Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 17 /17:41

Kremlius patvirtino: iš Kalnų Karabacho pradėjo trauktis Rusijos „taikdariai“

Kremlius trečiadienį pranešė, kad vadinamieji Rusijos „taikdariai“ pradėjo trauktis iš Kalnų Karabacho, kurį Azerbaidžanas pernai atkovojo iš armėnų separatistų.
Rusijos taikdariai Lačine, Kalnų Karabache
Rusijos taikdariai Lačine, Kalnų Karabache / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Azerbaidžano valstybinė žiniasklaida šią savaitę pranešė, kad Rusijos kariai pradėjo palikinėti pozicijas, užimamas pagal Maskvos tarpininkaujamas 2020 metų paliaubas tarp Baku ir Jerevano.

Ji taip pat paskelbė vaizdo įrašus ir nuotraukas, kuriose matyti iš Kalnų Karabacho išvažiuojantys šarvuočiai su Rusijos vėliavomis.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, paklaustas apie Azerbaidžano žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad Rusijos taikdariai pradėjo palikti savo pozicijas, pareiškė, kad tai tiesa.

Tačiau detalesnės informacijos jis nepateikė.

Azerbaidžano prezidento Ilchamo Alijevo patarėjas nurodė, kad dėl Rusijos taikdarių pasitraukimo Baku ir Maskva susitarė aukščiausiu lygiu.

„Procesas jau prasidėjo. Azerbaidžano ir Rusijos gynybos ministerijos vykdo būtinas priemones“, – valstybinė žiniasklaida citavo prezidento patarėją užsienio politikos klausimais Hikmetą Hadžijevą.

Pusantro mėnesio trukęs Azerbaidžano ir Armėnijos karas dėl Kalnų Karabacho 2020 metais baigėsi Maskvai tarpininkaujant sudarytomis paliaubomis, pagal kurias regione buvo dislokuota 2 tūkst. Rusijos vadinamųjų taikos palaikymo pajėgų karių.

Praėjusių metų rugsėjį Baku surengė žaibišką puolimą prieš armėnų separatistų pajėgas.

Po mažiau nei parą trukusių kovų separatistų valdžia sutiko sudėti ginklus ir vėl prisijungti prie Azerbaidžano.

Beveik visi Kalnų Karabacho etniniai armėnai – apie 100 tūkst. žmonių – po šio puolimo pabėgo į Armėniją, taip sukeldami pabėgėlių krizę.

Kalnų Karabachas tarptautiniu mastu pripažįstamas kaip Azerbaidžano dalis, tačiau dešimtmečius jame gyveno armėnų dauguma. Nuo XX amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžios šį regioną kontroliavo Armėnijai palankūs separatistai.

Tradicinių sąjungininkių Rusijos ir Armėnijos santykiai smarkiai pablogėjo po to, kai Maskvos "taikdariai" neįsikišo Azerbaidžanui pradėjus staigų karinį puolimą prieš etninius armėnus Kalnų Karabache.

Vasario pabaigoje Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas pareiškė, kad Jerevanas stabo narystę Maskvos dominuojamoje Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijoje (KSSO).

N.Pašinianas taip pat ne kartą kritikavo Rusiją už tai, kad ji nepadėjo jo šaliai per Azerbaidžano puolimą Kalnų Karabache.

Šiemet Armėnija taip pat oficialiai prisijungė prie Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT), nors Maskva įspėjo Kaukazo šalį, kad ji to nedarytų.

Pagal 2023 metų kovą išduotą TBT arešto orderį Rusijos vadovui ji privalėtų suimti V.Putiną, jei šis įžengtų į Armėnijos teritoriją.

Šiuo metu Armėnija ir Azerbaidžanas bando derėtis dėl platesnio masto taikos susitarimo.

Tačiau kalnuotos teritorijos pasienyje dislokuotų karių susirėmimai ir susišaudymai vis dar įvyksta gana dažnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius