-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 23 /19:50

Krizės apimtą Rusijos valdančiąją partiją V.Putinas ragina rodyti iniciatyvą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį paragino jį remiančią valdančiąją partiją „Vieningoji Rusija“ rodyti iniciatyvą, o ne laukti jo nurodymų, šiam ilgai politikoje dominavusiam judėjimui prarandant populiarumą.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Putinas šį raginimą išsakė kreipdamasis į „Vieningosios Rusijos“ metinio suvažiavimo delegatus. Daugelio nuomone, ši partija automatiškai palaiko Kremliaus diktuojamą politiką, o analitikai nurodo, kad „Vieningoji Rusija“ dažnai tampa žaibolaidžiu, sugeriančiu kritiką dėl nepopuliarių vyriausybės sprendimų.

2001 metais įkurta partija, kuriai ateinantį savaitgalį sukaks 18 metų, parlamento žemuosiuose rūmuose – Valstybės Dūmoje – nuo 2007 metų turi konstitucinę daugumą.

Tačiau didėjant visuomenės pokyčių troškimui, o „Vieningąją Rusiją“ ištikus krizei, partijos nariai stengdavosi per rinkimų kampanijas neminėti jos pavadinimo.

Šeštadienį V.Putinas paragino delegatus perimti vadovavimą ir „būti su liaudimi“.

„Prašau jūsų būti lyderiais. Ieškokite ir kelkite sudėtingus klausimus, nelaukdami mano kasmetinės klausimų ir atsakymų sesijos“, – kalbėjo V.Putinas, turėdamas galvoje kasmet organizuojamą televizijos laidą, per kurią šalies gyventojai gali užduoti klausimus ir pateikti skundų dėl prastai tvarkomos infrastruktūros arba neveiklios vietos valdžios.

Vis dėlto prezidentas gyrė partiją, kad ji „nevengia sunkių sprendimų“, tikriausiai turėdamas omenyje neseniai priimtą sprendimą padidinti pensinį amžių, dėl kurio „Vieningoji Rusija“ sulaukė aštrios kritikos.

„Sukčių ir vagių partija“

Tokios nepopuliarios reformos ir didėjantys rūpesčiai dėl ekonomikos lėmė, kad „Vieningosios Rusijos“ populiarumas šiemet nusmuko iki rekordinių žemumų – 32,2 procento.

„Sputnik“ nuotr./Protestas prieš valdančiąją partiją „Vieningoji Rusija“ dėl pensijų reformos
„Sputnik“ nuotr./Protestas prieš valdančiąją partiją „Vieningoji Rusija“ dėl pensijų reformos

V.Putinas paprastai stengiasi nesitapatinti su valdančiąja partija, o jo atstovas Dmitrijus Peskovas šią savaitę pabrėžė, kad prezidentas kalbą „Vieningosios Rusijos“ suvažiavime sakys ne kaip jos lyderis.

Tačiau formalus partijos vadovas – premjeras Dmitrijus Medvedevas – yra ištikimas V.Putino sąjungininkas.

„Vieningosios Rusijos“ populiarumas taip nusmuko, kad net jos aukšto rango nariai pasirinko per rugsėjį vykusius vietos valdžios rinkimus balotiruotis kaip nepriklausomi kandidatai. Toks elgesys šeštadienį buvo pasmerktas D.Medvedevo už „rinkėjų klaidinimą“.

D.Medvedevas taip pat ragino „Vieningąją Rusiją“ iki 2021 metais vyksiančių parlamento rinkimų „atsinaujinti“ ir tapti „nenugalima oponentams“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Medvedevas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Medvedevas

„Ruošiamės sudėtingai kampanijai visais vyriausybės lygiais“, – kalbėjo premjeras ir pasiskundė dėl „nešvarios“ ir „nesąžiningos“ taktikos, naudojamos oponentų puldinėti „Vieningąją Rusiją“.

Rusijos opozicijai šį partija yra tapusi korupcijos ir didžiulės biurokratijos simboliu.

Opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas yra užsibrėžęs sugriauti „Vieningąją Rusiją“, kurią jis nuo 2011 metų vadina „sukčių ir vagių partija“. Šis epitetas dažnai skambėdavo per kiekvieną vėlesnę rinkimų kampaniją.

V.Putino „žaibolaidis“

Skirtingai nei daugelyje šalių, kur daugiausia vietų parlamente turinti partija paprastai formuoja vyriausybę, „Vieningoji Rusija“ pati nepriima sprendimų, o tik tvirtina Kremliaus ir vyriausybės iniciatyvas.

„Pagrindinė partijos užduotis yra kontroliuoti parlamentą, o laikotarpiu tarp rinkimų ji nereikalinga ir atlieka tik techninį vaidmenį“, – naujienų agentūrai AFP sakė politikos analitikė Tatjana Stanovaja.

Anot analitinės agentūros „R.Politik“ vadovės, ši partija iš esmės yra „Kremliaus administracijos departamentas“.

Analitinio instituto „Political Expert Group“ vadovo Konstantino Kalačiovo manymu, „Vieningoji Rusija“ taip pat yra tarsi „žaibolaidis“, sugeriantis valdžios kritiką ir nukreipiantis ją nuo V.Putino.

Rinkėjų akyse „partija yra atsakinga už visas valdžios nuodėmes“, – agentūrai AFP sakė jis.

Nė vienas politikas, net ir „Vieningosios Rusijos“ Maskvos skyriaus vadovas Andrejus Metelskis, nedalyvavo Rusijos sostinės dūmos rinkimuose kaip šios partijos kandidatas. Netgi valstybinių visuomenės nuomonės tyrimų centrų atliktos apklausos rodo, kad rinkėjai pavargo nuo šios partijos dominavimo.

Viešosios nuomonės tyrimo agentūros VTsIOM ketvirtadienį paskelbtos apklausos duomenimis, 51 proc. respondentų mano, kad valdančioji partija turėtų „periodiškai keistis“.

T.Stanovaja sakė, kad Kremlius supranta, jog partiją „reikia gelbėti“, tačiau pabrėžė, kad valdžia „ne visai adekvačiai vertina situaciją“.

Vis dėlto apžvalgininkai pažymi, kad Rusijos politiniai valdžios sluoksniai laikomi nežinioje dėl V.Putino planų po 2024-ųjų, kai pasibaigs jo ketvirtoji prezidento kadencija, todėl esminės reformos partijoje vargu ar įmanomos.

Šeštadienio suvažiavime atsakymų į tokius klausimus nesitikima.

„Niekas nežino, kaip pasikeis valdžios struktūra, ar Putinas liks, ar pasitrauks, ir kokia bus „Vieningosios Rusijos“ vieta sistemoje“, – sakė T.Stanovaja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius