Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius už rekordinį aktyvumą „Putino rinkimuose“ dėkoja Vakarų spaudimui

Kremlius už rekordinį balsavusiųjų skaičių sekmadienį vykusiuose Rusijos prezidento rinkimuose, kuriuose ketvirtai kadencijai buvo išrinktas dabartinis šalies lyderis Vladimiras Putinas, atsakomybę priskiria Vakarams, rašo „The New York Times“.
Prezidento rinkimai Rusijoje
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Centrinės rinkimų komisijos pirmininkė Ella Pamfilova teigė, kad Vakarų lyderių Rusijai daromas spaudimas prisidėjo prie to, kad net 76,7 proc. balsavusiųjų išreiškė paramą V.Putinui.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Ela Pamfilova
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Ela Pamfilova

„Sudėtingose situacijose mūsų žmonės visada susivienija“, – televizijoje kalbėjo E.Pamfilova. Tai – aliuzija į Jungtinės Karalystės (JK) kaltinimus, esą buvęs dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija buvo apnuodyti Rusijoje pagaminta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

E.Pamfilova: „Todėl nuoširdžiai dėkojame tam tikriems Vakarų valstybių lyderiams, neįvardinsiu jų, už teigiamą indėlį, už tai, kad prisidėjo prie mūsų žmonių konsolidacijos ir susivienijimo.“

„Todėl nuoširdžiai dėkojame tam tikriems Vakarų valstybių lyderiams, neįvardinsiu jų, už teigiamą indėlį, už tai, kad prisidėjo prie mūsų žmonių konsolidacijos ir susivienijimo“, – sakė Centrinės rinkimų komisijos pirmininkė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje

Jungtinė Karalystė, JAV, Prancūzija, Vokietija ir kitos Vakarų šalys dėl pasikėsinimo į buvusį šnipą kaltina Rusijos vyriausybę, Kremlius tokius kaltinimus griežtai neigia.

A.Kondrašovas: „Ačiū Britanijai. Jie užtikrino, kad pasiektumėme aktyvumą, kokio patys nesitikėjome.“

V.Putino kampanijos atstovas spaudai Andrejus Kondrašovas buvo kur kas atviresnis. „Ačiū Britanijai. Jie užtikrino, kad pasiektumėme aktyvumą, kokio patys nesitikėjome“, – teigė jis.

Tuomet skleisdama tą pačią žinutę įsijungė Kremliaus propagandos mašina: esą sekmadienio balsavimo rezultatai yra kritika Vakarams ir ženklas, kad Rusijos niekas neįbaugins ir nereikia jai grasinti.

„Anksčiau jis paprasčiausiai buvo mūsų prezidentas ir galėjo būti pakeistas. Tačiau dabar jis yra mūsų vadas, – rašė Kremliaus kontroliuojamos žiniasklaidos priemonės RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian. – Ir mes neleisime, kad jis būtų pakeistas. Visa tai padarėte patys.“

M.Simonian pavartojo seną rusišką žodį „вождь“ (liet. vadas), kuriuo paprastai įvardinami tokie sovietų lyderiai kaip Vladimiras Leninas ir Josifas Stalinas.

Kai kurie analitikai iš tiesų mato paraleles tarp sekmadienio ir sovietinių laikų balsavimo. Jų teigimu, nebuvo tikros konkurencijos ir konkrečių diskusijų svarbiausiais klausimais.

I.Kurilla: „Rinkimų rezultatai turėtų būti lyginami ne su demokratijomis, bet su Sovietų Sąjunga. Tuomet buvo 99,9 proc., dabar – 75 proc. Šiandienos rinkimai yra lygiai 24 proc. laisvesni nei sovietiniai.“

Nugalėtojas nedalyvavo nė vienuose debatuose, neturėjo kampanijos platformos. Niekas iš tikrųjų nenutuokė, ką naujasis vadas darys su savo mandatu.

VIDEO: Sobčiak tiesioginiame eteryje už įžeidinėjimus į Žirinovskio veidą šliūkštelėjo vandens

„Rinkimų rezultatai turėtų būti lyginami ne su demokratijomis, bet su Sovietų Sąjunga, – „Facebook“ rašė istorikas Ivanas Kurilla. – Tuomet buvo 99,9 proc., dabar – 75 proc. Šiandienos rinkimai yra lygiai 24 proc. laisvesni nei sovietiniai.“

VIDEO: V.Putino triumfas: prezidentas tiki puikia šalies ateitimi, jei žmonės liks susivieniję

„The New York Times“ rašo, kad rinkimų apylinkėse Maskvoje kalbinti už V.Putiną balsavę žmonės neminėjo „nacionalinės konsolidacijos“ priešinantis Vakarams.

„Dabar reikia pakelti ekonomiką, – sakė mokytoja Irina Kuzmenko. – Jai kenkia daugybė faktorių.“

Konfrontacijos su Vakarais neminėjo ir 15min kalbinti Rusijos ambasadoje Vilniuje balsavę asmenys.

Užfiksuoti pažeidimai

Socialiniai tinklai visą sekmadienį dūzgė nuo vaizdo įrašų ir nuotraukų apie pažeidimus per Rusijos prezidento rinkimus.

Už balsavimą atsakingi pareigūnai žada ištirti visus nesklandumus ir anuliuoti rezultatus ten, kur pažeidimų buvo itin daug. Tačiau pranešimų kiekis buvo stulbinantis ir galintis mesti šešėlį dabartinio šalies vadovo Vladimiro Putino pergalei.

VIDEO: Putino rinkimų cirkas: spektaklis, kurio baigtis buvo aiški iš anksto

Akivaizdžius balsavimo pažeidimus rodo kai kurie naujienų agentūros „The Associated Press“ turimi vaizdo įrašai. Apie kai kuriuos pažeidimus taip pat pranešė rinkimų stebėtojai, tarp kurių – opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno atstovai, nevyriausybinė organizacija „Golos“ ir paprasti rusai.

Medžiagoje iš Maskvos priemiesčio Liubercų buvusios vaizdo kameros matyti moteris, nuo stalo pasiimanti balsavimo lapą, apsidairanti ir įdedanti jį į urną. Tai ji padaro daug kartų. Kiek vėliau prie jos prisijungia kita moteris.

Vaizdo įraše iš Alchan Jurto Čečėnijoje matosi baltą kepurę dėvintis vyras, kuris taip pat kelis kartus į tą pačią urną meta balsalapius.

Tolimųjų Rytų Primorsko regione moteris į urną dėjo iš švarko kišenės ištrauktus biuletenius.

Vaizdo įraše iš apylinkės Machačkaloje matyti, kaip vietos pareigūnas Magometas Rasulovas trenkė į veidą rinkimų stebėtojui Malikui Butajevui.

Balsavimo pažeidimus Machačkaloje fiksuojanti Aida Mirmaksumova pranešė, kad apkūnus juodai apsirengęs vyras pargriovė stebėtoją iš Komunistų partijos kandidato Pavelo Grudinino stovyklos. Stebėtojas šaukėsi pagalbos, tuo metu kiti rėkė „Dink iš čia!“ Vyrams mušantis, kiti žmonės į balsavimo urną metė balsalapius

Rusijos vyriausybės duomenimis, sekmadienį palaikymą V.Putinui išreiškė 56,4 mln. iš 110 mln. balsavimo teisę turinčių žmonių, iš viso balsavo 67,5 proc. rinkėjų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ksenija Sobčak
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ksenija Sobčak

Komunistų partijos iškeltas Pavelas Grudininas surinko 11,78 proc. balsų, kraštutinių dešinių nacionalistas Vladimiras Žirinovskis – 5,65 proc., buvusi realybės šou vedėja ir žurnalistė Ksenija Sobčak – 1,68 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius