skelbti naujų suvaržymų.

„Tai, kas dabar vyksta, horizonte matėsi jau kurį laiką, – teigė epidemiologas Vasilijus Vlasovas. – Valdžia prisidirbo ir dabar panikuoja. Reikia skiepų, bet jų poveikis pasijus tik po 2-3 savaičių. Reikia kuo greičiau skelbti karantiną, bet to daryti nenorima.“

Maskvoje – atmaina Delta

S.Sobianinas penktadienį jau patvirtino, kad Maskvoje siautėja užkrečiamesnė koronaviruso atmaina Delta – ją suvaldyti kur kas sunkiau.

Pagrindinės Rusijos sostinės COVID-19 ligoninės vyriausiasis daktaras Denisas Procenka jau praėjusią savaitę tvirtino pastebėjęs, kad pacientams nepadeda gydymas, kuris buvo efektyvus per ankstesnes koronaviruso bangas. Tai, jo manymu, reiškia, kad mieste aktyvi mutavusi viruso atmaina.

Imago / Scanpix nuotr./COVID-19 atmaina Delta
Imago / Scanpix nuotr./COVID-19 atmaina Delta

Beje, verslininkai privalomo skiepijimo tvarką pasveikino, nors ir atsargiai. Jie supranta, kad bus atsakingi už darbuotojų vakcinaciją, bet žino, jog tik skiepais bus galima išvengti naujo ir brangaus karantino.

„Mirčių skaičius Rusijoje auga. Reikia apsaugoti žmones nuo šio nepaprastai pavojingo viruso, – teigė restoranų savininkė Alesa Romanova. – Mes savo darbuotojus paskiepysime kaip įmanoma greičiau – tai bus privaloma.“

Verslininkai supranta, kad bus atsakingi už darbuotojų vakcinaciją, bet žino, jog tik skiepais bus galima išvengti naujo ir brangaus karantino.

Aišku, svarbu pripažinti faktą, kad ne pasiūla, o paklausa šiuo metu svarbi – rusai nenori skiepytis. Iškalbingas pavyzdys – greitojo maisto restoranai „Teremok“.

Jų savininkas Michailas Gončarovas atskleidė, kad vos 15 proc. iš 2 tūkst. restoranų darbuotojų Maskvoje kol kas paskiepyti nuo COVID-19. Be to, tik trečdalis jų nusiteikę atraitoti marškinius artimiausioje ateityje.

Tai reiškia, kad M.Gončarovas turės įtikinti skiepytis dar apie 200 žmonių – kitaip neperlips nustatytos 60 proc. ribos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Skiepijimas nuo koronaviruso Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Skiepijimas nuo koronaviruso Rusijoje

„Paprastus žmones tereikia stumtelėti. Bet aš tikiu, kad visi, kurie nori dirbti restoranuose, turėtų būti paskiepyti“, – mano verslininkas.

Storas botagas, nė vieno meduolio

Tiesa, kai kurie stebėtojai įžvelgia, kad privalomu skiepijimu visos Rusijos valdžia tiesiog nusipurto atsakomybę už epidemijos kontrolę. Analitikė Tatjana Stanovaja mano, kad karalius nuogas – kad jokios puikios strategijos, kaip įveikti COVID-19, Rusija neturi.

T.Stanovaja priminė, kad gegužės 27-ąją pats V.Putinas teigė, jog privalomas skiepijimas būtų „nepraktiškas ir neįmanomas“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vladimiras Putinas

„O dabar federalinė valdžia stumia atsakomybę regionams, kurie savo ruožtu permeta ją verslui“, – sakė analitikė, priminusi, kad dabar Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas jau ramiu veidu aiškina, esą ne Kremlius ir ne vyriausybė, o gubernatoriai atsakingi už piliečių skiepijimą.

Kai kurie verslininkai ne tokie romūs. Jie skundžiasi dėl prarandamų pajamų, priverstinių užsidarymo, komendanto valandų, o svarbiausia – nepakankamos vyriausybės paramos. Klausiama, kodėl padedama ne smulkesniam verslui, o didžiausioms ir dažniausiai valstybės kontroliuojamoms įmonėms.

Verslams, kurie iki liepos 15 dienos nepasirūpins 60 proc. darbuotojų vakcinacija, grasinama 1 mln. rublių (11,8 tūkst. eurų) dydžio baudomis arba, žinoma, priverstiniu uždarymu.

„Aš pasisakau už skiepijimą, bet verslininkams reikia toliau dirbti, – tvirtino Rusijos verslininkų judėjimo vadovas Andrejus Kovaliovas. – Visiškai niekas nekalba apie papildomą paramą verslams.“

Pasak A.Kovaliovo, valdžia galėtų ne tik mojuoti botagais, bet padalinti meduolių – pavyzdžiui, už skiepą nemokamai dalinti metro korteles ar tiesiog duoti grynųjų.

Kol kas verslams, kurie iki liepos 15 dienos nepasirūpins 60 proc. darbuotojų vakcinacija, grasinama 1 mln. rublių (11,8 tūkst. eurų) dydžio baudomis arba, žinoma, priverstiniu uždarymu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Skiepijimas nuo koronaviruso Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Skiepijimas nuo koronaviruso Rusijoje

Tikslą pasiekti bent jau Maskvoje nelengva ir dėl to, kad mieste dirba labai daug migrantų – pavyzdžiui, kurjeriais ar taksistais. O migrantai negali skiepytis nemokamose valstybinėse klinikose.

Jau trimitavo apie pergalę

„Galiausiai mes jau pralaimėjome kovą su dezinformacija internete – su visais tais mitais apie Billą Gatesą, mikroschemas, šalutinius skiepijimosi efektus“, – pridūrė A.Kovaliovas.

Vasarį viena apklausa parodė, kad 64 proc. rusų tiki, jog koronavirusas yra žmonių sukurtas biologinis ginklas. O parduotuvėje kasininke dirbanti Galina dabar neslepia: „Aš kategoriškai pasisakau prieš vakcinas. Jos kenkia vaisingumui. Man nereikia. Mano organizmas pakankamai stiprus ir apsigins.“

Kadangi vakcinomis abejoja tiek daug žmonių, perėjimas prie privalomo skiepijimo Kremliui rizikingas politine prasme – juk rugsėjį laukia Valstybės Dūmos rinkimai, o rinkėjus galima labai lengvai suerzinti.

„Twitter“ nuotr./Tatjana Stanovaja
„Twitter“ nuotr./Tatjana Stanovaja

Visgi T.Stanovaja teigia, kad šis žingsnis ne tiek reiškia riziką V.Putino režimui, kiek yra niūrus viso tvarkymosi su pandemija įvertinimas – juk pastarosiomis savaitėmis daugybė aukšto rango pareigūnų vienas po kito skelbė pergalę kovoje su virusu.

„Ilgą laiką Kremlius aiškino, kad nugalėjo pandemiją. Dabar daktarai puola į paniką ir valdžia negali nereaguoti. Tuo pat metu žmonės skiepytis nenori, tad valdžiai būtina surasti balansą“, – svarstė T.Stanovaja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius