Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius Boriso Nemcovo nužudymu siekia susidoroti su Čečėnijoje įsitvirtinusiu R.Kadyrovu?

Rusija sulaikė kelis čečėnus, tarp jų – artimai susiję su Čečėnijos prezidentu Ramzanu Kadyrovu. Jie įtariami organizavę ir įvykdę Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo žmogžudystę. Rusijos žiniasklaida skelbia, kad žmogžudystė įvykdyta neva dėl B.Nemcovo kritikos islamui. Kaip vertinti tokias versijas? Apie tai – pokalbis laidoje „Dėmesio centre“ su Vytauto Didžiojo universiteto profesoriumi Egdūnu Račiumi ir Rytų Europos studijų centro analitiku Mariumi Laurinavičiumi.
Ramzanas Kadyrovas
Ramzanas Kadyrovas / „Scanpix“/AP nuotr.

– Pone Mariau, ar jus įtikino Rusijos žiniasklaidos esą gauta informacija, kad B.Nemcovas nužudytas dėl kažkokių antiislamiškų pasisakymų?

– Aš nenorėčiau skubėti vertinti kažkokių pranešimų. Vieną kartą atvejį su šita byla mes jau turėjom, kai visas pasaulis kalbėjo apie kažkokias išjungtas kameras, o paskui paaiškėjo, kad įtariamieji suimti būtent pagal kamerų ir visus kitus parodymus. Šioje byloje, kaip ir apskritai Rusijoje, reikėtų atsargiai vertinti bet kokią informaciją. Bet šioje byloje tikrai nereikėtų skubėti su išvadomis.

– Bet faktas yra. Teisėjas sako, kad vienas prisipažino dėl nužudymo, kiti dar tik kaltinami, o versijų kol kas jokių iš oficialių pareigūnų nėra.

Man žymiai įdomesnis faktas, kad sulaikė labai artimai su Čečėnijos prezidentu susijusius žmones. Iki šiol Rusijoje to nėra buvę, – sakė M.Laurinavičius.

– Faktas yra, kad sulaikyti žmonės, kurie iš tikrųjų yra labai artimai susiję su Čečėnijos prezidentu Kadyrovu. Bet kalbėti, kad tai yra kažkoks islamistinis išpuolis prieš neva kažkaip islamą įžeidusį Nemcovą nėra pagrindo.

Kol kas nėra pagrindo net sakyti, kad Rusijos tyrėjai oficialiai kelia tokią versiją. Jeigu taip pasirodys, tai bus priedangos operacija. Man žymiai įdomesnis faktas, kad sulaikė labai artimai su Čečėnijos prezidentu susijusius žmones. Iki šiol Rusijoje to nėra buvę.

– Pone Račiau, ką rodo šis faktas?

– Pritarčiau Mariui. Kadangi šie žmonės yra vienaip ar kitaip siejami su Kadyrovo aplinka – tai jų suėmimas galėtų nukreipti į vidaus kovą pačioje Čečėnijoje. Tuomet, matyt, tarp Grozno ir Maskvos galbūt atsirandančią kažkokią įtaką, kuri dabar mums yra sunkiai atpažįstama, nes mes paprasčiausiai disponuojame per mažai informacijos.

Aš manau, kad tas etikečių klijavimas, kad tai galėjo būti islamistai, fundamentalistai ar dar kažkas – tai yra irelevantiška šiame kontekste. Akivaizdu, kad tai yra grupių, klanų vidaus kova. Klausimas kyla, ar tai yra pabaigos pradžia Kadyrovui, ar tai yra kažkas kita. Dabar galime tik spekuliuoti.

– Ar tai gali būti labai aiškus signalas, kad yra konfliktas su Kadyrovu?

– M.Laurinavičius: pirmiausia tai rodo, kad suimti yra ne kažkokie „atpirkimo ožiai“, o iš tikrųjų šio nusikaltimo vykdytojai. Pabrėžiu – vykdytojai, ne organizatoriai, o vykdytojai. Tokie žmones, kaip sulaikytasis Zauras Dadajevas, buvo bataliono „Sever“ vado pavaduotojas.

Šis batalionas iš esmės yra privati kariuomenė. Tai yra Kadyrovo visokių nužudymų įrankis, asmeninė apsauga. Šitam batalionui vadovauja Aslambekas Delimchanovas, kuris yra Adamo Delimchanovo brolis. O A. Delimchanovą Kadyrovas yra asmeniškai įvardinęs kaip savo įpėdinį. Tai tokio artimumo žmonės.

Taigi į tokio artimumo žmones be pagrindo, ypač kai Rusijoje Čečėnijos prezidento įtaka yra milžiniška, tikrai niekas „nesitaikytų“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Marius Laurinavičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Marius Laurinavičius

E.Račius: manau, kad visame šiame kontekste yra įdomi dar viena detalė – po nužudymo Rusijos valdžia tai įvardino kaip provokaciją, o dabar mes matome, kad Kadyrovas tuos „provokatorius“ gina.

Įdomu turbūt tai, kad jeigu mes manome, kaip yra ir formuluojama, jog tie žmonės įvykdė šį nusikaltimą iš neva religinių paskatų, o Kadyrovas juos įvardina kaip Rusijos patriotus. Atrodo, kad tai tarsi dalykai, kurie vienas kitam prieštarauja – islamistas ar fundamentalistas, ir tuo pačiu – Rusijos patriotas.

– O kaip suprasti, pone Laurinavičiau, Kadyrovo apdovanojimą dabar, kurį jam skyrė Rusijos prezidentas? Ar tai irgi yra miglos pūtimas?

– Tai iš tikrųjų gali būti miglos pūtimas. Noriu pabrėžti, kad tai nėra apdovanojimas asmeniškai Kadyrovui. Tame sąraše yra gal 25 asmenys. Aš neabejoju, kad tas sąrašas ruoštas gerokai prieš žmogžudystę. Ir dabar, praėjus savaitei po žmogžudystės, Putinas, manau, nesiryžo išbraukti šios pavardės iš sąrašo, neturėdamas kažkokių tiesioginių įrodymų, kad Kadyrovas iš esmės yra susijęs su Nemcovo mirtimi.

Jis, žinoma, gali būti susijęs ir tikrai nereikėtų atmesti politinės žmogžudystės versijos, bet lygiai taip pat tai gali būti tiesiog kriminalinė žmogžudystė. Kaip kerštas asmeniškai B. Nemcovui už kažką.

– Pone Laurinavičiau, ar teisingai interpretuoju jūsų mintis, kad kol kas paskelbti yra vykdytojai, bet niekaip nepriartėta prie galimų užsakovų?

Tokio rango žmonių ir tokių artimų Kadyrovui niekas iki šiol Rusijoje nėra lietęs, – sakė M.Laurinavičius.

– Mes to nežinome. Mes ilgai šnekėjome, kad ši žmogžudystė bus neištirta. Aš kaip tik sakiau, kad ši žmogžudystė bus gana greitai ištirta. Man buvo akivaizdu, kad Kremlius su tuo nėra niekaip susijęs, nes jam tai nenaudinga. Kam labiausiai nenaudinga B. Nemcovo žmogžudystė – tai Kremliui.

Aš manau, kad Putinui tai nebuvo naudinga. Manau, tai, kad dabar suimti tokio rango Čečėnijos veikėjai, tą versiją tik patvirtina. Jeigu mes turėtume versiją, kad sulaikyti yra „atpirkimo ožiai“, tai tais „ožiais“ būtų vadinamieji teroristai, kuriuos labai lengva bet kurioje tarpuvartėje sugauti.

Tokio rango žmonių ir tokių artimų Kadyrovui niekas iki šiol Rusijoje nėra lietęs. Tai, kas dabar vyksta, yra rimti dalykai.

– Klausimų dabar daugiau, negu atsakymų. Kaip jūs manote, pone Račiau?

– Manyčiau, kad tų klausimų iš tiesų tik padaugėjo. Ir ta versija, kuri dabar išlindo, atrodė labai neįtikėtina. Nors, kaip sakoma, ieškoti čečėno, kaip kaltojo, Rusijoje jau kelis dešimtmečius yra populiaru. Bet ne toje stalo pusėje buvusių čečėnų.

Visiškai sutinku, kad tai yra naujas posūkis. Ir man, kaip tyrinėjančiam islamą Europoje ir Rusijoje, išties yra įdomu, kiek bus einama į tą pusę. Apskritai kaip bus pradėta kalbėti apie islamą, apie čečėnus, kurie, atrodo, buvo tie „teisingieji“ Rusijos patriotai.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./prof. Egdūnas Račius
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./prof. Egdūnas Račius

– Tokie nusikaltimai galėtų įvykti be Kadyrovo žinios?

– M.Laurinavičius: be jo žinios – labai abejočiau. Nebūtinai jisai užsakė, bet be jo žinios tokios žmogžudystės tikrai negalėjo atlikti.

E.Račius: tokiam nusikaltimui reikėjo pasiruošimo. Tai sudėtingesnė žmogžudystė, negu tiesiog prie baro mirtinai sumušti žmogų. Čia mes kalbame tikrai apie ilgalaikį pasiruošimą, ne atsitiktinį.

– Tai reiškia, kad Kremlius kėsinasi į Kadyrovą?

– M.Laurinavičius: iš esmės tai, kas vyksta dabar – Kremlius leidžia tardytojams dirbti savo darbą ir niekaip nedangsto Kadyrovo – taip reikia vertinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius