Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius žada svarstyti bet kurį Sirijos valdžios prašymą atsiųsti karių

Maskva penktadienį pareiškė svarstysianti bet kokį Sirijos prezidento Basharo al-Assado prašymą atsiųsti karių, kai Vašingtoną erzina pranešimai apie tikėtiną Rusijos karinių pajėgų telkimą šioje karo niokojamoje šalyje.
Rusijos kariai Sirijoje
Rusijos kariai Sirijoje / Twitter.com nuotr.

„Jeigu tik bus koks nors prašymas, tuomet, žinoma, tai bus svarstoma ir įvertinama per dvišalius kontaktus ir dialogą“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, nurodė naujienų agentūra „RIA Novosoti“.

„Nors sunku apie tai kalbėti hipotetiškai“, – pridūrė jis. Jungtinės Valstijos teigia, kad Rusija – viena paskutinių B.al Assado šalininkių – slapta Sirijoje dislokavo savo karių, artilerijos ir tankų.

Maskva tvirtina siunčianti Sirija ginklus pagal senas sutartis, bet neigia siunčianti savo karius į šią šalį.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teikė gyvybiškai svarbią paramą B.al-Assadi per liaudies sukilimą prieš režimą taip pat ir tuo metu, kai konfliktas virto žiauriu pilietiniu karu, nusinešusiu 240 tūkst. gyvybių ir pavertusiu keturis milijonų sirų pabėgėliais.

JAV pareigūnai nerimauja, kad Rusija gali smogti Vakarų remiamoms sukilėlių grupuotėms, kovojančioms su B.al-Assadu, ir galiausiai atvesti iki konfrontacijos su pajėgomis, kovojančiomis su „Islamo valstybės“ grupuote.

Maskva siūlo suformuoti platesnę koaliciją kovai su „Islamo valstybe“, bet Vakarų ir regiono lyderiai nesutinka kautis kartu su B.al-Assadu vienoje pusėje. Tuo tarpu Rusijos žiniasklaidoje, pavyzdžiui, gazeta.ru tinklalapyje pasirodė pranešimų, kad kai kurie rusų kariškiai jau aptaria tikimybę, jog bus išsiųsti į Siriją.

Pasak gazeta.ru, vienas Aleksejumi įvardintas karys sakė, kad į vieną Rusijos pietų uostamiestį permesta karių, kuriems nesakoma, kur jie bus siunčiami toliau, ir spėja, jog jie gali būti išiųsti į Siriją, gavę vien žodinį įsakymą.

Prezidento atstovas D.Peskovas tvirtina, kad Kremliui nežinomi karių skundai žmogaus teisių tarybai ir kad Rusijos Rytų karinė apygarda, kurioje minėtas karys tarnauja, neigia bet kokius pajėgų dislokavimus užsienyje.

Kai kurie karių artimieji kreipėsi į žmogaus teisių organizacijas, sakė vienos jų, ginančios karių teises, atstovė Valentina Melnikova.

„Su mumis susisiekė karininkų, profesionalių karių artimieji, kurie sakė, kad kariai minėjo buvę išsiųsti traukiniu su bilietais pietų kryptimi, bet jiems nenurodyta jų paskyrimo vieta, – sakė V.Melnikova radijui „Echo Moskvy“. – Artimieji nuogąstavo, kad jie gali būti išsiųsti į Ukrainą arba Siriją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius