Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 10 31 /15:17

Kremlius: susitarimo dėl Ukrainos grūdų eksporto vykdymas be Rusijos būtų pavojingas

Keliomis dienomis anksčiau paskelbusi, kad stabdo dalyvavimą susitarime, pagal kurį leidžiama eksportuoti grūdus iš Ukrainos, Rusija pirmadienį pareiškė, kad tolesnis susitarimo vykdymas jai nedalyvaujant būtų „pavojingas“.
Dmitrijus Peskovas
Dmitrijus Peskovas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Esant sąlygoms, kai Rusija kalba apie tai, kad neįmanoma užtikrinti laivybos saugumo šiuose rajonuose, toks susitarimas vargu ar įmanomas“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Ir jis įgauna kitokį pobūdį, daug rizikingesnį, pavojingesnį“, – teigė D.Peskovas po to, kai žurnalistai paklausė jo apie galimybę pratęsti susitarimą be Rusijos sutikimo.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas anksčiau pirmadienį pareiškė, kad Ankara yra „pasiryžusi“ toliau dėti pastangas, kad susitarimas, pasiektas tarpininkaujant Turkijai ir Jungtinėms Tautoms, toliau gyvuotų.

„Nors Rusija svyruoja,.. mes ryžtingai tęsime savo pastangas tarnauti žmonijai“, – sakė R.T.Erdoganas per televiziją, praėjus kelioms dienoms po to, kai Maskva pareiškė, kad stabdo savo dalyvavimą dėl Ukrainos grūdų eksporto, kaltindama tariamas dronų atakas prieš rusų laivus okupuotame Kryme.

Kai vasario mėnesį Rusija įsiveržė į Ukrainą – svarbią grūdų eksportuotoją – ir užblokavo jos jūrų uostus, buvo baiminamasi pasaulinės maisto krizės. Susitarimas, leidžiantis eksportuoti Ukrainos grūdus, atnešė labai reikalingą palengvėjimą.

Pagal jį jau leista eksportuoti daugiau kaip 9 mln. tonų ukrainietiškų grūdų.

Tačiau Rusija kritikavo tą susitarimą, skųsdamasi, kad nukentėjo jos eksportas, ir be jokių įrodymų tvirtino, kad didžioji dalis grūdų pristatoma į Europą, o ne į skurdžias šalis, kur jų labiausiai reikia.

Rusija šeštadienį pareiškė stabdanti savo dalyvavimą susitarime dėl grūdų, Maskvai apkaltinus Ukrainą dronų atakomis.

Kyjivas Kremliaus kaltinimus pavadino „melaginga dingstimi“.

Nepaisant rusų sprendimo, iš Ukrainos uosto pirmadienį išplaukė du krovininiai laivai, prikrauti grūdų ir kitais žemės ūkio produktais.

Remiantis susitarimą prižiūrinčio Jungtinio koordinavimo centro (JKC) duomenimis, pirmadienį iš Ukrainos uosto turėtų išplaukti dvylika laivų, o į šalį įplaukti keturi.

Pirmadienį D. Peskovas pareiškė, kad Rusija „tęsia diplomatinius ryšius su Turkija ir JT“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius