Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius dėl protestų patyrė nuostolių Maskvos dūmos rinkimuose

Prokremliški kandidatai patyrė didelių nuostolių Maskvos dūmos rinkimuose po vasarą kilusios antivyriausybinių protestų bangos, rodo pirmadienį paskelbti rezultatai.
Rinkimai Maskvoje
Rinkimai Maskvoje / „Scanpix“ nuotr.

Tačiau Kremliaus palaikomi kandidatai savaitgalį dominavo vietos ir regionų valdžios rinkimuose už sostinės ribų.

Demonstracijos Maskvoje prasidėjo vasarą Rusijos valdžiai uždraudus opozicijos kandidatams dalyvauti Maskvos miesto dūmos rinkimuose. Sostinės valdžiai pradėjus nuožmią susidorojimo su protestuotojais kampaniją, protestų dar padaugėjo.

Anksčiau Kremliaus palaikomi kandidatai turėjo 38 iš 45 vietų Maskvos miesto taryboje, tačiau po sekmadienio rinkimų jų skaičius sumažėjo iki 25.

„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

Opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, paraginęs dalyvauti pirmuosiuose vasaros protestuose po to, kai jo sąjungininkai nebuvo įtraukti į kandidatų sąrašus, prokremliškų kandidatų nuostolius sieja su savo „išmaniojo balsavimo“ planu.

Jis maskviečius paragino per balsavimą paremti tuos, kurie turi daugiausia šansų įveikti prokremliškus kandidatus.

Daugiausiai naudos iš šios strategijos gavo Komunistų partija, laimėjusi 13 mandatų vietoje anksčiau turėtų penkių, taip pat liberalioji partija „Jabloko“ ir kairioji partija „Teisingoji Rusija“ – abi jos sostinės dūmoje turės po tris vietas.

Maskvos valdžia keičiasi šalyje buksuojant ekonomikai, smunkant gyvenimo kokybei ir krentant prezidento Vladimiro Putino populiarumo reitingams.

„Mes kovojome už tai drauge. Ačiū visiems prisidėjusiems“, – parašė A.Navalnas socialiniame tinkle „Twitter“ po rinkimų į Maskvos dūmą rezultatų paskelbimo.

Viena protestų lyderių Liubov Sobol, kurios prašymas užregistruoti ją kandidate rinkimuose į Maskvos miesto tarybą buvo atmestas, sakė, kad šis balsavimas „įeis į istoriją dėl maskviečių drąsos ir atkaklumo bei [miesto valdžios] bailumo ir niekšiškumo“.

Smukęs populiarumas

Tačiau Rusijos valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ atstovas parlamente Viktoras Seliverstovas nesureikšmino A.Navalno taktikos sėkmės.

„Aš nematau vadinamojo taktinio balsavimo rezultatų. Komunistai nėra išmanusis balsavimas – komunistai yra komunistai“, – sakė jis Rusijos žiniasklaidai.

2001 metais suformuotos V.Putiną remiančios partijos „Vieningoji Rusija“ populiarumas pastaraisiais metais labai sumažėjo.

Nė vienas rinkimuose į Maskvos dūmą dalyvavusių prokremliškų kandidatų nepasirinko eiti į rinkimus su „Vieningąja Rusija“, o balotiravosi kaip „nepriklausomi“ kandidatai.

Tačiau Kremliaus palaikomi kandidatai laimėjo visuose 16 regionų, kur vyko gubernatorių rinkimai.

Sankt Peterburgo gubernatoriaus pareigas laikinai ėjęs Aleksandras Beglovas taip pat laimėjo gubernatoriaus rinkimus šiame antrame pagal dydį Rusijos mieste, pagrindiniam jo varžovui pasitraukus iš kovos likus savaitei iki rinkimų.

Aktyvistai pranešinėjo apie rinkimų tvarkos pažeidimus balsavimo apylinkėse visoje šalyje, o socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašų, kuriuose matosi, kaip Sankt Peterburge ir kituose miestuose į balsadėžes metami suklastoti biuleteniai.

Kremlius patyrė pralaimėjimą ir Tolimųjų Rytų Chabarovsko regione, kur daugumą miesto taryboje turės ultranacionalistinė Rusijos liberalų demokratų partija (LDPR). Šio regiono gubernatorius nuo pernai taip pat yra LDPR atstovas Sergejus Furgalas.

Dešimtys tūkstančių žmonių pastaraisiais mėnesiais išėjo į Maskvos gatves reikalauti laisvų ir sąžiningų rinkimų.

Keletą tūkstančių protestuotojų buvo sulaikiusi policija. Nors dauguma jų buvo greitai paleisti, kai kuriems buvo pareikšti sunkūs kaltinimai. Paskutinėmis dienomis prieš rinkimus penkiems protestuotojams buvo skirtos laisvės atėmimo bausmės nuo dvejų iki ketverių metų.

Rinkimų dieną policija sulaikė keletą žinomų protestuotojų, įskaitant rusų protesto grupės „Pussy Riot“ narę Mariją Aliochiną ir žurnalistą bei Maskvos miesto Chamovnikų rajono tarybos narį Ilją Azarą.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisarė pirmadienį išreiškė susirūpinimą dėl griežtų Rusijos policijos veiksmų prieš protestuotojus ir paragino atlikti tyrimą dėl galimai perteklinės jėgos naudojimo.

Maskvos dūmos rinkimai buvo laikomi išbandymu Kremliaus kritiko A.Navalno sugebėjimui mobilizuoti opoziciją artėjant 2021-ųjų parlamento rinkimams ir valdžios pakantumui nuomonių skirtumams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius