-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kritinis terorizmo grėsmės lygis Jungtinėje Karalystėje: ką tai reiškia?

Jungtinėje Karalystėje po išpuolio Mančesteryje, kuris nusinešė mažiausiai 22 žmonių gyvybes, terorizmo grėsmės lygis padidintas iki kritinio – paties aukščiausio. Ką tai reiškia ir kaip keisis šalies gyventojų, tarp jų – dešimčių tūkstančių lietuvių, gyvenimas?
Britų kariai Londone
Britų kariai Londone / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „The Independent“, paskelbus aukščiausią terorizmo grėsmės lygį, kuris reiškia, kad nauja ataka kone neišvengiama, šalyje pirmą kartą įgyvendinama operacija „Operation Temperer“. Ji visuomenei buvo pristatyta 2015 metais.

Be to, kritinis grėsmės lygis skelbiamas po dešimtmečio pertraukos, o tai reiškia, kad Jungtinės Karalystės miestų gatvėse budės ne tik policininkai, bet ir kariškiai.

Tokį sprendimą vyriausybė priėmė paaiškėjus, kad Mančesterio arenos prieigose baigiantis Arianos Grande koncertui susisprogdino 22 metų Salmanas Abedi.

Paskutinį kartą grėsmės lygis iki kritinio Jungtinėje Karalystėje buvo pakeltas 2007 metais, kai netoli Glazgo oro uosto bandyta susprogdinti automobilį. Kaip dabar keisis kasdienybė šalyje?

Kas yra kritinis grėsmės lygis?

Kritinis terorizmo grėsmės lygis reiškia, kad šalyje artimiausiu metu gali būti surengtas naujas teroristinis išpuolis.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May paaiškino, kad sprendimas pakelti grėsmės lygį buvo priimtas dėl galimybės, jog pirmadienį susisprogdinęs S.Abedi buvo platesnio teroristinio tinklo dalis. Esą šis tinklas gali bandyti įvykdyti naują išpuolį.

Kas yra „Operation Temperer“?

Operacija „Operation Temperer“ yra 2015 metais patvirtinta saugumo priemonė, kuri reiškia, kad piliečiai gali tikėtis gatvėse ir jautriuose taškuose – traukinių stotyse, prie parlamento, turistų pamėgtose vietose – pamatyti kariškius.

Pagal šią procedūrą britų kariai pakeis ginkluotus policijos pareigūnus kai kuriose vietose, kad policininkai galėtų patruliuoti dar svarbesnėse teritorijose.

2003 metais šarvuoti automobiliai budėjo Hitrou oro uoste, nes buvo pasirodę pranešimų, kad ekstremistai gali taikytis į orlaivius priešlėktuvinėmis raketomis.

Pavyzdžiui, kariai, o ne policininkai gali budėti sporto renginiuose. Stadione „Wembley“ Londone artėjantį šeštadienį vyks Anglijos futbolo asociacijos taurės finalas, o Velse, Kardife, birželio 3 dieną – UEFA Čempionų lygos finalas.

Planas reiškia, kad Jungtinėje Karalystėje gali pasirodyti iki 5 tūkst. karių. Tiesa, kariškiai antiteroristinėse procedūrose dalyvavo dar 2003 metų vasarį.

Tuomet šarvuoti automobiliai budėjo Hitrou oro uoste, nes buvo pasirodę pranešimų, kad ekstremistai gali taikytis į orlaivius priešlėktuvinėmis raketomis.

„Artimiausiomis dienomis Londono gatvėse pamatysite daugiau policijos pareigūnų ir ginkluotų kariškių. Pastarieji padės mūsų policijai saugoti mus ir svarbiausius objektus“, – teigė Londono meras Sadiqas Khanas.

Kada anksčiau skelbtas kritinis grėsmės lygis?

Ekstremistai tamsiai žaliu „Jeep Cherokee“, prikrautu propano kanistrų, įvažiavo į Glazgo oro uosto teritoriją ir padegė automobilį.

Nuo pastarojo karto prabėgo beveik dešimtmetis. Teroro grėsmę matuojantys lygiai 2006 metų rugpjūtį buvo ką tik pristatyti viešai, kai pareigūnai susekė sąmokslą susprogdinti 6-10 iš Hitrou oro uosto kylančių keleivinių lėktuvų. Grėsmės lygis iškart buvo pakeltas iki kritinio.

Antrąjį sykį grėsmė buvo kilusi 2007-ųjų birželio pabaigoje, kai ekstremistai tamsiai žaliu „Jeep Cherokee“, prikrautu propano kanistrų, įvažiavo į Glazgo oro uosto teritoriją ir padegė automobilį.

Džipas taip ir nepasiekė terminalo, kuriame buvo daug žmonių. Keli žmonės, įskaitant džipo vairuotoją, buvo sužeisti, tačiau žūčių išvengta.

Be to, diena anksčiau Londone buvo aptiktos dvi automobilinės bombos. Sprogmenys buvo nukenksminti jiems nespėjus suveikti.

VIDEO: Mančesteryje įtampa neslūgsta: išsigandę žmonės bėgo iš evakuoto prekybos centro
VIDEO: Atakos Mančesteryje aukų skaičius auga, liudininkai pasakoja apie sprogimą

Kiek galiojo kritinis grėsmės lygis?

2006 metais kritinis terorizmo grėsmės lygis Jungtinėje Karalystėje galiojo vos tris dienas, o po metų – keturias. Kaip bus šį kartą, neaišku. Turint omenyje, kad netrukus, birželio 8-ąją, šalyje vyks visuotiniai rinkimai, situacija iš tiesų komplikuota.

Nuo 2014 metų Jungtinėje Karalystėje galiojo smarkus terorizmo grėsmės lygis – ketvirtas iš penkių galimų.

Daugiau apie teroristinį išpuolį Mančesteryje galite skaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius