-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius atmetė Londono mėginimą suartėti su Maskva

Britanijos premjero mėginimas pagerinti santykius su Rusija atsitrenkė į tiesioginį Maskvos atsisakymą perduoti jai žmogų, kuris ieškomas už Kremliaus kritiko nužudymą prieš penkerius metus Londone.
Davidas Cameronas
Davidas Cameronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Davidas Cameronas per pirmąjį Didžiosios Britanijos lyderio vizitą į Rusiją nuo to laiko, kai 2006 metais buvęs Federalinės saugumo tarnybos karininkas Aleksandras Litvinenka buvo nunuodytas Britanijos sostinėje radioaktyviu poloniu-210, daugiausia dėmesio skyrė ekonominiam bendradarbiavimui, kad būtų galima apskritai pagerinti santykius.

Tačiau, išskyrus pasikeitimą šypsenomis ir net pajuokavimais apie KGB mėginimą užverbuoti D.Cameroną, kai jis buvo atvykęs į SSRS prieš 26 metus, vizito rezultatai buvo kuklūs: per susitikimą sudarytų sutarčių vertė siekė vos 318 mln. dolerių.

Vizito rezultatai buvo kuklūs: per susitikimą sudarytų sutarčių vertė siekė vos 318 mln. dolerių.

Dimitrijus Medvedevas pažymėjo Londono ir Maskvos nuomonių skirtumus ir pareiškė, kad niekada neperduos Rusijos piliečių Britanijos prokurorams.

„Niekada to nebus. Kad ir kas įvyktų“, – pirmadienį sakė Rusijos prezidentas bendroje su D.Cameronu spaudos konferencijoje.

„Aš noriu priminti, jog konstitucija tiesiai nustato, kad Rusijos pilietis negali būti perduotas ar išduotas užsienio valstybei teisti ar atlikti tyrimą.“

D.Cameronas mėgina padėti po krizės atsigauti Britanijos ūkiui, didinant eksportą į greitai augančias rinkas, tokias kaip Rusija, Indija ir Kinija.

Atsakydamas į D.Medvedevo žodžius, jis pažymėjo, kad Didžiosios Britanijos pozicija dėl A.Litvinenkos nužudymo taip pat nekeičiama, bet tai neturi būti kliūtis prekybos ryšiams.

Britanija reikalauja kito buvusio Rusijos specialiųjų tarnybų agento Andrejaus Lugovojaus, turinčio deputato neliečiamybę, persekiojimo. A.Lugovojus neigia, kad yra susijęs su nužudymu.

„Lieka neišspręsta ši Britanijos ir Rusijos santykių problema, ir mes nepakeitėme savo pozicijos dėl to, rusai taip pat nepakeitė savo pozicijos. Bet aš nemanau, jog tai reiškia, kad mes apskritai įšaldome santykius“, – sakė D.Cameronas.

D.Medvedevas, pats pripažinęs pralaimėjimą kovoje su korupcija, kuri buvo jo atėjimo į Kremlių 2008 metais šūkis, pritarė savo pašnekovui. 

„Deja, korupcijos, kaip socialinio reiškinio, yra visur“, – sakė jis, atsakydamas į klausimą, kad Britanijos verslui investuoti į Rusiją, kur klesti korupcija ir teismų savivalė.

„Pasakysiu jums tikriausiai paslaptį, kurios jūs nežinote: Britanijoje – taip pat. Tačiau mes prekiaujame su Britanija“.

Britanijos premjerą lydi solidi verslininkų delegacija, tarp jų yra BP, „Royal Dutch Shell“ ir „Rolls-Royce“ vadovai.

Kalbėdamasis su Medvedevu D.Cameronas pareiškė susirūpinimą dėl neseniai vykusio teismo antstolių apsilankymo BP biure Maskvoje, sakė šaltinis Britanijos vyriausybėje. Antstoliai ieškojo dokumentų, kurių pareikalavo teismas.

Šaltinis sakė, kad D.Cameronas kalbėjo su BP direktorių tarybos pirmininku Bobu Duddley prieš susitikimą su D.Medvedevu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius