-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius: Rusija nenori ginklavimosi varžybų

Kremlius penktadienį pareiškė, kad išvakarėse Rusijos prezidento Vladimiro Putino pristatyti nauji strateginiai branduoliniai ginklai, kurių esą neįmanoma perimti, nepažeidžia jokių susitarimų dėl ginklų kontrolės, o Maskva nenori dalyvauti „ginklavimosi varžybose“.
Dmitrijus Peskovas
Dmitrijus Peskovas: Rusija nenori ginklavimosi varžybų / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

„Kategoriškai paneigiame bet kokius kaltinimus, kad Rusija pažeidžia kokias nors tarptautinių susitarimų dėl nusiginklavimo ir ginklų kontrolės nuostatas ir straipsnius“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Rusija nebus įtraukta į jokias ginklavimosi varžybas“, – pridūrė jis.

V.Putinas ketvirtadienį pribloškė Vakarus ir daugelį žmonių Rusijoje per savo metinį pranešimą pristatęs naująjį „nenugalimą“ hipergarsinių ginklų ir povandeninių dronų arsenalą likus trims savaitėms iki prezidento rinkimų, beveik neabejotinai pratęsiančių jo valdymą iki 2024-ųjų.

„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Putinas skaito metinį pranešimą
„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Putinas skaito metinį pranešimą

Beveik pusė V.Putino kalbos, trukusios dvi valandas, buvo apie naujausią rusų ginkluotę; šiemet metinį pranešimą jis pasakė ne Kremliuje, kaip įprasta, o šalimais esančiame parodų centre, kur galėjo pademonstruoti virtinę vaizdo montažų, kaip raketos perskrenda kalnus ir vandenynus, lekia virš Atlanto ir smogia JAV Rytų pakrantei.

Jungtinės Valstijos savo ruožtu apkaltino Maskvą, kad ši atvira pažeidžia Šaltojo karo laikų sutartis.

H,Nauert: „Tikrai gaila, kad teko stebėti animacinį klipą, kuriame vaizduojama branduolinė ataka prieš Jungtines Valstijas.“

JAV Valstybės departamentas išreiškė pasipiktinimą V.Putino pristatymu ir jo „prastu“ kompiuterinės grafikos vaizdo įrašu, rodančiu raketas, skriejančias virš JAV teritorijos. Departamentas pareiškė, kad Rusijos lyderis patvirtino senus įtarimus apie Maskvos ginklavimosi programą.

„Tikrai gaila, kad teko stebėti animacinį klipą, kuriame vaizduojama branduolinė ataka prieš Jungtines Valstijas“, – žurnalistams sakė atstovė Heather Nauert.

Kiek vėliau ketvirtadienį V.Putinas televizijai NBC sakė, kad ginklavimosi varžybos esą faktiškai vėl prasidėjo, kai Vašingtonas, vadovaujant George'o W. Busho administracijai, pasitraukė iš Šaltojo karo laikais pasirašytos priešraketinės gynybos draudimo sutarties.

Jis taip pat pripažino, kad naujieji Rusijos ginklai yra skirtinguose vystymosi etapuose, tačiau kai kurie jų esą jau yra parengti kovai.

Tuo tarpu D.Peskovas penktadienį pakartojo, kad pastarieji Rusijos veiksmai neturėtų būti laikomi grėsme.

„Scanpix“/AP nuotr./George'as Bushas
„Scanpix“/AP nuotr./George'as Bushas

„Rusija nesiruošia nieko užpulti, o šie ginklai nekelia jokio pavojaus niekam, kas nekuria planų užpulti mūsų valstybę“, – teigė Kremliaus atstovas.

D.Peskovas taip pat paneigė kelių komentatorių tvirtinimus, esą viename iš ketvirtadienį pademonstruotų vaizdo montažų buvo pavaizduotas JAV žemėlapis ir simuliuojama ataka prieš Floridą.

„Atvirai šnekant, nemačiau Floridos žemėlapio, – pareiškė jis. – Ten nebuvo panaudota jokių žemėlapių, tai – visiškai simboliniai kontūrai, nesusieti su jokia konkrečia šalimi.“

„Rusija neatsakys simetriškai į JAV planus ir vykdomą priešraketinės gynybos sistemų dislokavimo darbą , – teigė D.Peskovas. – Kalbame apie asimetrišką atsaką.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius