-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius: grįžimas prie 1956-ųjų deklaracijos nereiškia Kurilų salų perdavimo Japonijai

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai pareiškė, jog grįžimas prie 1956-ųjų deklaracijos, derantis dėl taikos sutarties su Japonija, nereiškia Kurilų salų automatinio perdavimo Japonijai. „Pastarosiomis dienomis girdėjome labai daug įvairių vertinimų, politinių prielaidų dėl to, neva tai - kažkoks separatistinis sandoris dėl salų atidavimo ar panašiai. Tai nėra taip, to negali būti“, – interviu televizijai „Rossija 1“ sakė Dmitrijus Peskovas.
Sunkvežimis Kurilų salose
Sunkvežimis Kurilų salose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ar galima teigti, kad grįžimas prie 1956-ųjų deklaracijos reiškia automatinį kai kurių teritorijų perdavimą? Tikrai ne. Tai ir patvirtino prezidentas Putinas, atsakydamas į žurnalistų klausimus“, – sakė D.Peskovas.

Jo žodžiais, šalys sieks kompromiso, neprieštaraujančio jų abiejų nacionaliniams interesams.

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas

„Be abejo, kompromisas būtinas, apie jį galime kalbėti jau dabar, bet tai būtų susitarimas, neprieštaraujantis nė vienos iš dviejų valstybių nacionaliniams interesams“, – pabrėžė V.Putino atstovas spaudai.

Sovietų Sąjunga Antrojo pasaulinio karo paskutinėmis dienomis užėmė keturias piečiausias Kurilų salas, kurias japonai vadina Šiaurės teritorijomis. Dėl šio ginčo abi šalys taip ir nepasirašė formalios taikos sutarties.

1956-ųjų spalį Maskvoje buvo pasirašyta Rusijos ir Japonijos deklaracija dėl karo padėties nutraukimo bei diplomatinių ir konsulinių santykių atkūrimo. Devintuoju šio dokumento straipsniu SSRS sutiko perduoti Japonijai Šikotano salas ir keletą nedidelių negyvenamų Mažųjų Kurilų salų su sąlyga, kad jų faktinis perdavimas įvyks po taikos sutarties pasirašymo. Šią deklaraciją abi valstybės ratifikavo dar tais pačiais metais.

Tačiau Sovietų Sąjunga, reaguodama į Japonijos ir JAV saugumo sutarties pasirašymą 1960 metais, šį įsipareigojimą atšaukė, pareikšdama, kad jis galimas tik po to, kai Japonijoje neliks užsienio karinių pajėgų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius