Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius brukte bruka versiją, kad Borisą Nemcovą čečėnai nužudė dėl islamo kritikos

Po vieno iš didžiausių Rusijos valdžios kritikų nužudymo tiesiai prieš Kremlių, pirštai ėmė krypti į patį Kremlių. Nenuostabu, kad teisėsauga įtartinai greitai pateikė versiją, kad jis nužudytas dėl kritikos islamui, žiniasklaidą „šaltiniai“ peni tą pagrindžiančiomis nuotrupomis, o tyrėjai aiškina, kad Zauras Dadajevas veikė savarankiškai – jokių užsakovų nebuvo. Tai – absurdo teatras, kuriam scenarijus buvo iš anksto parašytas,rašo Austrijoje gyvenantis analitikas Christo Grozevas.
Zauras Dadajevas
Zauras Dadajevas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmiausia policija Čečėnijoje mėgino sulaikyti dar vieną įtariamą žudiką. Jų veiksmai – prieštaraujantys logikai. Pareigūnai užblokavo jį bute – vietoj to, kad jo patykotų ir tuomet suimtų. Taip būtų buvusi kur kas mažesnė grėsmė tiek patiems policininkams, tiek kitiems daugiabučio gyventojams.

Kaip pastebima socialinėje žiniasklaidoje, kai tik Rusijos policija ką nors užblokuoja bute, kaskart tariamas nusikaltėlis miršta – vienaip ar kitaip. Niekada jie nebūna sulaikomi. Šįkart įtariamasis Beslanas Šavanovas susisprogdino granata. Apie šią savižudybę Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ pranešinėjo beveik realiu laiku iš apsupties vietos.

Kodėl tai svarbu? Taip yra sukuriamas „fanatiško savižudžio sprogdintojo“ įvaizdis, kuris labai pasitarnauja oficialiam naratyvui, kad B.Nemcovą nužudė musulmonai dėl jo kritikos islamui.

Antra, tariamas organizatorius ir žudikas Zauras Dadajevas sekmadienį teismo salėje įkūnijo visus ekstremisto musulmono stereotipus.

Jo pašaipios veido išraiškos, pykčio kupinos akys, murmėjimas po nosimi ir vienintelė rišliai ir aiškiai ištarta frazė „Aš mylių Mahometą“ aiškiai sudaro įvaizdį, kad jis – giliai tikintis ekstremistas.

Kodėl tai svarbu? Vėlgi – kuriamas musulmono ekstremisto įvaizdis. Bandoma įteigti, kad tai – radikalus religinis fanatikas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zauras Dadajevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zauras Dadajevas

Trečia, netikėtai Čečėnijos vadukas Ramzanas Kadyrovas sekmadienio vakare paskelbia ilgą komentarą apie Z.Dadajevą ir B.Šavanovą. Tai jis padarė ne tik savo mylimame „Instagram“ tinkle, bet ir naujai sukurtoje paskyroje rusų socialiniame tinkle VK.

R.Kadyrovas aiškina, kad Z.Dadajevas buvo tikras šalies patriotas, jis jį gerai pažinojo, jis buvo vienas drąsiausių karių, su kuriuo teko R.Kadyrovui dirbti.

Taip klojami pamatai teorijai, kad Z.Dadajevas tapo kažkokių užsienio jėgų auka – tai jos jį išvedė iš kelio ir paskatino nusikaltimui.

Pastebėjote –  visur Čečėnijos vadas naudoja būtąjį laiką. Z.Dadajevas juk nemirė – mirė B.Šabanovas, apie kurį taip pat pagarbiai savo tekste kalba R.Kadyrovas. Tad kodėl būtasis laikas?

Todėl, kad norima sudaryti įvaizdį, jog kažkas Z.Dadajevui nutiko. Kodėl jis paliko kariuomenę? Kažkas turėjo atsitikti, kad jį pakeistų. R.Kadyrovas žada tai išsiaiškinti – įsakė pradėti tyrimą. Tačiau ne dėl, pavyzdžiui, pasirengimo B.Nemcovo žmogžudystei, kurį jis galėjo vykdyti Čečėnijoje, bet dėl to, kas privertė Z.Dadajevą palikti privačią R.Kadyrovo kariuomenę. 

Kodėl tai svarbu? Nes taip klojami pamatai teorijai, kad Z.Dadajevas tapo kažkokių užsienio jėgų auka – tai jos jį išvedė iš kelio ir paskatino nusikaltimui. R.Kadyrovo tyrėjų komanda tikriausiai aiškins, kad doras čečėnas pateko į jėgų iš užsienio spąstus, pavyzdžiui, „Islamo valstybės“. 

Kai visa ši teorija bus gerai įsukta, Kremlius liks visiškai nekaltas dėl vieno iš didžiausio jo kritikų nužudymo. Galų gale, juk Rusija nuolat įspėdavo Vakarus nesikišti į Sirijos reikalus, nes alternatyva Basharui al Assadui gali būti blogesnė. Štai, Artimuosiuose Rytuose ir atsirado didesnis blogis – „Islamo valstybė“. Tad nesikiškite ir į V.Putino reikalus, ironizuoja Ch.Grozevas.

Galiausiai jis primena, kad V.Putinas R.Kadyrovą apdovanojo Garbės medaliu. Šiame kontekste reikia prisiminti R.Kadyrovo frazę, kurią jis pareiškė „Newsweek“ žurnalistui 2010 metais: „Tie, kurie kritikuoja V.Putiną, yra ne žmonės – jie yra mano asmeniniai priešai. Tol, kol V.Putinas mane remia, aš galiu daryti ką noriu. Allahu akbar!“

Reikia paminėti dar vieną dalyką – po B.Nemcovo nužudymo V.Putinas jo motinai nusiuntė telegramą, kurioje išreiškė užuojautą. Tačiau joje buvo užkoduota ir kita žinia Rusijos visuomenei – iškart bandyta padėti pamatus teorijai, kad B.Nemcovą nužudė islamistai, galbūt dėl jo žydiškų šaknų. 

Norėta pabrėžti, kad Nemcova – tikra žydė.

V.Putino telegrama buvo adresuota Dainai Jakovlevnai Eidman – nors B.Nemcovo motina savo mergautinės pavardės nebenaudoja nuo tada, kai prieš 63 metus ištekėjo.

Visuose dokumentuose ji yra Nemcova, rašo khpg.org. Alfredas Kochas, iškart po B.Nemcovo nužudymo aplankęs jo motiną, sakė, kad jai iškart tapo aišku, kodėl Rusijos prezidentas pavartojo jos mergautinę pavardę.

facebook.com/koch.kokh.haus nuotr./Telegrama B.Nemcovo motinai
facebook.com/koch.kokh.haus nuotr./Telegrama B.Nemcovo motinai

„Norėta pabrėžti, kad Nemcova – tikra žydė“, – sakė jis.

Žurnalistas ir knygos „Trapi imperija: kaip iš meilės Vladimirui Putinui sugriuvo Rusija“ autorius Benas Judah mano, V.Putinas B.Nemcovos mergautinę pavardę tikriausiai panaudojo norėdamas visuomenei įtikinamiau pateikti versiją apie islamo ekstremizmą.

facebook.com/koch.kokh.haus nuotr./B.Nemcovo motinos dokumentai
facebook.com/koch.kokh.haus nuotr./B.Nemcovo motinos dokumentai

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius