-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius atmetė Vakarų raginimus paleisti A.Navalną, perspėjo nerengti protestų

Kremlius antradienį atmetė Vakarų valstybių reikalavimus paleisti opozicionierių Aleksejų Navalną, reikšdamas susirūpinimą dėl jo raginimų rengti masinius protestus.

„Girdime šiuos pareiškimus. Negalime ir nesiruošiame atsižvelgti į šiuos pareiškimus“, – žurnalistams sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Tai buvo pirmoji Kremliaus reakcija į A.Navalno, sugrįžusio lėktuvu iš Vokietijos, sulaikymą sekmadienį.

A.Navalnas buvo areštuotas Maskvos Šeremetjevo oro uoste, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją nepaisydamas perspėjimų, kad bus areštuotas. Iki šiol A.Navalnas gydėsi Berlyne po praėjusią vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Kremliaus kritikas tvirtina, kad jį bandė nunuodyti Federalinė saugumo tarnyba (FSB) Vladimiro Putino nurodymu.

VIDEO: „15/15“: Kas Rusijoje laukia A.Navalno?

Jo dramatišką areštą pasmerkė Vakarai. JAV, Europos Sąjunga, Prancūzija ir Kanada ragina jį paleisti.

„Tai absoliučiai vidaus reikalas ir mes niekam neleisime į jį kištis“, – sakė D.Peskovas.

Jis pareiškė, jog Kremlius yra „susirūpinęs“ dėl opozicionieriaus raginimų rengti „neteisėtus“ protestus.

VIDEO: Paskutiniai A.Navalno žodžiai prieš išeinant į tardymo izoliatorių – raginimas nebijoti ir išeiti į gatves

„Šie raginimai kelia susirūpinimą. Nesame institucija, galinti tai vertinti, bet neabejotinai tai galėtų būti pagrindas analizei dėl raginimų imtis neteisėtų veiksmų“, – sakė D.Peskovas.

Paklaustas, ar Kremlius nerimauja dėl didelio masto protestų, D.Peskovas atsakė: „Visiškai ne.“

A.Navalno sąjungininkai paragino rusus šeštadienį susirinkti Maskvoje ir žygiuoti į Kremlių, kai 44 metų opozicijos politikas buvo sulaikytas iki vasario vidurio.

Pirmadienį vakare A.Navalnas buvo perkeltas į Maskvos tardymo izoliatorių „Matrosskaja tišina“, kuris yra tarp griežčiausiai saugomų šalyje.

A.Navalnas ne kartą vadovavo dideliems gatvių protestams prieš V.Putiną. Praėjusį kartą tokie protestai vyko 2019 metų vasarą, kai Kremliaus kritiko šalininkams nebuvo leista dalyvauti vietos valdžios rinkimuose.

Nedalyvaus ETPA klausymuose

Negana to, Rusija atsisakė dalyvauti Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) klausymuose dėl opozicionieriaus Aleksejaus Navalno įtariamo apnuodijimo, informavo pranešėjas šiuo klausimu Jacques'as Maire'as.

„Ponas [rusų delegatas Piotras] Tolstojus man pranešė, kad Rusijos atstovai nedalyvaus šiame posėdyje. Paprašiau, kad kažkas vis tiek sudalyvautų, bet, deja, šiandien niekas negalės išdėstyti Rusijos pozicijos, atsakyti nei į mūsų, nei į svečių klausimus. Padarėme viską, kad pakviestume Rusiją“, – antradienį ETPA kalbėjo J.Maire'as.

Pasak jo, vienas pagrindinių klausimų Maskvai – kur ir kada galėjo būti apnuodytas A.Navalnas.

„Vokietijos valdžia, taip pat Europos Sąjungos Taryba, sako, kad tai įvyko Rusijoje; Rusijos valdžia sako, kad taip nėra ir kad tai turėjo atsitikti arba lėktuve, arba Berlyno ligoninėje.

Tačiau jeigu jis buvo apnuodytas Berlyne ar lėktuve, kas tai padarė ir kaip šie žmonės gavo nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“, kuri neturėtų egzistuoti?“ – klausė J.Maire'as.

Pranešėjas prancūzas pažymėjo, kad klausymuose turėjo dalyvauti ir pats A.Navalnas, bet atsižvelgiant į jo areštą, juose pasisakys opozicionieriaus bendražygis Leonidas Volkovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius