Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 08 /15:14

Kremlius: Nyderlandai neturi įrodymų, kad Rusija atsakinga už kibernetinę ataką

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pirmadienį pareiškė, kad praėjusią savaitę Nyderlandų pateikti dokumentai, kurie galbūt liudija, kad Rusijos agentai mėgino įsilaužti į tarptautinės cheminių ginklų priežiūros organizacijos kompiuterines sistemas, nėra įrodymas, kad už tą operaciją atsakinga būtent Maskva.
Dmitrijus Peskovas
Dmitrijus Peskovas: Nyderlandai neturi įrodymų, kad Rusija atsakinga už kibernetinę ataką / „Sputnik“ nuotr.

Paklaustas žurnalistų, ar Kremlius laiko įrodymu Olandijos vyriausybės paviešintus dokumentus, tokius kaip keturių vyrų diplomatinius pasus, kuriuose jie pristatomi kaip Rusijos karinės žvalgybos GRU agentai, D.Peskovas atsakė „ne“ ir pridūrė, kad Maskva „nebebendraus šiomis temomis su žiniasklaida“.

„Kremliaus požiūriu, niekas nepasikeitė, – sakė jis. – Nematome jokio išsamaus argumento ir pageidautumėme nekomentuoti detalių.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įtariami GRU agentai Amsterdamo Schipolio oro uoste
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įtariami GRU agentai Amsterdamo Schipolio oro uoste

„Yra veikiančių kanalų, skirtų atitinkamų agentūrų komunikacijai... Galima siųsti dokumentus, įrodymus ir oficialią informaciją per šiuos oficialius kanalus“, – pridūrė D.Peskovas.

Šie komentarai buvo pirmoji oficiali Kremliaus reakcija į kelių Vakarų vyriausybių praėjusį ketvirtadienį padarytus pareiškimus, kad Maskva yra atsakinga už virtinę pasaulinių kibernetinių atakų prieš Cheminio ginklo uždraudimo organizaciją (OPCW).

Olandijos saugumo tarnybos teigia, kad balandį išsiuntė iš šalies keturis Rusijos agentus, jiems pamėginus įsilaužti į OPCW sistemas iš automobilio, sustojusio šalia esančio viešbučio aikštelėje.

Žiniasklaidai buvo parodyti jų pasai ir kiti daiktai, įskaitant taksi kvitą, išrašytą už kelionę nuo gatvės, kur įsikūrusi GRU būstinė, iki vieno iš Maskvos oro uostų.

Remiantis rusų valstybinių naujienų agentūrų pranešimais, Rusijos užsienio reikalų ministerija vėliau pirmadienį iškvies Nyderlandų ambasadorę.

S.Lavrovas kalba apie nesusipratimą

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį pareiškė, kad keturių įtariamų rusų šnipų išsiuntimas iš Nyderlandų šių metų balandį buvo „nesusipratimas“, o jų vizitas esą tebuvo „eilinė kelionė“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas

„Nebuvo nieko slapta dėl tos mūsų specialistų kelionės į Nyderlandus, tai buvo eilinė kelionė... Jie buvo sulaikyti be paaiškinimo. Visa tai atrodė kaip nesusipratimas“, – sakė ministras per spaudos konferenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius