Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius planuoja apipilti purvu opozicijos aktyvistą Aleksejų Navalną

Iki šiol Rusijos valdžia atkakliai ignoruodavo vieną opozicijos lyderių Aleksejų Navalną. Suprask, jis – politinis nulis. Bet dabar, po masinių protestų, kuriuos organizavo būtent šis aktyvistas, Kremlius nutarė rimtai juo užsiimti. Kaip praneša nepriklausoma televizija „Dožd“, kampanija prieš A.Navalną startuos jau visai netrukus.
Aleksejus Navalnas išėjo į laisvę
Aleksejus Navalnas išėjo į laisvę / „Scanpix“/AP nuotr.

Anot „Dožd“, stoti į kovą su vis populiaresniu A.Navalnu nusprendė prezidento administracijos vadovo pirmasis pavaduotojas Sergejus Kirijenka. Pastarojo manymu, Kremliui atėjo laikas atsisakyti ilgametės pozicijos, kad opozicionierius nekelia grėsmės režimui.

Šaltinio, reguliariai bendraujančio su S.Kirijenka, teigimu, administracija susirūpinusi, kad A.Navalnas gali sugadinti neabejotiną Vladimiro Putino perrinkimą prezidentu kitų metų kovą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Kirijenka (dešinėje)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Kirijenka (dešinėje)

Teigiama, kad Kremlius nori „gražios pergalės“ – kad į rinkimus ateitų itin daug rusų ir kad valdžiai nereiktų imtis atvirų represijų prieš politinę opoziciją.

D.Medvedevo reitingai traukiasi

Kaip skelbia „Dožd“, V.Putino vidaus politikos skyriuje jau suformuota speciali komanda. Jos nariai įsikūrė išnuomotose patalpose už Kremliaus ribų ir ten pluša ruošdami medžiagą, kuria esą bus diskredituotas A.Navalnas.

Netrukus prasidėsiančią purvo pylimo kampaniją esą prižiūri aukšti V.Putino vidaus politikos komandos pareigūnai Aleksandras Charičiovas ir Andrejus Jarinas.

Kampanija prieš A.Navalną greičiausiai primins susidorojimą su buvusiu vyriausybės vadovu Michailu Kasjanovu.

„Jie filmuoja vaizdo įrašus, kuria virusiniu būdu plintančius klipus, taip pat – nesudėtingus kompiuterinius žaidimus. Jie su A.Navalnu kovos lyg su Adolfu Hitleriu“, – „Dožd“ teigė šaltinis.

Politikos analitikai televizijai teigė, kad kampanija prieš A.Navalną, kurio fondas kovo pradžioje paskelbė tyrimą apie premjero Dmitrijaus Medvedevo korumpuotumą, primins susidorojimą su buvusiu vyriausybės vadovu Michailu Kasjanovu.

Jis pernai dalyvavo rinkimuose į Valstybės Dūmą, bet buvo sužlugdytas, kai Kremliaus kontroliuojama televizija slapta kamera nufilmavo jį apgaudinėjantį žmoną ir medžiagą paviešino. Iškart smuko ir Rusijos demokratinės opozicijos reitingai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Kasjanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Kasjanovas

Internete, kur ir gyvena gausiausia A.Navalno rėmėjų armija, jau tyčiojamasi iš tariamų planų kurti kompiuterinius žaidimus ir taip diskredituoti aktyvistą.

„Negaliu sulaukti, kol pasirodys tas žaidimas“, – tviteryje sarkastiškai parašė Permėje gyvenantis menininkas Antonas Semakinas, o komikas slapyvardžiu „Bob Farber“ pridūrė: „Po protestų prieš korupciją Kremlius nusprendė imtis Navalno, o ne korupcijos.“

Anot „Dožd“ šaltinių, kurių ne vienas, o keturi, būtent po 80 Rusijos miestų nuvilniję protestai prieš korupciją ir D.Medvedevą išjudino režimą. Kremliui ypač didelį nerimą kelia tai, kad A.Navalną palaiko tiek daug jaunimo.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestai Rusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Protestai Rusijoje

Be to, jau yra ir statistinių įrodymų, kad A.Navalno politinė žvaigždė spindi vis ryškiau. Balandžio pradžioje nepriklausomas sociologinių tyrimų Levados centras užfiksavo, kad premjero D.Medvedevo reitingas smuko net 10 proc. punktų.

Populiarumas taip ženkliai susitraukė būtent po to, kai A.Navalno fondas paskelbė skandalingą tyrimą apie D.Medvedevą supančią korupciją. Fondo susuktą tyrimas vaizdo pavidalu portale „YouTube“ jau peržiūrėtas daugiau nei 19 mln. kartų.

VIDEO: Он вам не Димон

Nacionalistinės pažiūros

Tam tikra kampanija prieš A.Navalną jau vykdoma, ir, beje, netgi turi kažkiek pagrindo. Pavyzdžiui, jis purtosi, kai yra pavadinamas Rusijos Donaldu Trumpu, bet aktyvistas iš tiesų laikosi izoliacionistinių pažiūrų ir pasisako prieš imigraciją.

„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas teisme
„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas teisme

„Mūsų santykiai su Vakarais bus nuostabūs, – neseniai taip į rėmėjus kreipėsi A.Navalnas, norintis dalyvauti kitų metų prezidento rinkimuose. – Bet mano užsienio politika prasideda namuose. Nutiesime normalius kelius, ir tik tada pradėsime galvoti apie mūsų karinę galią.

Pirmiausia padidinsime pensijas ir minimalius atlyginimus, ir tik tada galvosime, ar remti Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą.“

Ir vis dėlto – A.Navalnas iki 2012 metų reguliariai dalyvaudavo „Rusų marše“. Tai – eitynės Maskvoje, į kurias susirenka nacionalistai ir kraštutiniai dešinieji.

A.Navalnas yra itin nepagarbiai atsiliepęs apie žmones iš Šiaurės Kaukazo ir Centrinės Azijos, kuriuos vadino „tarakonais“.

2013-aisiais A.Navalnas viešai pasveikino protestuotojus, kurie reikalavo išvaryti čečėnus iš pietinių Rusijos miestų, vėliau yra itin nepagarbiai atsiliepęs apie žmones iš Šiaurės Kaukazo ir Centrinės Azijos, kuriuos vadino „tarakonais“.

Pastaraisiais metais aktyvistas sušvelnino savo antiimigracinę retoriką ir yra išties masiškai remiamas liberalesnių rusų. Tačiau yra ir tokių, kurie sako niekada neremsiantys A.Navalno – net prieš V.Putiną.

„Taip, jo darbas kovojant su korupcija svarbus, bet jo politinė programa paremta nacionalistiniu populizmu ir neapgalvotais šūkiais. Manau, kad žmonės jį remia iš nevilties“, – mano už ŽIV užsikrėtusių žmonių teises kovojanti Anja Sarang.

Galiausiai yra argumentuotų nuomonių, kad A.Navalnas iš tiesų yra ne tikras opozicionierius, o vadinamųjų „silovikų“ klano, siekiančio nuversti D.Medvedevą, įrankis.

Mat A.Navalno fondo tyrime apie D.Medvedevą iš esmės žodis į žodį pakartojama anksčiau kitame leidinyje išspausdinta medžiaga. Hudsono instituto Vašingtone analitikas Marius Laurinavičius 15min teigė, kad A.Navalnas yra režimo dalis“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marius Laurinavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marius Laurinavičius

„Jeigu Navalnas būtų pavojingas valdžiai, jis neturėtų jokios galimybės skelbti savo tyrimų. Rusijoje žmonės, kurie iš tikro kažkam pavojingi, deja, yra žudomi – jau nekalbant apie kalėjimą ir visišką atkirtimą nuo viešosios erdvės.

Rusija nėra normali demokratija, tai kontroliuojama demokratija. Viskas, kas yra daroma, yra kontroliuojama“, – kalbėjo M.Laurinavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius