Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremliaus vaikų teisių ombudsmenas Pavelas Astachovas įsivėlė į plagijavimo skandalą

Prieštaringai vertinamas Kremliaus vaikų teisių ombudsmenas Pavelas Astachovas, kuris buvo draudimo JAV piliečiams įsivaikinti Rusijoje vienas iš pagrindinių šalininkų, ketvirtadienį atsidūrė plagijavimo skandalo centre, kai oponentai apkaltino jį nukopijavus nuo kitų darbų dalį savo daktaro disertacijos.

Opozicijos žurnalistas Sergejus Parchomenka paskelbė išsamią P.Astachovo disertacijos analizę savo tinklaraštyje, tvirtindamas, kad kai kurios jos dalys yra nuplagijuotos.

Atsakydamas P.Astachovas atrėžė, kad tokie pareiškimai yra „apgailėtini“, pridūręs, kad jo oponentams vertėtų pasitikrinti psichikos būklę.

„Dešimt metų užsiimu dėstymu ir moksliniu darbu. Pats ne kartą tikrinau svetimus darbus dėl plagiato. Toks absoliučiai neprofesionalus pseudotyrimas nieko, išskyrus gailestį, nesukelia. Specialiai perskaičiau pranešimą, kuris buvo paskelbtas. Tai tema psichoanalitikui“, – teigė P.Astachovas.

Pareigūnas pridūrė, kad jo disertacijos analizei pritaikytas metodas yra „absoliučiai nemokslinis“.

„Tai balaganas... Jeigu norite – kreipkitės į VAK (Aukščiausiąją atestacijos komisiją)“, – sakė prezidento V.Putino įgaliotinis.

Kaip praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“, ombudsmenas pripažino, kad rašydamas disertaciją panaudojo dalį kito teksto – savo paties kandidato disertaciją.

Teisininko išsilavinimą turintis P.Astachovas pridūrė, kad kai kuriuos teiginius paėmė iš dviejų JAV tyrėjų, kurie irgi citavo jo kandidato disertaciją, todėl tokiu būdu vėl rėmėsi savo darbu.

Naujieji kaltinimai susiję su daktaro disertacija, kurią P.Astachovas apgynė 2006 metais Maskvoje veikiančiame Vidaus reikalų ministerijos universitete. Prestižinis mokslų daktaro laipsnis nėra privalomas jo darbui, tačiau paprastai yra suteikiamas už daugelį metų vykdytus tyrimus.

Vasarį P.Astachovas apkaltino vieną Teksase gyvenančią moterį nužudžius įsivaikintą berniuką, kai JAV pareigūnai dar nebuvo baigę tyrimo. Vėliau jie padarė išvadą, kad berniukas žuvo per nelaimingą atsitikimą.

S.Parchomenka savo tinklaraštyje teigia, kad ta disertacija „yra praktiškai visa suklastota“.

Anksčiau sėkmingai teisininku dirbės P.Astachovas, kuris prieš paskyrimą į ombudsmeno postą vedė vieną televizijos laidą, buvo sutelkęs dėmesį į Rusijoje gimusių vaikų, įsivaikintų Jungtinėse Valstijose gyvenančių šeimų, problemas. Jis gynė prieštaringai vertinamą draudimą amerikiečiams įsivaikinti Rusijoje.

Kai kurie apžvalgininkai teigia, kad jo vaidmuo buvo daug didesnis: esą P.Astachovas galėjo būti vienas iš šio draudimo sumanytojų.

Vasarį P.Astachovas apkaltino vieną Teksase gyvenančią moterį nužudžius įsivaikintą berniuką, kai JAV pareigūnai dar nebuvo baigę tyrimo. Vėliau jie padarė išvadą, kad berniukas žuvo per nelaimingą atsitikimą.

Įnirtingas P.Astachovo priešinimasis įvaikinimui Jungtinėse Valstijose išprovokavo kaltinimu veidmainiškumu dėl jo paties pomėgio keliauti po visą pasaulį.

Daugelį stebina, kad aukšti Rusijos pareigūnai dažnai įgyja daktaro laipsnį, nors netgi nenutraukia savo karjeros dėl studijų. Vienas iš reiškiančių nuostabą yra dabartinis premjeras Dmitrijus Medvedevas, anksčiau dėstęs teisę universitete.

„Tapo madinga, kad bet koks numanomas didelis viršininkas vadina save vienokių ar kitokių mokslų daktaru. Kai tai matau, man, aišku, kyla didelių abejonių“, – „RIA Novosti“ citavo praeitą mėnesį pasakytą D.Medvedevo kalbą studentams.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra apgynęs ekonomikos kandidato disertaciją, o Didžiosios Britanijos laikraštis „The Sunday Times“ 2006 metais pareiškę, kad dalis to darbo yra nuplagijuota.

S.Parchomenka yra paviešinęs ne vieną numanomą plagijavimo atvejį, susijusį su valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ pareigūnų disertacijomis, remdamasis internautų atliktais tyrimais ir naudodamas kompiuterines kovos su plagijavimu programas.

„Tos programos rodo, kuriuos tekstus reikia palyginti. Tuomet interneto vartotojai imasi darbo ir suranda nuplagijuotas vietas. Tai gali padaryti bet kas“, – S.Parchomenta aiškino naujienų agentūrai AFP.

P.Astachovo disertacijos analizė rodo, kad dešimtys puslapių teksto buvo nukopijuota iš kitų teisininkų, dirbančių ne Maskvoje, darbų, nepaminint jų literatūros šaltinių sąraše, teigia S.Parchomenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius