Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija artėja totalitarizmo link: Vladimiro Putino planuose – KGB atgaivinimas

Rusijos dienraštis „Kommersant“ paskelbė apie Kremliaus planus atkurti Josifo Stalino valdymo metus menančią valstybės saugumo ministeriją (MGB), kuri po jo mirties buvo pervadinta KGB.
V. Putino ir D. Medvedevo atostogos su žvejais Novgorodo regione
V.Putino ir D.Medvedevo atostogos su žvejais Novgorodo regione / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anoniminiai šaltiniai žurnalistams patvirtino, kad toks KGB atgaivinimo planas išties svarstomas Kremliaus koridoriuose.

„Manau, kad tai vienas iš projektų, kuris atsirado ant prezidento darbo stalo, nes idėja apie slaptųjų tarnybų suvienijimą ir jų galios auginimą sklando jau seniai“, – teigė tyrimų portalo agentura.ru įkūrėjas ir redaktorius Andrejus Soldatovas.

Manoma, kad tokios ministerijos įkūrimas turėtų padėti išvengti korupcijos ir piktnaudžiavimo galia pačių tarnybų viduje.

Liepos mėnesį Federalinė saugumo tarnyba (FST) atliko kratas Rusijos tyrimų komitete, kurių metu sulaikė kai kuriuos šio komiteto pareigūnus, įtariamus kyšių ėmimu.

KGB sugrįžimas?

„Kommersant“ teigimu, reforma būtų atliekama prieš 2018 metų prezidento rinkimus. Naujoji Valstybės saugumo ministerija būtų formuojama FST pagrindu, prijungiant Užsienio žvalgybos tarnybą (SVR) ir Federalinę apsaugos tarnybą (FSO).

Sakoma, kad agentūra savo funkcijomis primintų KGB, kurioje Vladimiras Putinas tarnavo nuo 1975 iki 1990 metų.

„Iš esmės tai senos gvardijos subūrimo pavyzdys“, – sakė Prahos tarptautinių santykių instituto tyrėjas Markas Galeotti. „Pasiūlyme pabrėžiama, kad prezidento apsaugos tarnyba nebūtų įtraukta, bet iš esmės tai visais aspektais yra grįžimas prie KGB“, – darė išvadą jis.

Valstybės saugumo ministerija užsiimtų ne tik stambiausių bylų tyrimu, bet ir teisėsaugos tyrimų priežiūra. Be to, ji prižiūrėtų korupcijos sistemos viduje tyrimą.

Valstybės saugumo ministerija užsiimtų ne tik stambiausių bylų tyrimu, bet ir teisėsaugos tyrimų priežiūra. Be to, ji prižiūrėtų korupcijos sistemos viduje tyrimą.

Naujienos apie tokios ministerijos kūrimą seka po balandžio mėnesio pranešimų apie Nacionalinės gvardijos atkūrimą. Ši gvardija suvienijo vidaus reikalų ministerijai pavaldžius specialiųjų pajėgų pareigūnus, OMON riaušių policiją, SOBR specialiąsias pajėgas.

Balandžio mėnesį Federalinė migracijos tarnyba ir Federalinė narkotikų kontrolės tarnyba buvo prijungtos prie Vidaus reikalų ministerijos.

„Anksčiau Putinas tikėjo idėja, kad tarnybų turi būti daug, kad jos netgi persidengtų savo funkcijomis. Tai verstų jas konkuruoti tarpusavyje, o tuo pačiu likti sąžiningomis“, – teigė M.Galeotti.

„Dabar mes matome, kad naudojamas kitas valdymo modelis, kuriamos superagentūros, kurias valdo žmonės, kuriais Putinas pasitiki. Tai dėl jo nerimo dėl elito“, – svarstė ekspertas.

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Galios monopolizavimas

Rusiškoji Federalinio tyrimų biuro (FTB) versija – Tyrimų komitetas užsitraukė Kremliaus nemalonę. Manoma, kad jo funkcijos bus primestos Generalinei prokuratūrai, o komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas nušalintas nuo pareigų.

Buvęs KGB pulkininkas, o dabar liberalių pažiūrų Kremliaus atstumtas politinis veikėjas Genadijus Gudkovas teigė, jog pasitiki „Kommersant“ šaltinių duomenimis ir mano, kad Kremlius išties stengiasi sutelkti visas galios struktūras vienose rankose.

Akivaizdu, kad šalis nuo autoritarinės sistemos grimzta į totalitarinę. Tai nutiko šią, rinkimų naktį, – po paskelbtos „Vieningosios Rusijos“ pergalės teigė G.Gudkovas.

„Manau, kad šios naujienos išties tikėtinos. Akivaizdu, kad šalis nuo autoritarinės sistemos grimzta į totalitarinę. Tai nutiko šią, rinkimų naktį“, – po paskelbtos „Vieningosios Rusijos“ pergalės teigė G.Gudkovas.

Po rugsėjo 18-osios rinkimų V.Putino „Vieningoji Rusija“ Dūmoje gavo 76 proc. balsų, o tai reiškia, kad turės konstitucinę daugumą ir galės nevaržomai keisti pagrindinį valstybės įstatymą.

Jei visgi tokia reforma įvyks ir Valstybės saugumo ministerija bus atkurta, teks atleisti šimtus darbuotojų, kuriems teks išmokėti milijardus rublių išeitinių kompensacijų, dar labiau prislėgsiančių ir taip tuštėjantį šalies biudžetą.

M.Galeotti teigimu, toks galios struktūrų apvienijimas gali atsigręžti prieš patį V.Putiną, nes daugelis pareigūnų pradės maištauti dėl prarandamų pareigų. Jis priminė, kad komunistų partija labai atsargiai kontroliavo KGB.

„Dabar nebėra tokių institucijų. Nebus jokių kitų galios svertų, išskyrus kariuomenę, kurią Putinas galės panaudoti, kad suvaldytų valstybės saugumo ministeriją“, – sakė M.Galeotti.

„Antra, viena didžiausių Putino bėdų dabar – žmonės jam sako tai, ką jis nori girdėti. Manau, kad agentūrų skaičiaus mažinimas tik dar labiau politizuos žvalgybą“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius