Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremliaus ruporu laikoma RT registruosis JAV kaip užsienio agentas, bet kreipsis į teismą

Kremliaus finansuojama televizija RT, dar žinoma kaip „Russia Today“, pranešė, kad registruosis kaip Jungtinėse Valstijose dirbantis „užsienio agentas“, tačiau apskųs teismui tokį Teisingumo departamento reikalavimą.
RT
Kremliaus ruporu laikoma RT registruosis JAV kaip užsienio agentas, bet kreipsis į teismą / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Televizija ketvirtadienį pranešė, kad Teisingumo departamentas nurodė jai iki pirmadienio užsiregistruoti „užsienio agentu“. Departamentas įspėjo, kad jei televizija nepaklus šiam nurodymui, jos vadovė bus areštuota, o sąskaitos – įšaldytos.

RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian JAV pateiktą ultimatumą pavadino „kanibališku“ ir pareiškė, kad televizija paklus šiam reikalavimui, tačiau kreipsis dėl jo į teismą.

„Mes manome, kad šis reikalavimas ne tik prieštarauja įstatymui – ką įrodysime teisme, jis taip pat yra diskriminacinio pobūdžio ir kertasi su demokratijos bei žodžio laisvės principais“, – sakė M.Simonian.

„Jis atima iš mūsų galimybę sąžiningai konkuruoti su kitais tarptautiniais kanalais, kurie nėra registravęsi kaip užsienio agentai“, – pažymėjo RT vyriausioji redaktorė.

M.Simonian: „Jis atima iš mūsų galimybę sąžiningai konkuruoti su kitais tarptautiniais kanalais, kurie nėra registravęsi kaip užsienio agentai.“

M.Simonian sakė, jog RT paklus reikalavimui, kad jos sąskaitos nebūtų įšaldytos ir televizija galėtų toliau transliuoti Jungtinėse Valstijose.

„JAV Teisingumo departamentas pateikė kanibališką galutinį terminą – iki pirmadienio“, – parašė ji ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“.

„Ar užuodžiate laisvę?“ – pridūrė ji sarkastiškai.

Vašingtonas laiko RT Maskvos propagandos ruporu ir paprašė televizijos užsiregistruoti pagal Užsienio agentų registracijos aktą. Šis aktas yra skirtas užsienio šalių politiniams interesams atstovaujantiems teisininkams ir lobistams.

„Scanpix“ nuotr./RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian
„Scanpix“ nuotr./RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian

Maskvoje įsikūręs transliuotojas yra minimas tyrimuose dėl numanomo Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

Televizija RT į tyrėjų akiratį pateko dėl jos ryšių su susikompromitavusiu buvusiu prezidento Donaldo Trumpo nacionalinio saugumo patarėju Michaelu Flynnu.

M.Flynnas, buvęs JAV karinės žvalgybos vadovas, gavo daugiau kaip 33 tūkst. dolerių (30 tūkst. eurų), kad dalyvautų iškilmingame RT renginyje 2015 metų gruodį, kurio metu sėdėjo prie stalo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas

Sausio mėnesį paskelbtoje JAV žvalgybos ataskaitoje apie Rusijos kišimąsi į rinkimus televizija RT yra įvardinta kaip „pagrindinis Kremliaus tarptautinės propagandos ruporas“.

Užsienio agentų registracijos aktas (Foreign Agents Registration Act, FARA) Jungtinėse Valstijose buvo priimtas 1938 metais ir buvo skirtas kovai su nacistine propaganda Antrojo pasaulinio karo išvakarėse. Dabar jis yra naudojamas siekiant išsiaiškinti, kas Vašingtone dirba užsienio vyriausybėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius