-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius jau surado Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo įpėdinį?

40-metį švęsiantis Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas perrinktas dar vienai kadencijai ir atrodo nepajudinamas savo poste. Tiesa, pastarųjų dienų įvykiai verčia abejoti valdžios Čečėnijoje stabilumu.
Vladimiras Putinas ir Ramzanas Kadyrovas
Vladimiras Putinas ir Ramzanas Kadyrovas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.
Temos: 2 Čečėnija Rusija

Dienraštyje „Novaja gazeta“ pasirodė analizė, kurioje griežtai kritikuojamas R.Kadyrovo valdymas. Neišsemiamus finansinius šaltinius ir besąlygišką Kremliaus paramą gavęs Čečėnijos lyderis taip ir nesugebėjo įvesti norimos tvarkos ir paklusnumo Maskvai.

Dar blogiau, Kremlius vis įtariau ima žiūrėti į lėšų švaistymą ir prabangą, kuria save apsupo su jokia kritika nesitaikstantis R.Kadyrovas. Tai, kad vieša kritika Čečėnijos lyderiui vis labiau toleruojama, rodo, kad senka net ir geležinė Vladimiro Putino kantrybė, stebint jo veiksmus.

Antruoju dūriu R.Kadyrovui tapo Rusijos musulmonus vienijančios Muftijų tarybos ginčas dėl Čečėnijos musulmonų klerikalų siūlomų pakeitimų. Siūlymuose raginama nustatyti „teisinguosius“ musulmonus, atstumti salafitus ir bet kokią islamo kritiką prilyginti ekstremizmui.

Šį siūlymą ir naujai sukurtą organą, kuris spręstų religinius klausimus, formuotų būtent R.Kadyrovo valdoma musulmonų grupė.

Sulaukė kritikos

Muftijų taryboje siūlymus aršiausiai kritikavo ir pasirašyti atsisakė saugumo komiteto atstovas Ravilas Gajnutdinas. Jo teigimu, nebūtų sąžininga atstumti dalį musulmonų vien todėl, kad jie atstovauja Saudo Arabijoje populiariai salafitų atšakai.

Rugsėjo 28 dieną išplatintas R.Gajnutdino ir jo bendražygių parengtas laiškas, kuriame R.Kadyrovo inicijuoti siūlymai vadinami „pavojingais ir galinčiais suskaldyti visą šalį“.

Ši kritika supykdė Čečėnijos muftijų Salachą Mežijevą, atstovaujantį R.Kadyrovo linijai ir bandantį prastumti radikalius pakeitimus. S.Mežijevas tuoj pat paskelbė, kad jo oponentas skatina radikalųjį islamą ir gina vahabitus.

R.Gajnutdinas nebesivėlė į žodžių karą, tačiau jį ginti stojo pats Muftijų tarybos saugumo komiteto vadovas Saidas-Magomedas Esembajevas.

S-M.Esembajevas griežtai sukritikavo čečėnų siūlymus, vadindamas juos bandymais skaldyti religinę bendruomenę ir griauti dar „nuo carinių laikų įsigalėjusią hierarchiją“.

Bokso čempionas, cituojantis Koraną arabų kalba

46 metų S-M.Esembajevas nėra paprasta figūra Rusijos musulmonų pasaulyje. Buvęs Federalinės saugumo tarnybos (FST) pulkininkas, daugkartinis bokso ir imtynių čempionas turi milžinišką įtaką ir platų ryšių tinklą, vedantį į Kremlių.

Skirtingai nei menkai išsilavinęs R.Kadyrovas, S-M.Esembajevas yra tikras eruditas, išleidęs poezijos knygų, besidomintis filosofija ir gebantis cituoti Koraną arabų kalba.

2010 metais jis netgi buvo sunkiai sužeistas antiteroristinėje operacijoje Čečėnijoje.

Kodėl buvęs FST pulkininkas išdrįso stoti į atvirą konfliktą su R.Kadyrovo remiamu Čečėnijos muftijumi? S-M.Esembajevas turi pakankamai ryžto užsitraukti Čečėnijos lyderio įsiūtį, tačiau jis pakankamai protingas, kad nedarytų to be aukštesnių pareigūnų paramos.

Konfliktą stebintys ekspertai kelia versiją, kad FST pulkininkas yra naudojamas kaip ženklas R.Kadyrovui, jog jį bet kada gali pakeisti žymiai labiau kvalifikuotas ir Rusijos įstatymams paklusti žadantis asmuo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius