Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 31 /2017 08 01

Kritikos sulaukęs Anthony Scaramucci neteko posto Baltuosiuose rūmuose

Baltųjų rūmų komunikacijos direktorius Anthony Scaramucci palieka postą jame išbuvęs vos dešimt dienų. Skelbiama, kad jį atleido prezidentas Donaldas Trumpas.
Anthony Scaramucci
Anthony Scaramucci / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

53 metų niujorkietis, pasaulyje pelnęs prastą šlovę dėl tulžingų pasisakymų apie kolegas, buvo atstatydintas tuojau po buvusio Jūrų pėstininkų korpuso generolo Johno Kelly prisaikdinimo Ovaliajame kabinete.

J.Kelly, buvęs keturių žvaigždučių generolas ir D.Trumpo krašto saugumo sekretorius, buvo paskirtas, kad grąžintų tvarką ir drausmę skandalų, tarpusavio nesutarimų, nusmukusio populiarumo ir nesėkmių įstatymų leidybos srityje persekiojamus Baltuosius rūmus.

J.Kelly atėjimas ir A.Scaramucci pasitraukimas yra naujausi iš virtinės personalo pokyčių, dėl kurių D.Trumpo Baltųjų rūmų darbas atrodo labiau panašus į muilo operą, o ne įprastą prezidento administracijos veiklą.

Po prisaikdinimo ceremonijos Ovaliajame kabinete D.Trumpas pasitikinčiu balsu pranašavo, kad 67 metų kariuomenės veteranas J.Kelly atliks „įspūdingą darbą“.

Baltųjų rūmų pareigūnai nesutiko atsakyti, ar A.Scaramucci pasitraukti paskatino D.Trumpas, ar J.Kelly, taip pat – kada buvo priimtas ši sprendimas.

Baltųjų rūmų pareigūnai nesutiko atsakyti, ar A.Scaramucci pasitraukti paskatino D.Trumpas, ar J.Kelly, taip pat – kada buvo priimtas ši sprendimas.

Anksčiau pirmadienį, tuojau po J.Kelly prisaikdinimo, A.Scaramucci buvo pastebėtas įžengiantis į Ovalųjų kabinetą.

„Ponui Scaramucci atrodė, kad administracijos vadovui Johnui Kelly būtų geriausia sudaryti galimybę pradėti viską ir naujo ir kurti savo komandą. Linkime jam geriausios kloties“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovės spaudai Sarah Sanders lakoniškame pranešime.

A.Scaramucci išprovokavo skandalą, kai surengė necenzūriniais išsireiškimais prisodrintą puolimą prieš ankstesnį Baltųjų rūmų administracijos vadovą Reince'ą Priebusą, priverstą atsistatydinti praeitą savaitę, ir vyriausiąjį Baltųjų rūmų strategą Steve'ą Bannoną.

S.Sanders sakė, kad D.Trumpas laikosi nuomonės, kad tie A.Scaramucci pasisakymai per interviu savaitraščiui „The New Yorker“ buvo „netinkami“. Ji pažymėjo, kad A.Scaramucci kito posto administracijoje negaus.

„Scanpix“/AP nuotr./Johnas Kelly ir Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Johnas Kelly ir Donaldas Trumpas

Atstovė pridūrė, kad J.Kelly suteikiami „visi įgaliojimai“ nustatyti Baltųjų rūmų personalo struktūrą ir drausmę.

Kol kas neaišku, kas pakeis A.Scaramucci.

Buvęs Baltųjų rūmų atstovas Seanas Spiceris, atsistatydinęs kiek anksčiau kaip prieš savaitę, atsisakė komentuoti, ar dabar jis likti dirbti Baltuosiuose rūmuose, nors planuota, kad jis baigs darbą rugpjūtį.

Žaibiška kadrų kaita

J.Kelly teks rūpintis kasdieniais Baltųjų rūmų administracijos darbo reikalais. Šiuo metu jų personalas atrodo tarsi karių būrys, prispaustas prie žemės smarkios priešų ugnies, gaunantis vienas kitam prieštaraujančius vado įsakymus ir nesutariantis, ką daryti toliau.

„Prognozuoju, kad generolas Kelly administracijos vado pareigose pasižymės kaip vienas visų laikų geriausių, – teigė D.Trumpas. – Tai, ką jis nuveikė krašto saugumo labui, muša rekordus – jeigu įvertinsit padėtį)prie sienos, jeigu įvertinsit mūsų pasiektus milžiniškus rezultatus.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kelly ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kelly ir Donaldas Trumpas

J.Kelly pakeitė įtakingą Respublikonų partijos veikėją R.Priebusą, išverstą iš posto praeitą savaitę, kai įspūdingai žlugo D.Trumpo pastangos atšaukti savo pirmtako Baracko Obamos inicijuotą sveikatos apsaugos sistemos reformą („Obamacare“) ir į viešumą iškilo aštrus ginčas tarp administracijos vadovo ir A.Scaramucci.

Administracijos vadovas yra aukščiausio rango Baltųjų rūmų darbuotojas. Jis atsakingas už personalą, prezidento darbotvarkę ir sprendžia, kas ir kada galės susitikti su valstybės vadovu.

Administracijos vadovas yra aukščiausio rango Baltųjų rūmų darbuotojas. Jis atsakingas už personalą, prezidento darbotvarkę ir sprendžia, kas ir kada galės susitikti su valstybės vadovu.

Šis darbas ypač sudėtingas D.Trumpo Baltuosiuose rūmuose, kur dažnai besikeičiantys prezidento šeimos nariai ir kiti darbuotojai, atliekantys neaiškius vaidmenis, regis, lankosi Ovaliajame kabinete kada panorėję.

Labai abejotina, ar kam nors pavyks suvaldyti nepastovaus būdo, nuolat kažką per „Twitter“ neplanuotai paskelbiantį D.Trumpą. Atrodo, kad prezidentas nusiteikęs skatinti priešpriešą tarp įvairių stovyklų, besivaržančių dėl įtakos jo administracijoje.

„Trumpas liks Trumpas, ir įvairūs Baltųjų rūmų veikėjai vargu ar skaitysis su Kelly labiau negu vieni su kitais“, – žurnale „The Atlantic“ rašė Valstybės departamento pareigūnas Eliotas Cohenas.

„Jokio chaoso“

Visada savo sprendimų sėkmę prognozuojantis D.Trumpas, pirmadienį tvirtino, kad Baltuosiuose rūmuose nėra „jokio chaoso“ ir tvirtino, kad administracija dirba kaip kruopščiai suderintas mechanizmas.

„Manau, mums sekasi neįtikėtinai gerai. Ekonomika veikia neįtikėtinai gerai, ir daugelis kitų dalykų. Taigi, pradedame nuo labai gero pagrindo“, – prezidentas teigė per kabineto posėdį.

Vis dėlto D.Trumpui nėra kuo itin džiaugtis, išskyrus neblogus ekonomikos rodiklius.

Spaudžiamas besiplečiančio tyrimo dėl jo rinkimų kampanijos darbuotojų su Rusija, D.Trumpas praeitą savaitę užsipuolė savo paskirtą generalinį prokurorą Jeffą Sessionsą dėl nelojalumo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeffas Sessionsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeffas Sessionsas

Vėliau jis aštriai sukritikavo R.Priebusą ir sukėlė savo šalininkų konservatyviojo sparno nerimą.

Nuo prezidento kadencijos pradžios prieš šešis mėnesius nerami padėtis D.Trumpo administracijoje nuolat provokuodavo neigiamas žiniasklaidos antraštes ir didėjančius skandalus.

Milijardierius respublikonas pats dar labiau pakurstydavo ugnį ir atleido virtinę aukšto rango pareigūnų.

Neskaitant R.Priebuso ir A.Scaramucci, prezidentas atsisveikino su savo nacionalinio saugumo patarėju jo pavaduotoju ir Federalinio tyrimų biuro direktoriumi. Ši sparti kadrų kaita pačioje kadencijos pradžioje atrodo neturinti precedentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius