Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremliaus šešėlis nesitraukia: D.Trumpo generaliniu prokuroru pasirinktas J.Sessionsas nuslėpė tiesą apie kontaktus su Rusija

Tiesos nuslėpimas – irgi melas. Vadinasi, JAV prezidento Donaldo Trumpo šalies generaliniu prokuroru pasirinktas Jeffas Sessionas, atsakydamas į Kongreso narių klausimus, melavo, neatskleisdamas, kad bendravo su Rusijos ambasadoriumi Vašingtone dar per prezidento rinkimų kampaniją, rašo „The Washington Post“.
JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas
JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dabar JAV valdžia patvirtino, kad tokių kontaktų būta. Konkrečiai – tarp tuo metu Alabamai atstovavusio senatoriaus J.Sessionso ir Rusijos ambasadoriaus Sergejaus Kisliako.

Sausį, kai J.Sessionso kandidatūra buvo tvirtinama Senate, jis apie pokalbius su S.Kisliaku nutylėjo, o dabar tikina, kad „niekada nesusitiko su kokiais nors Rusijos pareigūnais aptarti kampanijos reikalų“.

Tirs Rusijos kišimąsi

Žinia apie J.Sessionso ir S.Kisliako pokalbius skelbiama kaip tik tokiu metu, kai Atstovų Rūmų žvalgybos komitetas pagaliau sutiko pradėti tirti įtariamą Rusijos kišimąsi į pernykščius JAV prezidento rinkimus.

Demokratai jau ragina J.Sessionsą nusišalinti nuo Federalinio tyrimų biuro (FTB) vykdomo tyrimo.

Komiteto demokratai tokio tyrimo troško jau seniai, o dabar jį atverti sutiko ir respublikonai. Komiteto nariai patvirtino, kad bus analizuojami įtariami D.Trumpo kampanijos komandos ir Rusijos pareigūnų kontaktai.

O naujieną apie J.Sessionso ir S.Kisliako bendravimą įtakingiausi Demokratų partijos nariai pasitiko tikru įsiūčiu. Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderė Nancy Pelosi apkaltino J.Sessioną „melavus davus priesaiką“ ir pareikalavo, kad jis atsistatydintų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas

Kitiems, žinoma, kilo klausimų, ar D.Trumpas būtent J.Sessionsą pasirinko generaliniu prokuroru todėl, kad žinojo, jog jis greičiausiai netirtų galimo Rusijos kišimosi į rinkimus. Demokratai jau ragina J.Sessionsą nusišalinti nuo Federalinio tyrimų biuro (FTB) vykdomo tyrimo.

Baltieji rūmai neigia, kad per rinkimų kampaniją D.Trumpo komanda elgėsi kaip nors neleistinai, o naujausios informacijos kol kas nekomentavo.

Susitiko liepą ir rugsėjį

JAV teisingumo departamentas trečiadienį patvirtino, kad J.Sessionsas su S.Kisliaku susitiko dar eidamas senatoriaus pareigas ir dirbdamas Senato ginkluotųjų pajėgų komitete.

Amerikietis su rusu buvo susitikę praėjusių metų liepą ir rugsėjį. J.Sessionsas jau tada buvo vienas artimiausių D.Trumpo patikėtinių.

Sausį, senatoriaus Alo Frankeno paklaustas, ką darytų, jei paaiškėtų, kad kas nors iš D.Trumpo komandos narių bendravo su Rusijos vyriausybės atstovais per rinkimų kampaniją, J.Sessionsas atsakė: „Neturiu informacijos apie tokią veiklą. Nebendravau su rusais.“

Dabar, kai paaiškėjo, kad susitikimų visgi būta, J.Sessionsas tikina, kad apie kampanijos reikalus su S.Kisliaku nebuvo kalbamasi – esą su rusu jis kalbėjosi ne kaip D.Trumpo patikėtinis, o kaip svarbaus Senato komiteto narys.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Michaelas Flynnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Michaelas Flynnas

Vasarį iš savo pareigų jau turėjo pasitraukti D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Michaelas Flynnas – paaiškėjo, kad jis irgi bendravo su S.Kisliaku, tik jau po rinkimų – gruodį.

Ieškos atsakymų į klausimus

Atstovų Rūmų žvalgybos komitetas skelbia per savąjį tyrimą sieksiantis išsiaiškinti atsakymus į šiuos klausimus:

  • Kokia Rusijos kibernetinė veikla ir kitos aktyviosios priemonės buvo nukreiptos prieš Jungtines Valstijas ir jų sąjungininkus?
  • Ar tarp Rusijos aktyviųjų priemonių yra ryšiai tarp Rusijos ir asmenų, siejamų su politinėmis kampanijomis ir JAV piliečiais?
  • Koks buvo JAV vyriausybės atsakas į Rusijos aktyviąsias priemones ir ko mums reikia, kad apsaugotume save ir savo sąjungininkus ateityje?
  • Kokia slapta informacija apie žvalgybos tarnybų vertinimus galėjo nutekėti?

Rusijos klausimas tiesiog atsisako išnykti ir toliau išlieka dideliu galvos skausmu D.Trumpo administracijai.

Kaip pastebi BBC, Rusijos klausimas tiesiog atsisako išnykti ir toliau išlieka dideliu galvos skausmu D.Trumpo administracijai. Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) ir kitos tarnybos jau yra nustačiusios, kad Rusija į rinkimus kišosi būtent D.Trumpo naudai ir siekė pakenkti demokratei Hillary Clinton.

„Pagrindinis klausimas toks: kiek D.Trumpo kampanijos komanda žinojo apie Rusijos pastangas padėti jų kandidatui?“ – teigė BBC analitikas Tulipas Mazumdaras.

O buvęs CŽV Rusijos operacijų skyriaus vadovas Stevenas Hallas mano, kad Rusijai J.Sessionsas tiesiog turėjo rūpėti dėl jo svarbių vaidmenų Senate ir D.Trumpo komandoje

Nuomonė pasikeitė

Paties J.Sessionso nuomonė apie JAV ir Rusijos santykius pastaraisiais metais keitėsi. 2015-ųjų kovą Briuselyje jis ragino Ameriką ir europiečius „susivienyti“ prieš Kremlių.

O 2016 metų liepą jau kalbėjo visai kitaip ir kone garbino D.Trumpo planus pagerinti santykius su Rusija ir jos prezidentu Vladimiru Putinu: „Mums reikia surasti būdą nutraukti šį atšiaurumo ciklą, kuris mums kainuoja milijardus dolerių.“

„Pasaulyje yra daug blogų lyderių, veikiančių metodais, kurių Amerikoje netoleruotume. Bet klausimas toks: ar galime vystyti taikesnius, efektyvesnius santykius su Rusija? Manau, kad tai įmanoma“, – kalbėjo J.Sessionsas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeffas Sessionsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeffas Sessionsas

„Jei tie pranešimai, kad generalinis prokuroras J.Sessionsas – įtakingas Donaldo Trumpo šalininkas – per kampaniją susitiko su ambasadoriumi S.Kisliaku ir to nepranešė per patvirtinimo posėdį, yra tikri, ypač svarbu, kad jis nusišalintų nuo bet kokio vaidmens tyrime dėl D.Trumpo kampanijos ryšių su rusais“, – sakė aukšto rango demokratas iš Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto Adamas Schiffas.

„Tai netgi ne primygtinis raginimas, tai – būtinybė“, – sakė jis.

Pirmadienį žurnalistų paklaustas apie galimą nusišalinimą nuo tyrimo, J.Sessionsas sakė: „Nusišalinčiau nuo bet ko, nuo ko turėčiau nusišalinti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius